Jaunajā gadā plānojot labākiem laikiem
 
Čārlzs Dikenss klasisko noveli "Stāsts par divām pilsētām" sāk ar paziņojumu: "Tie bija labākie laiki, tie bija sliktākie laiki..." Savā ziņā ir grūti noticēt, ka vēl viens kalendārais gads ir gandrīz beidzies, bet daudzi no mums piekritīs, ka apraksts "sliktākie laiki" ir diezgan atbilstošs.
 
Ja 2020. gads būtu pārdošanai paredzēts izstrādājums, iespējams, tas jau tagad būtu atsaukts. Globālā pandēmija ir atstājusi sekas visos dzīves līmeņos, pat vēl tālākos kā slimības un nāve un tās sekas. Ekonomika visā pasaulē ir ievērojami cietusi.

Uzņēmumi ir tikuši aizvērti, daži uz visiem laikiem. Skolas ir slēgtas un mācības turpinās tiešsaistē. Daudzi ir zaudējuši darbu. Un mūsu brīvības izjūta, iespēja doties visur un kad vien vēlamies, bez maskām, ir stipri ierobežota. Dažās pasaules daļās bargi laika apstākļi un lieli ugunsgrēki ir novērsuši uzmanību no koronavīrusa. Un tagad mūsu uzmanība pievērsta COVID-19 vakcīnas izstrādei un tam, vai tā būs efektīva.

Esiet godīgi: kad 1. janvārī pāršķīrāt kalendāru uz 2020. gadu, vai varējāt iedomāties, ko šis gads atnesīs? Ja spējāt to paredzēt, mēs visi vēlamies jūsu padomus ieguldījumu veikšanai. Ja šis gads mums kaut ko ir mācījis, tad noteikti to, ka jāgaida negaidītais. Raugoties uz nākamo gadu, kā tam vajadzētu ietekmēt mūsu plānošanu un mērķu uzstādīšanu? Bībele dod dažus gudrus padomus, kuriem sekot:

Esiet piesardzīgi, uz ko paļaujieties. Lūkojoties nākotnē, bieži vien mēs paļaujamies uz sevi, valdību vai ekonomiku. Tomēr aizejošais gads mums parāda, ka ne uz ko no tā nevar tik ļoti paļauties, kā esam iedomājušies. "Paļaujies uz To Kungu no visas sirds un nepaļaujies uz sava prāta gudrību, bet domā uz To Kungu visos savos ceļos, tad Viņš darīs līdzenas tavas tekas" (Salamana Pamācības 3: 5-6).

Esiet uzcītīgi, pareizu motīvu vadīti. Labs jautājums, vienalga, vai sākot jaunu gadu vai jaunu uzņēmējdarbību, ir: "Kāpēc es to daru?" Ja mūsu vēlme caur darbu ir pagodināt un kalpot Dievam, mēs varam paļauties, ka Viņš vadīs mūsu pūliņus. "Uztici Tam Kungam savus darbus, tad tavi nodomi sekmēsies" (Salamana Pamācības 16:3).

Savos plānos un gaidās esiet reālistiski. Ir brīži, kad mēs zinām tieši, ko gribam un kad realizēt mūsu plānus, bet tad nāk kas negaidīts, piemēram, kā pandēmija tagad, un idejas un sagatavošanās darbi izrādās nederīgi. Bieži vien, atskatoties, mēs redzam, ka, neskatoties uz to, ka negāja pēc mūsu iedomātā plāna, rezultāts bijis pat labāks nekā iedomājāmies. Tieši tāpēc labāka ir uzticēšanās Dievam, nevis mūsu ierobežotajam redzējumam. "No Tā Kunga ir atkarīgi ikviena cilvēka soļi, bet kurš cilvēks gan zina un izprot savu ceļu?" (Salamana Pamācības 20:24).

Uzstādot mērķus un plānojot, pirmajā vietā noteikti lieciet Dievu. Koncentrēšanās uz to, ko gribam un esam nodomājuši sasniegt, dažkārt darbojas, bet nereti cerēto sasniegt neizdodas. Darot par godu Dievam, Viņš ne tikai dara mūs spējīgus sasniegt mērķus, bet arī palīdz labāk saskatīt, kādiem jābūt mūsu sapņiem un vēlmēm. "Ceri uz To Kungu un dari labu, paliec savā zemē un dzīvo ar godu. Meklē savu prieku savā Kungā, tad Viņš tev dos, pēc kā tava sirds ilgojas! Pavēli Tam Kungam savu ceļu un ceri uz Viņu, gan jau Viņš tad darīs: Viņš tavai taisnībai liks starot kā gaismai un tavām tiesībām kā saulainai dienai" (Psalmi 37:3-6).
 
 
Roberts Dž. Tamasi
 
©2020. Roberts Dž. Tamasi ir autors vairākām grāmatām, tajā skaitā "Marketplace Ambassadors: CBMC’s Continuing Legacy of Evangelism and Discipleship"; "Business at Its Best: Timeless Wisdom from Proverbs for Today’s Workplace"; "Tufting Legacies; The Heart of Mentoring", kopā ar līdzautoru David A. Stoddard un rediģējis citas grāmatas. Roberts katru otro nedēļu publicējas blogā: www.bobtamasy.blogspot.com
 
CBMC International
 
1065 N. 115th Street, Suite 210. Omaha, Nebraska 68154, U.S.A.
TEL.: (402) 431-0002 ? FAX: (402) 431-1749 
E-Mail:  Web site: www.cbmcint.org
CBMC - LATVIJA : Māris Dižgalvis, valdes priekšsēdētājs,
(e-pasts:  )
Latviešu valodas tulkojums CBMC-Latvija, Copyright 2020. 

 Bilde ©123RF 
 
 
 
Privātuma Politika | Lapas karte | Archīvs