Pateicības diena - kas, ko un kāpēc 
 
 

Šonedēļ Amerikas Savienotās Valstis atzīmē ikgadējo Pateicības dienu. Līdzīgas brīvdienas dažādos datumos tiek novērotas arī citās valstīs, tostarp Kanādā, Vācijā, Japānā, Austrijā, Grenādā, Sentlūsijā, Libērijā un neoficiāli arī tādās valstīs kā Brazīlija un Filipīnās. Pētot kur vēl notiek īpašas pateicības dienas, redzams, ka svinības notiek arī Nīderlandes pilsētā Leidenē un Austrālijas teritorijā Norfolkas salā.

Tas rosina vairākus jautājumus: Ja ir pateicības diena, par ko mums vajadzētu būt pateicīgiem? Un kam mums vajadzētu būt pateicīgiem? Ko darīt, ja mēs dzīvojam valstī, kurā nav nekādas noteiktas pateicības ievērošanas? Apskatīsim šos jautājumus katru atsevišķi, kā ceļvedi izmantojot Bībeli:
 

Par ko mums vajadzētu būt pateicīgiem? Dažreiz mēs, kad piedzīvojam panākumus un svarīgus sasniegumus, esam gatavi uzsist sev uz pleca. Tā varētu būt taisnība, ka esam smagi strādājuši, lai ar savām spējām sasniegtu šīs lietas. Tomēr, kā radās šīs iespējas? Kā mēs saņēmām iedzimtos talantus un prasmes, ko izmantojām? Mēs tos noteikti neiegādājāmies tirdzniecības centrā vai specializētā veikalā. Daudzos gadījumos mēs esam piedzimuši ar īpašībām, kas ir noderīgas tiem darbiem ko darām.

Kā ir ar apstākļiem, kas nebija vēlami, grūtībām un nelaimīgiem momentiem, no kuriem mēs nevarējām izvairīties? Vai mums vajadzētu būt pateicīgiem arī par tiem? Mans draugs Alberts, personīgi un profesionāli piedzīvojis daudzus grūtus laikus, secināja, jā, mums vajadzētu būt pateicīgiem arī par "sliktajām lietām". Tāpēc, ka Dievs mūsu dzīvē šādas lietas izmanto mūsu galīgajam labumam un Savai godībai.

Tātad, Svētie Raksti māca, ka mums vajadzētu būt pateicīgiem gan labajos dzīves laikos, gan arī par sliktajiem laikiem. Tāpēc, ka Tas Kungs tos izmanto mūsu labā, kā daļu no Sava attīrīšanas procesa. Bībele saka: "Esiet priecīgi vienumēr.... Par visu esiet pateicīgi! Jo tāda ir Dieva griba Kristū Jēzū attiecībā uz jums" (1. Tesaloniķiešiem 5:16,18).

Kam mums jābūt pateicīgiem? Kā minēts iepriekš, daudzos gadījumos iespējas, kas noveda pie panākumiem un ievērojamiem sasniegumiem, neizveidojām mēs. Spējas un talanti, kurus izmantojām, varēja laika gaitā tikt attīstīti un pilnveidoti, bet "izejvielu" mums deva Dievs.

Tāpēc Svētie Raksti mūs mudina: "Kristus vārds lai bagātīgi mājo jūsos: pamācait un paskubinait cits citu visā gudrībā ar psalmiem, himnām un garīgām dziesmām, žēlastībā dziedādami savās sirdīs Dievam! Un visu, ko vien jūs darāt vārdos vai darbos, to visu darait Kunga Jēzus Vārdā, pateikdamies Dievam Tēvam caur Viņu" (Kolosiešiem 3:16-17).

Ko darīt, ja valstī, kurā dzīvojat, netiek ievērota "Pateicības diena"? Iespējai būt pateicīgam - vai pat personīgi ievērot "pateicības dienu" - nav nepieciešams nacionāls lēmums vai pat vietējs paziņojums. Tā var būt un tai vajadzētu būt dabiskai atbildei uz svētībām, ko saņemam katru dienu.

Patiesībā tiem no mums, kas tic, kā teikts Jēkaba 1:17: "Katrs labs devums un katra pilnīga dāvana nāk no augšienes, no gaismas Tēva, pie kura nav ne pārmaiņas, ne pārgrozības ēnas", mūsu pateicības izteikšanai vajadzētu būt ikdienišķai parādībai. Kā rakstīja psalmists: "Lai mana dvēsele Tev dzied un necieš klusu. Ak, Kungs, Tu mans Dievs, es Tev pateikšos mūžīgi" (Psalmi 30:13). 

 

Roberts Dž. Tamasi 

 
Roberts Dž. Tamasi ir autors vairākām grāmatām, tajā skaitā "Marketplace Ambassadors: CBMC’s Continuing Legacy of Evangelism and Discipleship"; "Business at Its Best: Timeless Wisdom from Proverbs for Today’s Workplace"; "Tufting Legacies; The Heart of Mentoring", kopā ar līdzautoru David A. Stoddard un rediģējis citas grāmatas. Roberts katru otro nedēļu publicējas blogā: www.bobtamasy.blogspot.com
 
 
Jim Firnstahl, President
2850 N. Swan Road, Suite 160, Tucson, Arizona 85712, U.S.A.,
 | www.cbmcint.org
CBMC - LATVIJA : Māris Dižgalvis, valdes priekšsēdētājs,
 | www.cbmc.lv
Latviešu valodas tulkojums CBMC-Latvija, © 2023. 

 Bilde © wallpaperflare
 
Privātuma Politika | Lapas karte | Archīvs