Tiek meklēta organizācijas vīzija
 
 
Viena no manām iecienītākajām grāmatām Bībelē ir Salamana pamācības, un īpaši man prātā ir viens no tās pantiem: "Kur nav nekāda pravietiska priekšnosacījuma par nākotni, tur tauta kļūst mežonīga un garīgi tukša." (Salamana pamācības 29:18). Salamana pamācības runā par "vīziju" kā ziņu, ko pravieši nodod tautai. Bet es domāju, ka šis princips nav attiecināms tikai uz Vecās Derības praviešiem. Lai kur arī cilvēki neatrastos, tiem nepieciešama skaidra vīzija, lai no pagātnes cauri šodienas realitātei dotos nākotnē.

Mums ir jāiztēlojas - jāiztēlojas, kas var būt. Iztēle var kalpot par mēslojumu cerībai. Efektīvi vadītāji rada organizatorisku vīziju. Cilvēkiem, lai dotu savu labāko sniegumu, nepieciešams redzēt kompleksu ainu uz kurieni jādodas. Kā teicis rakstnieks un uzņēmējs, Alvins Toflers (Alvin Toffler): "Tajā laikā, kad darāt mazās lietas, jums jādomā par lielajām, lai visas mazās lietas ietu pareizā virzienā." Tas ir patiesi visu veidu un izmēru organizācijām.

Kas mēs esam kā organizācija? Kas mūs raksturo? Uz ko mēs mērķējam? Kā to parādīja baznīcas mazo grupu aptauja, vadītājam nav viegli atbildēt uz šiem jautājumiem. Viens no rakstītājiem komentēja: "Bez noteikta virziena jūsu mazā grupa ir lemta lēnai nāvei, bezrūpīgai un pilnīgai nāvei." Tas pats var būt patiesi gan biznesā, gan bezpeļņas organizācijās.
Vienā no savām grāmatām Pīters Bloks (Peter Block) rakstīja: "Vīzija nav ceļa karte, bet kompass." Iespējams, es varu jūs pavērst pareizajā virzienā, lai jūs izstrādātu vīziju savai organizācijai un tās cilvēkiem.

Uzdodiet jautājumu "Un, ja nu". Kādas būs jūsu sapņa sekas? Pavadiet laiku ar saviem "atslēgas" cilvēkiem prāta vētrā, meklējot atbildi uz šo jautājumu. Kādas būs jūsu sapņu un centienu realizācijas sekas? "Un, ja nu?"

Kā būtu, ja jūs noformulētu tādu vīziju jūsu organizācijai, kas pārietu uz nākamo paaudzi? Laikā, kad daudzi visapkārt cieš grūtības, kā būtu, ja jūsu kompānija palūkotos nedaudz tālāk par peļņu? Kā būtu, kļūt par balsi, kas aicina uz sadarbību un sniedzas meklēt kopējo trim, četrām dažādām sabiedrības vai nacionālajām grupām, pat apvienojot resursus lielāka kopējā labuma sasniegšanai?

Radiet kādus ceļavējus. Es tiku iepriekš rakstījis par "ceļavēja" konceptu, bet īsumā tas nozīmē, ka jums nepieciešams kāds dzinulis, inerce, kas darbojas jums par labu. Vai jums ir kādas ceļavēja zīmes? Varbūt kāds būtisks papildinājums komandai? Jauna vīzija darbam, misija, kurai gribat sekot? Kā jūs pozicionējat sevi attiecībā uz ceļavēju? Vai ir vēl kādi ceļavēji, citi inerces devēji, un jums jāatrod pareizā atbilde uz jautājumu "un, ja nu"? Kā jūs to panāksiet?

Padariet vīziju skaidru. Viens no Vecās Derības praviešiem, Habakuks, saņēma vīziju un instrukcijas, kā to lietot, no Dieva: "Apraksti tevis redzēto parādību un uzraksti to uz plāksnēm, lai to ikviens viegli var lasīt" (Habakuka 2:2). Jūsu cilvēkiem visu laiku ir jāmācās to pieņemt kā savējo. Tādēļ komunicējiet to regulāri un skaidri, saprotami un iegaumējamā formā.

Bieži vien vadītājiem pašiem savās domās vīzija ir ļoti skaidra, tomēr kādu iemeslu pēc viņi nespēj tajā iesaistīt apkārtējos. Padariet vīziju skaidru sev un tad nododiet to pārējiem. Tāda vīzijas nodošana radīs lavīnas efektu, izraisot jūsu apkārtnē pieaugošu kustību. Džonatans Svifts esot teicis: "Vīzija ir māksla redzēt to, ko citi neredz."

Kā līderim, jums vīzija no savas galvas ir jāiedabū jūsu cilvēku sirdīs.
 
 
Dr.Stefans R. Greivs
 
Dr. Stefans R. Greivs sevi raksturo kā organizatoru, stratēģi, pragmatisku teologu un sociālu kapitālistu. Viņš ir padomdevējs vadītājiem, īpašniekiem un jaunajiem uzņēmējiem. Tāpat viņš ir autors vairākām grāmatām un rakstiem. Uzstājas arī kā lektors. Viņa mājas lapas adrese ir www.stephenrgraves.com.
 
CBMC
 
1065 N. 115th Street, Suite 210. Omaha, Nebraska 68154, U.S.A.
TEL.: (402) 431-0002 ? FAX: (402) 431-1749 
E-Mail:  Web site: www.cbmcint.org
CBMC - LATVIJA : Māris Dižgalvis, valdes priekšsēdētājs,
(e-pasts:  )
Latviešu valodas tulkojums CBMC-Latvija, Copyright 2021. 

 Bilde © Mackey house 
 
 
 
Privātuma Politika | Lapas karte | Archīvs