Kur ir labums - progress vai mērķis?
 
 
Tā bija iespaidīga tikšanās. Kopā sanākuši bija admirāļi, ģenerāļi, kapteiņi, pulkveži, izpilddirektori, ārsti, profesori. Dažādu rangu un profesiju ietekmīgi vīrieši. Tomēr neviens no viņu panākumiem vai neveiksmēm nebija acīmredzami, jo bez formastērpiem viņi visi izskatījās vienādi. Salidojums bija ceļojums pa atmiņām, mūsu ASV Jūras akadēmijas 1961. gada kursa 55 gadu salidojumā 2016. gadā. Kad es zālē raudzījos un atcerējos, kā visi šie jaunie karotāji bija piepildīti ar neticamām cerībām, sapņiem un centieniem, viss, ko es varēju iedomāties, bija: "Kur viņi ir palikuši?"
 
Visi kādreiz fiziski trenētie jaunie militārie karotāji tagad bija saburzīti veci vīri. Es varēju atpazīt dažus, bet, lai identificētu lielāko daļu no tiem bija nepieciešams apskatīt vārdu zīmes. Rūpīgāk ieskatoties, es atmiņā varēju atcerēties katru no viņiem, kad izlaiduma dienā mēs metām gaisā savas cepures, pārģērbāmies mūsu izvēlētā kalpošanas jomas formas tērpā un devāmies mūsu lielā dzīves ceļojuma nākamajā posmā.
 
Salidojumā mēs atkal izdzīvojām visus piedzīvojumus un neveiksmes, ar kurām bijām dalījušies šo četru gadu laikā, kad dzīvojām kopā. Tad īsumā padalījāmies ar dažiem sekojošo 55 gadu spilgtākajiem mirkļiem. Nākamajā rītā sapulcējāmies skaistajā Jūras akadēmijas kupolveida kapelā. Tā ir tradīcija, pulcēties uz piemiņas dievkalpojumu, lai godinātu tos klases biedrus, kuri ir krituši laikā kopš pēdējā salidojuma. Tajā gadā sarakstā bija 66 vārdi. Pēc Vjetnamas konflikta beigām šie skaitļi mazinājās, bet vēlāk atkal pieauga, kā sekas vispārējam vecuma pieaugumam.
 
Sēžot vēsturiskajā kapelā, es varēju tikai minēt, cik no klātesošajiem tiks iekļauti piemiņas dievkalpojuma sarakstā pēc pieciem gadiem. Ņemot vērā šo audzēkņu panākumus, esmu pārliecināts, ka ir daži, kuru vārdi ir iegravēti uz pieminekļiem, bet es nevarēju nedomāt par to, ka galu galā visi mūsu vārdi tiks kādā kapsētā iegravēti akmenī.
 
Nāve, kuru daži dēvē par "Drūmo pļāvēju", nerespektē cilvēkus. Neatkarīgi no tā, cik spēcīgi, veiksmīgi vai cik bagāti mēs būtu, šis sešu pēdu atvērums zemē ir lielais izlīdzinātājs. Nāve ir ļoti demokrātisks process - mēs visi mirsim. Mūsu personīgajā kapakmenī būs mūsu vārds un divi datumi (dzimšanas un miršanas), kas atdalīti ar domuzīmi. Kā reiz teica kāds vīrietis, vērtējot savu dzīvi, "tas viss ir ietverts domuzīmē" - kas notiek pa vidu.
 
Dievkalpojums ietvēra lasījumu no Salamana mācītāja, kas ir viena no manām mīļākajām Bībeles grāmatām. Salamans, pazīstams kā, iespējams, gudrākais cilvēks, kāds jebkad dzīvojis, rakstīja: "Katrai lietai ir savs nolikts laiks, un katram īstenošanai paredzētam nodomam zem debess ir sava stunda. Savs laiks piedzimt, savs laiks mirt..." (Salamans mācītājs 3: 1-2). Grāmatas sākumā viņš bija uzdevis dziļu jautājumu: "Kāds labums atlec cilvēkam no viņa pūlēm, kurām viņš nododas zem saules?" (Salamans mācītājs 1:3). Ir skaidrs, ka progresa nav.
 
Viņa secinājums nebija tāds, kādu mēs varētu sagaidīt. Viņš teica: "Kas ir jau bijis, tas atkal būs, un, kas ir jau noticis, tas atkal notiks, jo nekā jauna nav zem saules" (Salamans mācītājs 1:9). Citiem vārdiem sakot, nekā jauna. Tāpat Salamans secināja, "Es novēroju visus darbus, kādi tiek zem saules darīti, un redzi, viss bija niecība un vēja ķeršana" (Salamans mācītājs 1:14). Kas galu gala nozīmē, nav mērķa.
 
Ja nav labuma, progresa vai mērķa "zem saules" - uz zemes, tad mums jāpieņem, ka tos var atrast tikai Debesīs, lietās, kas ilgs mūžību. Jūs joprojām rakstāt savu epitāfiju. Ko par jūsu dzīvi teiks jūsu "domuzīme"? Vai jūsu domuzīme ietvers kaut ko no ilgstoša labuma, progresa vai mērķa?
 
 
 
Frics Klamps
 
© 2022 Viljams Frics Klamps ir ASV Jūras spēku pilots veterāns, dienējis Vjetnamas kara laikā; bijušais Delta Air Lines pilots, nekustamo īpašumu izpilddirektors un bijušais CBMC izpilddirektors.
 
CBMC
 
1065 N. 115th Street, Suite 210. Omaha, Nebraska 68154, U.S.A.
TEL.: (402) 431-0002 ? FAX: (402) 431-1749 
E-Mail:  Web site: www.cbmcint.org
CBMC - LATVIJA : Māris Dižgalvis, valdes priekšsēdētājs,
(e-pasts:  )
Latviešu valodas tulkojums CBMC-Latvija, Copyright 2022. 

 Bilde © Quora.com
 
 
 
Privātuma Politika | Lapas karte | Archīvs