Iedzimtība, kultūrmantojums, mantojums un pēctecība 
 

 

Pirms kāda laika es iesaistījos aizraujošā diskusijā ar CBMC grupas locekļiem citā pilsētā. Es biju uzrakstījis Monday Manna rakstu par to, cik svarīgi ir atstāt mantojumu, un viņiem bija interesanti uzzināt atšķirību starp četriem šķietami līdzīgiem terminiem (Heredity, heritage, inheritance, legacy): iedzimtība, kultūrmantojums, mantojums un pēctecība.

 

Starp šiem četriem terminiem ir zināma līdzība, taču tie visi ir ļoti atšķirīgi. Divus no tiem mēs praktiski nevaram kontrolēt. Vienu, mēs, iespējams, varēsim būtiski pārvaldīt atkarībā no tā, cik pārtikuši mēs esam bijuši. Un tikai vienu ir iespējams izveidot, lielā mērā pamatojoties uz mūsu pieņemtajiem lēmumiem un attiecībām, kuras mēs veidojam savas dzīves laikā.

Iedzimtība (heredity) apraksta iezīmes, kas tiek nodotas ģenētiski, piemēram, ādas un matu krāsu, augumu, etniskās īpašības un citas fiziskās, garīgās un dzimtas īpašības. Kultūrmantojums (heritage) parasti attiecas uz sabiedrības vai cilvēku grupas kultūru, tradīcijām, vēsturi un valodu. Mantojums (inheritance) ir kaut kas, kas tiek nodots indivīdiem pēc kāda nāves, parasti nauda vai materiālie īpašumi.

Pēctecība (legacy) ir vienīgais no četriem mantojumu veidiem, ko mēs varam izveidot nozīmīgā veidā neatkarīgi no sociālā statusa vai pārticības līmeņa. Tas sastāv no mūsu dzīves ilgstošās ietekmes, kas paliek ilgi pēc tam, kad mēs esam aizgājuši. Pēctecība var pārveidot indivīdus, organizācijas, pat sabiedrību, izmantojot vērtības, raksturu un ticību.

Kā cilvēkiem, kuri lielu daļu sava laika pavada biznesa vidē, mums ir iespējas vienā vai otrā veidā uzņemties vadību. Neatkarīgi no mūsu lomas uzņēmumā, neatkarīgi no tā, vai mēs ieņemam augstāko vadītāja lomu vai atskaitāmies vienai vai vairākām personām, mēs varam veidot mantojumu - pēctecību. Jo patiesais pārbaudījums vadītājiem, lai kas viņi būtu un lai ko viņi darītu, ir tas, kas paliek pēc tam, kad viņi ir aizgājuši.

Es atceros kāda vadītāja prezentāciju, kad viņš paskaidroja, kā tika veidota viņa iepriekšējā organizācija. Uzņēmuma organizatoriskajā diagrammā viss bija veidots ap viņu. Īsā laikā, kad viņš aizgāja, bizness sabruka kā kāršu namiņš. Viņa "mantojums", runājot par vadību, bija neveiksme.

Salīdziniet to ar Nelsonu Bellu, kurš vairāk nekā 24 gadus kalpoja par misionāru - ārstu Ķīnā. Viņa dievbijīgā meita Ruta apprecējās ar jaunu vīrieti vārdā Billijs Grehems. Viņiem bija vairāki bērni, kuri šodien palikuši kristīgajā kalpošanā, un, pateicoties Rutas atbalstam, Grehems Jēzū Kristū, ar saviem evaņģēlistiskajiem krusta gājieniem un grāmatām aizskāra miljoniem dzīvību. Kādu mantojumu Nelsons Bells atstāja aiz sevis!

Būvējiet uz stipra pamata. Apkārtējā pasaule liek domāt, ka mēs varam veidot savu dzīvi uz daudziem dažādiem pamatiem, taču ir tikai viens pamats, kas kalpos mūžīgi. "Jo citu pamatu neviens nevar likt kā to, kas jau ir likts, proti, Jēzus Kristus" (1. Korintiešiem 3:11).

Veltiet sevi Kristus nolūkiem 100%. Kā rakstīja viens dzejnieks: "Tikai viena dzīve, būs garām drīz; kas Kristus labā darīts, tas paliksies." "Jo Viņā mēs dzīvojam un rosāmies, un esam" (Apustuļu darbi 17:28).

Investējiet cilvēkos. Mēs cilvēkus varam ietekmēt pozitīvi dažādos veidos, bet visnoturīgākais no visiem ir caur viņu padarīšanu par mācekļiem un mentorēšanu. "Un, ko tu esi dzirdējis no manis, daudziem lieciniekiem klāt esot, to cel priekšā uzticīgiem cilvēkiem, kas būs noderīgi mācīt atkal citus" (2. Timotejam 2:2).

 

 

Roberts Dž. Tamasi 

 
Roberts Dž. Tamasi ir autors vairākām grāmatām, tajā skaitā "Marketplace Ambassadors: CBMC’s Continuing Legacy of Evangelism and Discipleship"; "Business at Its Best: Timeless Wisdom from Proverbs for Today’s Workplace"; "Tufting Legacies; The Heart of Mentoring", kopā ar līdzautoru David A. Stoddard un rediģējis citas grāmatas. Roberts katru otro nedēļu publicējas blogā: www.bobtamasy.blogspot.com
 
 
Jim Firnstahl, President
2850 N. Swan Road, Suite 160, Tucson, Arizona 85712, U.S.A.,
 | www.cbmcint.org
CBMC - LATVIJA : Māris Dižgalvis, valdes priekšsēdētājs,
 | www.cbmc.lv
Latviešu valodas tulkojums CBMC-Latvija, © 2023. 

 Bilde © CMBCint
 
Privātuma Politika | Lapas karte | Archīvs