Pazemīgs, izsalcis un cītīgi strādājošs
 
 

Šķiet, ka ikvienam interesē uzzināt noslēpumu, kā gūt panākumus. Atceros kā es, būdams jauns žurnālists, lūkojos uz cilvēkiem, kurus apbrīnoju, personām, kuras jau bija atstājušas "nospiedumu" apkārtējā pasaulē. Es domāju: "Gribu būt kā viņi, bet kā lai es tāds kļūstu?".

Diemžēl nav vienas, universālas, receptes panākumiem. Grāmatu veikalu un bibliotēku plaukti ir pilni ar grāmatām, kuru autori pretendē uz to, ka šo noslēpumu zina. Ja ieiesim kādā grāmatu e-veikalā un meklētājā ierakstīsim "panākumi", mēs iegūsim lielu skaitu rezultātu ar grāmatām, kuru autori ar lielu pārliecību mums pastāstīs, kā guvuši panākumus.

Tur ir neskaitāmi saukļi, filozofijas un stratēģijas, kā kļūt veiksmīgam, bet dažkārt tas viss palīdz saprast, ka vienas, maģiskas formulas, kas der visiem, nav. Vairumam cilvēku panākumu gūšanai nepieciešamas pavisam parastas sastāvdaļas, lietas, kam nevajag īpašas prasmes.

Parasti es ne visai augstu vērtēju aktieru un citu izklaides mākslinieku teikto, pat ja viņi ir bagāti un slaveni. Tādēļ, ka viņu karjeras būtiska sastāvdaļa ir izlikšanās par tiem, kas patiesībā nemaz nav, dzīvojot neesošās pasaulēs. Tad kā gan viņi varētu būt eksperti reālajā pasaulē? Tomēr nesen es izlasīju kāda aktiera teiktā citātu. Tādu, kas izturējis laika pārbaudi panākumu gūšanai un likās tik jēgpilns, ka nevarēju to ignorēt.

Dveins Džonsons "The Rock", aktieris, kurš filmējies daudzās komerciāli veiksmīgās filmās, teica: "Esi pazemīgs. Esi izsalcis. Un vienmēr esi visuzcītīgākais darbinieks istabā." Tas uzrunāja mani, un ticu, ka arī uzrunās citus. Viņš neteica, ka mums jābūt visgudrākajiem vai arī ar visaugstāko statusu, vai iespaidīgu rezumē. Džonsons vienkārši teica, ka mums jābūt pazemīgiem, izsalkušiem un ar vēlmi strādāt vairāk nekā citi vēlas. Tas ir tieši tas, ko Bībele māca Salamana pamācībās:

Pazemība var būt ļoti atraktīva īpašība. Pasaulē, kurā daudzi cilvēki cenšas piesaistīt sev uzmanību, ir kaut kas atsvaidzinošs, kad cilvēki strādā klusi, efektīvi, ar izcilību un bez pāri plūstoša egoisma. "Priekš bojā iešanas cilvēka sirds kļūst lepna, bet pazemība ved godā" (Salamana pamācības 18:12). "Pazemības, proti, Dieva bijības alga ir bagātība, gods un dzīvība" (Salamana pamācības 22:4).

Izsalkums var būt lielisks motivators. Pašapmierinātība var kavēt visaugstāko sniegumu, bet izsalkums, vienalga - apmaksāt rēķinus, iegūt klientu, veikt pārdošanu vai sasniegt mērķi - var iedvesmot vislabākajam darba sniegumam. "Strādnieks nopūlas paša labā, jo viņa mute viņu spiež strādāt" (Salamana pamācības 16:26). "Kas savu zemi kopj, tam maizes būs papilnam, bet, kas nevajadzīgām lietām pakaļ dzenas, tas ir neprātis" (Salamana pamācības 12:11).

Uzcītīgs darbs, veikts ar izcilību, tiek pamanīts. Kuru jūs labāk gribat redzēt - kādu, kurš dara visu iespējamo, lai tiktu pamanīts, vai kādu, kura darbs ir tik kvalitatīvs, ka runā par sevi pats? Cilvēka uzcītība un izcilība kalpo kā lielisks rakstura atspulgs. "Gausas rokas dara nabagu, bet čaklas rokas dara bagātu" (Salamana pamācības 10:4). "Ja tu redzi vīru savā darbā tikušu, tad zini, ka tāds stāvēs ķēniņa priekšā un viņam nebūs kalpot šādiem tādiem zemiem ļaudīm" (Salamana pamācības 22:29).

Ja panākumi ir tas, pēc kā arī Tu tiecies savā ikdienas darbā, tad esi izsalcis un nekad nepārstāj smagi strādāt!


Roberts Dž.Tamasi
 
Copyright 2019, Roberts Dž. Tamasi ir autors grāmatām Business at Its Best: Timeless Wisdom from Proverbs for Today’s Workplace; Tufting Legacies; un līdzautors, kopā ar David A. Stoddard, The Heart of Mentoring, un rediģējis daudzas citas t. sk. Mike Landry sarakstīto Advancing Through Adversity. Roberta tīkla lapa ir www.bobtamasy-readywriterink.com, un katru otro nedēļu publikācija blogā: www.bobtamasy.blogspot.com.
 
 
CBMC International
 
1065 N. 115th Street, Suite 210. Omaha, Nebraska 68154, U.S.A.
TEL.: (402) 431-0002 ? FAX: (402) 431-1749 
E-Mail:  Web site: www.cbmcint.org
CBMC - LATVIJA : Māris Dižgalvis, valdes priekšsēdētājs,
(e-pasts:  )
Latviešu valodas tulkojums CBMC-Latvija, Copyright 2019. 
 Bilde ©Me.me
 
 
Privātuma Politika | Lapas karte | Archīvs