Ko var mācīties par finanšu pārvaldību no zaķa un bruņurupuča
 
 
Vairumam no mums ir pazīstama Ēzopa fabula "Bruņurupucis un Zaķis." Pazemīgais bruņurupucis izaicināja lepno zaķi uz skriešanos. Ātrais zaķis tūlīt izvirzījās vadībā un nolēma nosnausties. Pamostoties viņš atklāja, ka bruņurupucis jau viņam garām un uzvar sacensībās. Stāsta domājamā morāle ir, ka lēnais un neatlaidīgais uzvar, bet bieži vien, kad pajautājam bērniem viņu domas par šo fabulu, viņi atbild, ka pilnīgi skaidrs, ka zaķis ir ātrāks, bet viņam nevajadzēja snaust. Patiesībā neviens nevēlas tikt asociēts ar lēno un neatlaidīgo bruņurupuci.
 
Man patīk domāt par finansiālo drošību kā garām, noturīgām un dažreiz garlaicīgām sacensībām, maratonu, nevis sprintu. Man finansiālā drošība nozīmē naktī nemosties un neuztraukties par naudu vai to, kā samaksāt rēķinus. Runa nav par būšanu bagātam, bet gan par spēšanu plānot bez finanšu resursu trūkuma ierobežojumiem.

Manu draugu vidū ir vairāki miljonāri. Neviens no viņiem nav uzvarējis loterijā, veicis izcilu izgudrojumu, sakomponējis vai ierakstījis hitu vai noslēdzis milzīgu biznesa darījumu. Viņi vienkārši tērēja mazāk, nekā nopelnīja, samaksāja rēķinus un pārējo ilgākā laika posmā ieguldīja. Salamana pamācībās 28:19-20 teikts: "Kas kopj savu tīrumu, tam maizes pietiks, bet, kas nododas bezdarbībai, tam būs diezgan nabadzības. Uzticams vīrs piedzīvo daudz svētības, bet tas, kas sevišķi steidzas bagāts kļūt, nepaliks nenoziedzīgs."

Vorens Bafets ir viens no bagātākajiem cilvēkiem uz planētas. Viņš atklāti sniedz finanšu konsultācijas visiem, kas to lūdz. Reiz reportieris viņam jautāja, kāpēc tik nedaudz cilvēku izmanto viņa padomus. Viņš momentā atbildēja: "Neviens nevēlas kļūt bagāts lēnām." Uzkrāt bagātību "Bafeta stilā" nav grūti, tas vienkārši nav aizraujoši.

Bībelē, Vecajā Derībā, Salamana pamācībās mums sniegti daudzi izcili principi, kā pareizi pārvaldīt naudu un pārticību. Lūk, vēl daži piemēri:

Steiga ir ļoti neuzticama pieeja finanšu pārvaldībai. Tāpat kā fabulā ar ātro zaķi, var šķist viegli iegūt bagātību steigā. Bet arī pazaudēt to var tikpat ātri. "Uzticams vīrs piedzīvo daudz svētības, bet tas, kas sevišķi steidzas bagāts kļūt, nepaliks nenoziedzīgs" (Salamana pamācības 28:20).

Nekļūstiet par kalpu parādam. Pirkt lietas kredītā, neatkarīgi no tā, vai personiski, vai uzņēmējdarbībai, ir vilinoši. Tas pat varētu šķist kā īsākais ceļš uz mūsu mērķiem. Tomēr ir svarīgi saprast, ka parādi ir jāatmaksā, ierobežojot brīvību finanšu resursu izmantošanā. Kā teikts Salamana pamācībās 22:7: "Bagātais valda pār nabagiem, un, kas aizņemas, kļūst par aizdevēja kalpu."

Nekļūstiet par ķīlnieku citu parādiem. Galvot vai garantēt kāda cita aizdevuma samaksu, pat ja tas ir ģimenes loceklis vai tuvs draugs, var būt bīstami. Prātīgāk ir iedot naudu, nevis būt atbildīgam, ja otra persona nepilda saistības. "Neesi starp tiem, kas ar rokas spiedienu apsolās un par parādu galvo, jo, ja tev nebūs ko samaksāt, kāpēc tad lai paņem tev tavu gultu zem tevis" (Salamana pamācības 22:26-27).

Daļas no ieņēmumiem neuzkrāšana var maksāt dārgi. Gandrīz tikpat bīstami kā mēģinājumi dzīvot uz kredīta, ir ieradums iztērēt visu nopelnīto, neatstājot nekādus uzkrājumus vai pārpalikumus. Ko jūs darīsiet ārkārtas situācijā? "Īsteni gudra cilvēka namā ir mīlīgas iekārojamas lietas un eļļa, bet nepraša to visu izšķiež" (Salamana pamācības 21:20).
 
 
 
 
Džims Matiss 
 
Džims Matiss ir rakstnieks un neliela uzņēmuma īpašnieks Overland Park, Kanzasā. Viņa jaunākā grāmata ir "The Camel and the Needle, A Christian Looks at Wealth and Money." Iepriekš viņš vadīja kafejnīcu kā arī bija Kanzasas pilsētas CBMC izpilddirektors Misūri.
 
CBMC
 
1065 N. 115th Street, Suite 210. Omaha, Nebraska 68154, U.S.A.
TEL.: (402) 431-0002 ? FAX: (402) 431-1749 
E-Mail:  Web site: www.cbmcint.org
CBMC - LATVIJA : Māris Dižgalvis, valdes priekšsēdētājs,
(e-pasts:  )
Latviešu valodas tulkojums CBMC-Latvija, Copyright 2021. 

 Bilde © karapeck.wordpress 
 
 
 
Privātuma Politika | Lapas karte | Archīvs