Līdzatbildība par aizņēmumu
 
 
Sarežģītos ekonomiskajos laikos daudziem no mūsu draugiem vai radiniekiem ir vajadzīga palīdzība. Mēs vēlamies darīt visu iespējamo, lai to sniegtu. Vienkāršākais varētu būt vienkārši iedot viņiem naudu. Dāvanu karte pārtikas preču veikalam vai komunālo pakalpojumu rēķina apmaksa var būt liels atvieglojums kādam, kam pietrūkst naudas. Bet Jēzus teica: "Svētīgāk ir dot nekā saņemt." (Apustuļu darbi 20:35.) Viens no šī brīdinājuma skaidrojumiem ir tāds, ka saņēmējs var nebūt tik sajūsmināts par dāvanu kā jūs kā devējs, tāpēc, sniedzot palīdzību, ir ieteicams būt uzmanīgiem.
 
Apustuļu darbi 4:32-35 runā par agrīno Baznīcu, kur pirmie kristieši ļoti rūpējās viens par otru. Ja kādam cilvēkam vai ģimenei bija kāda vajadzība, tad citi, lai palīdzētu, bija gatavi kaut ko pārdot. Bībelē teikts, ka nauda tika "nolikta pie apustuļu kājām", kas liecina par sava veida labdarības fondu, ko varētu izmantot ikviens, kam tas ir vajadzīgs. Daudzām baznīcām mūsdienās ir līdzīga sistēma.
 
Mēs varētu domāt, ka naudas aizdošana ir laba ideja, taču ar aizdevumu izsniegšanu nodarbojas bankas - un mūsu draugs šo iespēju, iespējams, jau ir izmantojis. Ja draugam vai radiniekam aizdodam personīgi, mēs rīkojamies kā neliela banka. Mums ir jādara tas, ko darītu banka, piemēram, jābūt aizdevuma dokumentam, kurā norādīta summa, procenti un atmaksas grafiks, kā arī saistību neizpildes sekas.
 
Šis ir biznesa darījums, tāpēc pat tad, ja darījums ir ar draugu vai ģimenes locekli, mums darījuma veikšanā jābūt stingriem. Mēs arī varētu vēlēties to uzskatīt par dāvanu ar iespēju parādu atlaist. Piemēram, aizdevuma līgumā var būt norādīts, ka parāds tiks dzēsts, ja notiks noteiktas lietas, piemēram, darba zaudēšana, absolvēta koledža kāda cita veida stimuls, no kā labumu gūtu visi iesaistītie.
 
Sliktākais "palīdzības" veids ir parādzīmes kopīga parakstīšana. Senā gudrība no Bībeles Salamana Pamācību grāmatas salīdzina šādu galvojumu ar slazdā ieķertu putnu, brīdinot par tā iespējamām briesmām: "Mans dēls, ja tu par savu tuvāko galvo un ja tu savu roku galvojumam par svešinieku esi devis, tad tu esi ar savas mutes sacīto saistīts, un tava paša mutes vārdi tevi tur savā gūstā. Tad dari, mans dēls, un rīkojies šādi un glāb sevi, jo tu tagad esi pilnīgi nokļuvis sava tuvākā rokās: steidzies, meties viņa priekšā zemē, centies piespiest un skubini savu tuvāko ar lūgšanām! Lai tavas acis neguļ un tavu acu plaksti lai nesnauž! Glāb sevi kā stirna no mednieka un kā putns no putnu ķērēja rokas" (Salamana pamācības 6:1-5).
 
Kā teikts, ja esam nesaprātīgi parakstījušies par kāda cita parādu, mums pēc iespējas ātrāk no tā jāatbrīvojas. Četrdesmit procenti cilvēku, kas paraksta līgumu par draugu, galu galā maksā savu naudu; vēl ļaunāk, 30 procenti uzskata, ka tas ir sabojājis attiecības. Kā brīdina cits sakāmvārds, "Kas par otru galvo, cietīs zaudējumus, bet, kas no galvošanas sargās, ir drošs" (Salamana pamācības 11:15).
 
Pirms vairākiem gadiem mans tētis parakstīja automašīnas aizdevumu kādam radiniekam. Radinieks kredītu atmaksāt nespēja, un automašīna tika atdota atpakaļ. Tas parādījās arī mana tēva kredītvēsturē, jo viņš bija parakstījis līgumu. Dažus gadus vēlāk tas apgrūtināja mājas hipotēkas saņemšanu. Ja viņš tā vietā būtu izvēlējies būt līdzaizņēmējs, norādot arī viņa vārdu kā īpašnieku, mans tēvs būtu varējis pieprasīt automašīnu un pārdot to, lai atmaksātu kredītu, un saglabātu savu kredītreitingu.
 
Ja mums ir draugi vai ģimenes locekļi, kuriem tas ir vajadzīgs, mūsu vēlme palīdzēt jārealizē tā, lai tā vēlāk nebūtu kā apgrūtinājums. Mēs varam viņiem dot aizdevumu, bet tikai tad, ja nauda nav nepieciešama mūsu pašu finansiālajām saistībām. Kā iesaka Svētie Raksti, nekad neparakstiet aizdevuma galvojumu. Tā nedod nekādu labumu. Mēs varam būt palīdzoši, atrodot radošus un būtiskus veidus, kā iedrošināt, atbalstīt un pacelt savus draugus vai radiniekus, vienlaikus aizsargājot attiecības un savu finansiālo nākotni.
 
 
Džims Matiss
 
©2022, Džims Matiss ir rakstnieks un neliela uzņēmuma īpašnieks Overland Park, Kanzasā. Viņa jaunākā grāmata ir "The Camel and the Needle, A Christian Looks at Wealth and Money." Iepriekš viņš vadīja kafejnīcu kā arī bija Kanzasas pilsētas CBMC izpilddirektors Misūri.
 
CBMC
 
1065 N. 115th Street, Suite 210. Omaha, Nebraska 68154, U.S.A.
TEL.: (402) 431-0002 ? FAX: (402) 431-1749 
E-Mail:  Web site: www.cbmcint.org
CBMC - LATVIJA : Māris Dižgalvis, valdes priekšsēdētājs,
(e-pasts:  )
Latviešu valodas tulkojums CBMC-Latvija, Copyright 2022. 

 Bilde © Depositphotos
 
 
 
Privātuma Politika | Lapas karte | Archīvs