Neizmēģināts, bet drošs ceļš uz neizdošanos
 
 
Vai esat kādreiz izlēmuši kaut ko nedarīt, baidoties no iespējamas neizdošanās? Varbūt saistībā ar jauniem pienākumiem darbā, karjeras maiņu vai pat ambiciozu pašattīstības programmu? Man jāatzīst, ka esmu vairākkārt vainīgs. Tas ir ironiski, jo, izvēloties kaut ko nedarīt, mēs 100 procentos gadījumu to neizdarām.
 
Nesen es izlasīju kādu apgalvojumu, kura izcelsme nav zināma: "Katrs sasniegums sākas ar apņemšanos darīt." Izklausās pēc kaut kā, kas saprotams pats par sevi, jo ir veselā saprāta diktēts. Bet, kad atduramies pret izaicinājumu un vērtējumu, vai tas ir tā vērts, vai neizdošanās risku, mēs "pārliecināmies", ka šis "veselais saprāts" nemaz nav tik pašsaprotams.

Vairums no mums zina klasisko gadījumu ar Tomasu Edisonu, elektriskās spuldzes izgudrotāju, kas veica simtiem mēģinājumu pirms, galu galā guva plānotos panākumus. Pārlūkojot vēstures lappuses, varam atrast neskaitāmus līdzīgus piemērus. Bet mans nolūks šeit nav atzīmēt to panākumus, kuri mēģināja un bija neatlaidīgi līdz galam. Drīzāk, skumt par tiem, kuriem bija lieliskas idejas, bet piedzīvoja neveiksmi, jo negribēja mēģināt darīt.
 
Pirms daudziem gadsimtiem ķīniešu filozofs Mendzi to izteica savādāk: "Starpība starp entuziasmu un vienaldzību ir piepildīta ar neveiksmēm." Prātā nāk mans draugs Maiks. Viņš izlēma pamest stabilu, labi apmaksātu darbu, lai no nulles sāktu programatūras konsultāciju uzņēmumu. Viņa "birojs" bija mājas pagrabā, darba galds - uz mapju plauktiem šķērsām novietota durvju vērtne. Viņš apzinājās, ka tas ir riskanti, ar savu nelielo ģimeni pamest stabilu darba apmaksu kopā ar citiem korporatīvajiem labumiem, piemēram, veselības apdrošināšanu.
 
Uzkrājoties rēķiniem un tiekot uz brīdi, ar nopietnu saslimšanu, ievietotam slimnīcā, Maikam bija kārdinājums padoties. "Par ko gan es domāju?" viņš jautāja sev ne reizi vien. Bet viņš mērķtiecīgi sekoja savai vīzijai un "pēdējā brīdī" atrada tik ļoti vajadzīgo klientu. Laikam ejot, viņš kopā ar savu nelielo komandu izveidoja veiksmīgu, starptautisku uzņēmumu. Maiks piedzīvoja savas uzņēmēja vīzijas piepildījumu, un šā procesa laikā tāpat, lielā mērā, pieauga viņa ticība.
 
Ja mums ir vīzija - vai dzīves sapnis - bet konstatējam, ka vilcināmies vai svārstāmies sekot, ko mums darīt? Raksti mums dod dažus padomus:
 
Zini, uz ko paļauties. Pat vistalantīgākajiem cilvēkiem ir brīži, kad viņu apņemšanās tiek pārbaudīta, liekot ceļā dažādas likstas. Tomēr, ja ticība Dievam mūs vada uz tajā spertiem soļiem, tad to nedarīt nozīmē nepakļauties. "Paļaujies uz To Kungu no visas sirds un nepaļaujies uz sava prāta gudrību, bet domā uz To Kungu visos savos ceļos, tad Viņš darīs līdzenas tavas tekas" (Salamana pamācības 3:5-6).
 
Padari Dievu - un Viņa gribu - par savu prioritāti. Pirms pieņemt svarīgu lēmumu, nododiet šo jautājumu Dievam lūgšanā, patiesi meklējot Viņa gudrību un vadību. Kad esat pārliecināti, kā Viņš vada, varat būt pārliecināti, ka Viņš ir kopā ar mums tajā, ko mēģinām darīt. "Meklē savu prieku savā Kungā, tad Viņš tev dos, pēc kā tava sirds ilgojas! Pavēli Tam Kungam savu ceļu un ceri uz Viņu, gan jau Viņš tad darīs: Viņš tavai taisnībai liks starot kā gaismai un tavām tiesībām kā saulainai dienai" (Psalmi 37:4-5).
 
 
Roberts Dž. Tamasi
 
Robert J. Tamasy ir autors grāmatām Business at Its Best: Timeless Wisdom from Proverbs for Today’s Workplace; Tufting Legacies; un līdzautors, kopā ar David A. Stoddard, The Heart of Mentoring, un rediģējis daudzas citas t. sk. Mike Landry sarakstīto Advancing Through Adversity. Roberta tīkla lapa ir www.bobtamasy-readywriterink.com, un katru otro nedēļu publikācija blogā: www.bobtamasy.blogspot.com.
 
CBMC International
 
1065 N. 115th Street, Suite 210. Omaha, Nebraska 68154, U.S.A.
TEL.: (402) 431-0002 ? FAX: (402) 431-1749 
E-Mail:  Web site: www.cbmcint.org
CBMC - LATVIJA : Māris Dižgalvis, valdes priekšsēdētājs,
(e-pasts:  )
Latviešu valodas tulkojums CBMC-Latvija, Copyright 2018. 

 Bilde ©Bitlanders
 
 
Privātuma Politika | Lapas karte | Archīvs