Ģenētika, apstākļi, izvēles: panākumi un vērtības
 
 
Mūsdienās ir tik daudz diskusiju par to, kas mēs esam un kāpēc mēs darām to, ko mēs darām. Pastāv faktori, kurus mēs nevaram kontrolēt, kas noteikti pat pirms mūsu dzimšanas. Piemēram, ja izaugsi par garu cilvēku - varbūt vairāk nekā 180 cm, tu nekad nevarēsi būt konkurētspējīgs, kā žokejs zirgu skriešanās sacīkstēs. No otras puses, ja jūsu vecāki ir īsi un arī jūsu tālākie ģimenes locekļi arī nebija gari, diezgan bezjēdzīgi būtu censties kļūt par centru profesionālā basketbola komandā.
 
Arī apstākļi var ietekmēt mūsu dzīvi, piemēram, ģimenes ietekme, pārticības līmenis, veselība un labu skolu pieejamība noteikti veicina mūsu personīgo attīstību. Pat šķietami nejaušās sekas, ko rada "atrašanās īstajā vietā īstajā laikā" - vai atrašanās nepareizā vietā nepareizā laikā. Bet vai mēs esam nolemti, ka mūsu apstākļi mūs ierobežos?
 
Attīstības un biznesa konsultants Tims Kaits norāda, ka tā nav. Viņš piedāvā šo vienkāršo, bet tiešo perspektīvu: "Jūs veidojaties ar savu ģenētiku. Jūs ietekmē jūsu apstākļi. Jūs definē jūsu izvēles."
 
Ir bīstami, koncentrēties uz tādām lietām kā mūsu ģenētika vai apstākļi, kas notikuši mūsu pagātnē. Tos nevar mainīt, un tie vienmēr paliks ārpus mūsu kontroles. Tomēr mēs varam kontrolēt savas izvēles - kā mēs reaģējam uz šiem apstākļiem. Tam pierādījumus varam novērot daudzos veidos: cilvēki, kuri uzauguši nelabvēlīgos apstākļos, un no kuriem viens kļūst atkarīgs no narkotikām vai ir iesaistīts noziedzībā, bet otrs apņemas darīt visu nepieciešamo, lai attīstītos, izceltos, kļūstot par ārstu, uzņēmēju vai skolotāju.
 
Pat, ja mēs nevaram mainīt savu ģenētiku vai padarīt par nebijušiem nelabvēlīgus apstākļus no mūsu pagātnes, mēs joprojām varam ievērojami ietekmēt mūsu pašu dzīvi ar mūsu pieņemtajām izvēlēm un lēmumiem. Bībelei par to ir daudz ko teikt:
 
Kam tu veltīsi savu dzīvi? Mēs varam virzīt savu dzīvi uz kalpošanu daudzām lietām, daudziem "dieviem", kurām mēs varam kalpot un veltīt lielāko daļu sava laika un enerģijas. Tas, ko mēs nolemjam turpināt, neticami maina to, kā izskatīsies mūsu dzīve. "... izvēlieties šodien paši sev, kam jūs kalposit - vai tiem dieviem, kuriem jūsu tēvi ir kalpojuši viņpus Eifratas upes, vai tiem amoriešu dieviem, kuru zemē jūs dzīvojat. Bet es un mans nams - mēs kalposim Tam Kungam." (Jozuas 24:15).
 
Kā jūs definēsiet panākumus? Ir daudz veidu, kā mērīt personīgos panākumus: nauda, materiālie īpašumi, karjeras izaugsme, statuss un ietekme savā kopienā. Dažiem ir lielāka, ilgstošāka vērtība nekā citiem. Tas, ko mēs izvēlamies, vadīs mūsu dzīves ceļu. "Nekrājiet sev mantas virs zemes, kur kodes un rūsa tās maitā un kur zagļi rok un zog. Bet krājiet sev mantas debesīs, kur ne kodes, ne rūsa tās nemaitā un kur zagļi nerok un nezog. Jo, kur ir tava manta, tur būs arī tava sirds.... Neviens nevar kalpot diviem kungiem: vai viņš vienu ienīdīs un otru mīlēs, jeb viņš vienam pieķersies un otru atmetīs. Jūs nevarat kalpot Dievam un mantai" (Mateja 6:19-21,24).
 
Ko tu vērtē visaugstāk? Kad runa ir par prioritāšu, mērķu un uzdevumu izvēli, mums ir daudz iespēju. Šīs izvēles lielā mērā noteiks mūsu dzīves kopējo rezultātu. "Pieņemiet manas pamācības labāk nekā sudrabu un manu mācību vairāk nekā dārgo un izlasīto zeltu! Jo gudrība ir labāka par pērlēm, un nekas no visa, ko varētu vēlēties, nevar līdzināties tai" (Salamana Pamācības 8:10,11).
 
 
Roberts Dž.Tamasi
 
© 2022. Roberts Dž. Tamasi ir autors vairākām grāmatām, tajā skaitā "Marketplace Ambassadors: CBMC’s Continuing Legacy of Evangelism and Discipleship"; "Business at Its Best: Timeless Wisdom from Proverbs for Today’s Workplace"; "Tufting Legacies; The Heart of Mentoring", kopā ar līdzautoru David A. Stoddard un rediģējis citas grāmatas. Roberts katru otro nedēļu publicējas blogā: www.bobtamasy.blogspot.com.
 
CBMC
 
1065 N. 115th Street, Suite 210. Omaha, Nebraska 68154, U.S.A.
TEL.: (402) 431-0002 ? FAX: (402) 431-1749 
E-Mail:  Web site: www.cbmcint.org
CBMC - LATVIJA : Māris Dižgalvis, valdes priekšsēdētājs,
(e-pasts:  )
Latviešu valodas tulkojums CBMC-Latvija, Copyright 2022. 

 Bilde © npr.org
 
 
Privātuma Politika | Lapas karte | Archīvs