Mūsu attieksmes spēcīgā ietekme
 
 
Gadsimta ceturksni komerciālajā aviācijā izbaudot piepildītu karjeru, no inspektora kļūstot par direktoru, es sapratu svarīgu patiesību: aviācijā iesaistītie cilvēki darbojas ar degsmi. Šeit, Brazīlijā, mēs mēdzam jokot, ka tas ir kā "cachaça" - mūsu valstī ļoti populārs brendijs, kas iegūts no medus vai cukurniedrēm. Daudziem cilvēkiem aviācija nodrošina specifisku reibumu.
Tā kā biju iesaistījies aviācijas nozarē, es sāku sadarboties ar savu starptautisko tiesību profesoru - žurnālistu un pilotu, izveidojot konsultāciju uzņēmumu, kas specializējās aeronavigācijas problēmu risināšanā. Es no viņa iemācījos daudz lietu, tostarp vienu mācību, ko nekad neaizmirsīšu: lidmašīnai ir un ir vajadzīga POZĪCIJA. Daži to jauc ar "augstumu", jo angļu valodā vārdi izklausās līdzīgi "attitude" (pozīcija, stāvoklis, attieksme) un "altitude" (augstums)). Pilnīgi droši, ka arī augstums ir lidojumam būtisks. Tomēr profesors man mācīja par POZĪCIJU, nevis augstumu.
 
Pozīcija jeb stāvoklis ir gaisa kuģa orientācija attiecībā pret vēju un balstās uz tās deguna un spārnu relatīvo stāvokli dabiskajā horizontā. Bez atbilstošas pozīcijas pilots nevar turēt lidmašīnu gaisā. Tā nokritīs. Lai noturētos pretim turbulencei, lidmašīnai ir nepieciešama noteikta pozīcija.
 
Lai stātos pretī dzīves izaicinājumiem, mums arī ir nepieciešams ieņemt noteiktu pozīciju, īpaši krīzes laikā. Dzīve nav taisns ceļš, bet gan labu un sliktu apstākļu virkne, uz kuriem mums ir jāreaģē. Tas, kas atšķir tos, kuri saskaras ar izaicinājumiem un uzvar, ir viņu attieksme jeb ieņemtā pozīcija. Turpinot aviācijas līdzību vienu soli tālāk, mēs esam savas dzīves piloti - sava biznesa, mūsu projekta, uzņēmuma komandieri. Agrāk vai vēlāk būs gan nenoteiktība, zaudējumi, pamestība, nelaimes, neveiksmes un vilšanās. Tas, kas mums ļaus noturēties, būt pārliecinātiem un turpināt cīņu, ir mūsu attieksme.
 
Attiecībā uz šo, apustulis Pāvils Bībelē savu attieksmi izsaka īpašā veidā: "Mēs visur topam spaidīti, bet tomēr neesam nomākti; esam bez padoma, bet tomēr neesam izmisuši. Mēs topam vajāti, tomēr neesam atstāti; esam satriekti, tomēr neesam pazuduši." (2. Korintiešiem 4:8-9).
 
Vēlāk viņš apstiprina to, ko sapratis par pareizas attieksmes svarīgumu, vienalga kādi būtu apstākļi ar kuriem jāsaskaras: "Es protu būt zems, protu arī dzīvot pilnībā; nekas man nav svešs, protu būt paēdis un izsalcis, dzīvot pilnībā un ciest trūkumu" (Filipiešiem 4:12). Pāvila spēja vienmēr pieņemt pareizo pozīciju bija svarīgs faktors, lai Filipos nodibinātu vienu no enerģiskākajām pirmā gadsimta ticības kopienām.
 
Pāvils un viņa draugs Sīls sniedza spēcīgu, daudzus iedvesmojošu, ticības liecību. Tomēr, viņu sludinātajam bija dažādas sekas. Viņu mācītā sociālā ietekme iespaidoja nelikumīgas un neētiskas ekonomiskās intereses. Izcēlās konflikti, kas mudināja varas iestādes rīkoties. Pēc skarbas izturēšanās un pēršanas Pāvils un Sīla nokļuva cietumā. Viņu attieksme veidoja turpmākos notikumus.
 
Lai gan viņiem bija daudz iemeslu sūdzēties un justies kā zaudētājiem, viņi izvēlējās citu attieksmi: neskatoties uz viņu apstākļiem, lūgt un slavēt Dievu. Viņu lūgšanām un attieksmei pēc Rihtera skalas bija maksimālais stiprums, kas burtiski cietumā izraisīja zemestrīci. Zinot skarbos romiešu likumus, viņu cietuma uzraugs nolēma nonāvēt sevi, pieņemot, ka visi apsūdzētie ieslodzītie ir izbēguši. Pāvils tomēr iejaucās, pārliecinot uzraugu, ka neviens nav izbēdzis! Tas noveda pie tā, ka cietuma sargs pieņēma Pāvila un Sīlas ticību.
 
Mēs nevaram vienmēr izvēlēties savus apstākļus, bet varam izvēlēties attieksmi. Kāda ir bijusi tava attieksme pret dzīves apstākļiem? Kāda ir bijusi jūsu attieksme pret izaicinājumiem biznesā? Un sākoties jaunam gadam, kāda būs jūsu attieksme pret izaicinājumiem, ar kuriem noteikti saskarsieties? Tam kāda būs jūsu attieksme, jūsu pozīcija, būs liela nozīme!
 
 
Serdžio M.Fortes
 
Serdžio Fortes ir loģistikas un korporatīvā biznesa stratēģijas mentors. Kā CBMC biedrs San Paulo, Brazīlijā, viņš vairāk kā 20 gadus koordinē Monday Manna tulkošanu portugāļu valodā. Viņš ir nodevies Jēzus Kristus Lielajai pavēlei - aicināt mācekļus.
 
CBMC
 
1065 N. 115th Street, Suite 210. Omaha, Nebraska 68154, U.S.A.
TEL.: (402) 431-0002 ? FAX: (402) 431-1749 
E-Mail:  Web site: www.cbmcint.org
CBMC - LATVIJA : Māris Dižgalvis, valdes priekšsēdētājs,
(e-pasts:  )
Latviešu valodas tulkojums CBMC-Latvija, Copyright 2022. 

 Bilde © shutterstock
 
 
 
Privātuma Politika | Lapas karte | Archīvs