Lēmumu pieņemšana saskaņā ar 24 stundu noteikumu
 
 
Terijs Lūpers, grāmatas Sacred Pace autors, uzstājās mūsu organizācijas līderu konferencē. Viņš atzina, ka biznesa karjeras sākumā vēlme izpatikt cilvēkiem dažreiz lika viņam pieņemt sliktus lēmumus. Mēģinot padarīt citus laimīgākus, viņš laiku pa laikam izdarīja sasteigtus lēmumus, kuri vēlāk bija jānožēlo.
 
Pēc tam, kad vairākas reizes bija piedzīvojis tam sekas, Lūpers visbeidzot ieviesa vienkāršu noteikumu, kas ļāva izvairīties no šādiem sliktiem, vāji pamatotiem lēmumiem. Viņš atteicās lemt par jebkādiem svarīgiem jautājumiem, kamēr nebūs nogaidījis 24 stundas.
 
Lūpers sacīja, ka saprata, ka, aizkavējot lēmumu pieņemšanu uz 24 stundām, tas viņam dod iespēju samazināt situācijas spiedienu. Tas arī dod laiku šo jautājumu rūpīgi apsvērt.
 
Šo principu mēs varētu piemērot praktiski jebkurai situācijai, kad ir nepieciešams pieņemt lēmumu. Tas varētu ietvert tādas lietas kā lieli pirkumi, līgumu parakstīšana, svarīgi darbā pieņemšanas lēmumi, darba maiņa, aizdevuma pagarināšana, iesaistīšanās projektā un neskaitāmi citi apstākļi, kas varētu ilgtermiņā ietekmēt jūs un jūsu tuviniekus.
 
Ļoti maz lēmumu ir tik steidzami, ka tos nevar atlikt uz 24 stundām. Tas var no vienādojuma noņemt emocijas un impulsus. Dažreiz iespēja šķiet pārāk laba, lai to palaistu garām, bet pēc gaidīšanas mēs saprotam, ka tā nebija tik laba, kā šķita. Lēmuma atlikšana arī dod nepieciešamo laiku, lai apsvērtu faktorus, kurus mēs, iespējams, sākotnēji neesam ņēmuši vērā, vai arī svarīgas detaļas aplūkotu no dažādām perspektīvām. Lēmumu pieņemšana mirkļa iespaidā šādu greznību parasti nenodrošina.
 
Bībelei, kas daudzējādā ziņā ir labākā grāmata par uzņēmējdarbību, kāda jebkad uzrakstīta, ir daudz ko teikt par to, cik svarīgi ir pieņemt rūpīgus, pārdomātus lēmumus. Lūk, tikai daži piemēri:
 
Izvairīšanās no sasteigtu lēmumu slazda. Kā novērojis Lūpers, bieži vien ir kārdinājums, lai izpatiktu citiem, ātri nonākt pie lēmumiem. Bet ilgtermiņā lēmumi, kurus vēlāk nožēlosiet, nevienam nav patīkami. "Cilvēks iekļūst kā valgā, ja viņš pārsteidzīgi apsola svētas lietas un tikai pēc solījuma apdomājas" (Salamana pamācības 20:25).
 
Izvairīšanās no apmulsuma par pretēju lēmumu. Mēs, visticamāk, nevēlamies sarūgtināt cilvēkus, pieņemot lēmumu, kas ir pretēji tam ko viņi vēlas, taču vēl nepatīkamāk ir tad, ja ir pie viņiem jāatgriežas un jāatzīst, ka jūs nevarat turēties pie sava sākotnējā lēmuma. Jēzus mācīja, "Bet jūsu vārdi lai ir: jā, jā! nē, nē! Kas pāri par to, tas ir no ļauna" (Mateja 5:37).
 
Izvairīšanās no apkaunojuma, ka nespēju izpildīt saistības. Bieži vien mūsu lēmumi ir labi domāti; mēs sākotnēji ticam, ka varēsim izpildīt saistības, kuras mēs uzņemamies. Diemžēl, ja tas tiek darīts steigā, tie ar novēlošanos var izrādīties nesaprātīgi. "Jo kurš būtu jūsu starpā, kas gribētu celt torni un papriekš neapsēstos, lai aprēķinātu izdevumus, vai viņam pietiks līdzekļu darba izvešanai" (Lūkas 14:28).
 
Lēmumu pieņemšana var būt sarežģīts process, it īpaši, ja uz spēles ir likts daudz. Lēmumi būtu jāpieņem, rūpīgi apdomājot, lai izvairītos no turpmākas nožēlas vai citām sekām. Nepieciešams, pirms turpināt, veltīt laiku lūgšanām un Dieva gudrības meklēšanai. Ja jums ir tendence pieņemt pārsteidzīgus lēmumus, izmēģiniet Terija Lūpera 24 stundu noteikumu.
 
 
Riks Boks 
 
Unconventional Business NetworkResource Center, Inc. Adaptēts ar "Integrity Moments with Rick Boxx," atļauju. Komentāri saistībā ar integritāti, raugoties no kristieša perspektīvas. Lai uzzinātu vairāk, apmeklējiet www.unconventionalbusiness.org. Viņa jaunā grāmata: "Unconventional Business", nodrošina "Five Keys to Growing a Business God’s Way."  
 
CBMC
 
Jim Firnstahl, President
2850 N. Swan Road, Suite 160, Tucson, Arizona 85712, U.S.A.,
 | www.cbmcint.org
CBMC - LATVIJA : Māris Dižgalvis, valdes priekšsēdētājs,
 | www.cbmc.lv
Latviešu valodas tulkojums CBMC-Latvija, © 2023. 

 Bilde © pngitem 
 
 
Privātuma Politika | Lapas karte | Archīvs