Negatīvisma vai nolemtības gūstā
 
 
Kāda dziesma pirms gadiem sūdzējās: "Ja nebūtu (ne)veiksmes, man vispār nebūtu veiksmes." Šajās dienās mēs varētu izdarīt līdzīgu secinājumu, ka, ja nebūtu sliktu ziņu, mums nebūtu vispār nekādu ziņu. Mums nav nepieciešams atgādinājums par globālās pandēmijas "dzemdēto" negatīvismu. Šķiet, ka masu mediji pat līksmoja, ziņojot par COVID-19 izraisītiem nāves un hospitalizācijas gadījumiem. Vecā ziņu mantra "slikta ziņa ir laba ziņa" ir ieņēmusi galveno vietu.
 
Bet tas nav bijis vienīgais iemesls negatīvajai dzīves videi. Daudzviet pasaulē ir valdījuši ekonomiskie satricinājumi. Ikdienai nepieciešamo preču piegādes samazinājums ir satraucis daudzus no mums. Kara draudi vairākās pasaules daļās ir radījuši lielu satraukumu. Vardarbība pieaug, tāpat kā pašnāvību skaits, narkotiku lietošana un ģimenes nesaskaņas. Sarakstu var turpināt.
 
Pastāvīgi plūstot sliktajām ziņām, ir liels kārdinājums domāt, ka visas cerības ir zudušas, un tāpēc iegrimt lielā izmisumā. Bet šis kārdinājums nedod pozitīvu rezultātu. Tad kā mēs no tā lai izvairāmies?
 
Vadības konsultants Tims Kaits nesen izteica domu, kas attiecas tieši uz šo jautājumu. Viņš teica: "Ja jūs kavējaties pie negatīvā, jūs vienkārši barojat savu neapmierinātību vai bailes, kas noved pie sliktiem lēmumiem, kas liek jums būt vēl vairāk uztrauktam, dusmīgam vai kļūt bailīgākam. Tā ir "nolemtības cilpa". Nospiediet pauzi un pārtrauciet to. Novirziet savu uzmanību no negatīvā uz produktīvo."
 
Vai esat iekļuvis negatīvisma cilpā vai, kā to nosauca Kaits, "nolemtības cilpā"? Tas zināmā mērā ir ietekmējis mūs visus, taču ir veidi, kā izvairīties no koncentrēšanās uz nebeidzamo slikto ziņu straumi. Gudrus padomus mēs varam atrast Svētajos Rakstos:
Attīstiet veselīgu domāšanas veidu. Mēs varam ļaut mūsu prātam tikt pārņemtam ar nepārtrauktu sliktu ziņu un informācijas plūsmu, vai arī mēs varam pieņemt apzinātu lēmumu koncentrēties uz pozitīvākām, produktīvākām lietām. "Un netopiet šai pasaulei līdzīgi, bet pārvērtieties, atjaunodamies savā garā, lai pareizi saprastu, kas ir Dieva griba: to, kas ir labs, tīkams un pilnīgs" (Romiešiem 12:2).
 
Koncentrējieties uz pozitīvām lietām. Ir teikts, ka jūs nevarat atturēt putnus no lidošanas pār jūsu galvu, bet jūs varat neļaut tiem izveidot ligzdu jūsu matos. "Beidzot vēl, brāļi, kas vien ir patiess, kas svēts, kas taisns, kas šķīsts, kas patīkams, kam laba slava, ja ir kāds tikums un ja ir kas cildināms, par to domājiet" (Filipiešiem 4:8).
 
Atsakieties kavēties pie ļaunām un negatīvām idejām. Mēs dzīvojam informācijas laikmetā, un liela daļa informācijas, ko mēs redzam un dzirdam, var būt destruktīva, nevis noderīga un paceļoša. Mēs varam izvēlēties neproduktīvās domas un idejas nolikt malā. "pārbaudait visu; kas labs, to paturiet! Atraujaties no visa, kas ļauns" (1. Tesaloniķiešiem 5:21-22).
 
Izvēlieties ticību, nevis šaubas. Pat tad, ja apstākļi šķiet drūmi, paļaušanās uz Dievu var mūs vest uz cerību, nopietnām gaidām un drošu pārliecību. "Jo ticība ir stipra paļaušanās uz to, kas cerams, pārliecība par neredzamām lietām" (Ebrejiem 11:1).
 
 
Roberts Dž.Tamasi
 
© 2022. Roberts Dž. Tamasi ir autors vairākām grāmatām, tajā skaitā "Marketplace Ambassadors: CBMC’s Continuing Legacy of Evangelism and Discipleship"; "Business at Its Best: Timeless Wisdom from Proverbs for Today’s Workplace"; "Tufting Legacies; The Heart of Mentoring", kopā ar līdzautoru David A. Stoddard un rediģējis citas grāmatas. Roberts katru otro nedēļu publicējas blogā: www.bobtamasy.blogspot.com.
 
CBMC
 
1065 N. 115th Street, Suite 210. Omaha, Nebraska 68154, U.S.A.
TEL.: (402) 431-0002 ? FAX: (402) 431-1749 
E-Mail:  Web site: www.cbmcint.org
CBMC - LATVIJA : Māris Dižgalvis, valdes priekšsēdētājs,
(e-pasts:  )
Latviešu valodas tulkojums CBMC-Latvija, Copyright 2022. 

 Bilde © The New York Times
 
 
 
Privātuma Politika | Lapas karte | Archīvs