Informācijā balstītu lēmumu pieņemšanas svarīgums
 
 
Kādi jūs esat kā lēmumu pieņēmēji? Vai esat impulsīvi, ar noslieci pieņemt lēmumus, izmantojot minimālu informāciju - reaģējot uz jūtām vai intuīciju? Vai arī esat otrā galējībā, analizējot un pārlieku analizējot, pat konstatējat, ka ciešat no "analīzes paralīzes"? Vai kaut kur pa vidu?
 
Daži lēmumi ir vienkārši un prasa nelielas pārdomas vai sagatavošanos. "Uz gājēju pārejas zīmes ir rakstīts "Ejiet", vai man vajadzētu iet?" Taču bieži vien lēmumi, ko pieņemam parastas dienas laikā neatkarīgi no tā, vai darbā, vai ārpus tā, ir sarežģītāki: izlemt, vai paplašināt uzņēmējdarbību vai virzīt to citā virzienā. Izlemt, vai pieņemt jaunu darbu, kad esošais darbs šķiet ērts, bet ne ļoti izaicinošs. Izlemt, kā vislabāk formulēt piedāvājumu, lai piesaistītu potenciālo klientu. Izlemt, kādu automašīnu pirkt, kad veco nav vērts remontēt. Varat sarakstu papildināt.

Tad, kā mums vajadzētu pieņemt šos kritiskos lēmumus, tādus, kas potenciāli varētu būtiski mainīt mūsu dzīvi, karjeru un biznesu? Vadības konsultants Tims Kaits ir novērojis: "Atšķirība starp vidējiem lēmumiem un lieliskiem lēmumiem ir informācijas kvalitāte. Pirms pieņemat lēmumu, izpildiet mājasdarbu. Divreiz izmēriet, vienreiz nogrieziet."

Pēdējā frāze "Nomēri divreiz, nogriez vienreiz" ir atsauce uz vienkāršu, tomēr izplatītu galdnieku principu - gatavojoties zāģēt dēli, pirms zāģa pielikšanas, nomēriet un pēc tam vēlreiz pārbaudiet savu mērījumu. Labāk būt pārliecinātam par saviem aprēķiniem, nekā nozāģēt par daudz.

Līdzīgi, jo vairāk noderīgu informāciju varam savākt pirms svarīga lēmuma pieņemšanas un īstenošanas, jo labāk. Kā to izdarīt vislabāk? Bībele sniedz dažus noderīgus principus, kas var mums palīdzēt izvairīties no pārsteidzīgu vai nesaprātīgu lēmumu pieņemšanas, kurus mēs drīz nožēlosim:

Uzcītība informācijas vākšanā nodrošina vislabāko rezultātu. Kad alternatīva šķiet pievilcīga, var būt viegli apņēmīgi sākt rīkoties steigā. Tomēr sakāmvārds "Paskaties, pirms lec" gandrīz visām situācijām ir pamatots norādījums. Panākumu iespējamība palielinās, ja atvēlam laiku, lai savāktu pēc iespējas vairāk atbilstošas informācijas. "Gausas rokas dara nabagu, bet čaklas rokas dara bagātu" (Salamana Pamācības 10:4). "Cītīga cilvēka nodomi piepildīti sagādā pārpilnību, bet, ja kāds ir pārmērīgi straujš un kustīgs, tam labuma pietrūks" (Salamana Pamācības 21:5).

Kvalitatīvas informācijas svarīgs aspekts ir saprātīgi padomi. Pieņemot sarežģītus lēmumus, pastāv liela iespējamība, ka mūsu rīcībā nav visas nepieciešamās informācijas. Konsultējoties ar uzticamiem cilvēkiem, lai saņemtu padomu, mēs varam būt drošāki, ka saņemsim pietiekami daudz informācijas, lai turpinājums būtu veiksmīgs. "Kur nav krietnas vadības, tur tauta iet bojā, bet, kur daudz sapratīgu padomdevēju, tur viss izdodas labi" (Salamana Pamācības 11:14). "Neprašam šķiet viņa ceļš taisns viņa paša acīs, bet gudrība mīt tanī, kas uzklausa padomu" (Salamana Pamācības 12:15). "Kur padoma nav, tur nodomus neizved galā, bet, kur ir daudz padomdevēju, tur tie piepildās" (Salamana Pamācības 15:22).

Komandas darbs var paplašināt redzējumu. Strādājot kopā, mēs varam gūt priekšrocības no otra stiprajām pusēm, dažādās pieredzes un viedokļu daudzveidības, lai novērtētu sarežģītos jautājumus pēc iespējas no vairāk leņķiem. "Dzelzs tiek ar dzelzi uzasināta, un vīrs trin vīru" (Salamana Pamācības 27:17). "Diviem ir labāk nekā vienam būt, tāpēc ka viņiem tad iznāk labāka alga par viņu pūlēm" (Salamans Mācītājs 4:9).
 
 
Roberts Dž. Tamasi
 
©2021. Roberts Dž. Tamasi ir autors vairākām grāmatām, tajā skaitā "Marketplace Ambassadors: CBMC’s Continuing Legacy of Evangelism and Discipleship"; "Business at Its Best: Timeless Wisdom from Proverbs for Today’s Workplace"; "Tufting Legacies; The Heart of Mentoring", kopā ar līdzautoru David A. Stoddard un rediģējis citas grāmatas. Roberts katru otro nedēļu publicējas blogā: www.bobtamasy.blogspot.com
 
CBMC
 
1065 N. 115th Street, Suite 210. Omaha, Nebraska 68154, U.S.A.
TEL.: (402) 431-0002 ? FAX: (402) 431-1749 
E-Mail:  Web site: www.cbmcint.org
CBMC - LATVIJA : Māris Dižgalvis, valdes priekšsēdētājs,
(e-pasts:  )
Latviešu valodas tulkojums CBMC-Latvija, Copyright 2021. 

 Bilde © butterfly 
 
 
 
Privātuma Politika | Lapas karte | Archīvs