Ambīcijas, Ego un vadīšana
 
 
 
 
Mūsdienās mēs pieņemam, ka ambīcijas, uzpūsts ego un vadīšana sader kopā kā olas dzeltenums ar baltumu un čaumalu un sastāda svaigu olu. Līderi izmisīgi cenšas panākt savu kompāniju un personīgo interešu īstenošanu, tik ļoti, ka spēcīgs ego šķiet pat nepieciešams, lai realizētu ambīcijas. Patiesībā viņu valdes un akcionāri bieži vien iedrošina ar šādu "lai ko tas arī prasītu" domāšanas veidu, lai kontrolētu vadības taktiku.
 

Tomēr mans draugs Rendijs, mācītājs, nesen piedāvāja dažas pārdomas, kuras izaicina šādu domāšanas veidu. Kādēļ gan biznesa un profesionālās vides cilvēki pievērstu uzmanību tam, ko saka kāds garīdznieks? Tādēļ, ka viņš rakstīja: "Mēs katrs esam kā neliela biznesa īpašnieki, kuri cīnās par cilvēku uzmanību ar reklāmu palīdzību. Daļa no cilvēku piesaistīšanas ir... piesaistīt viņus sev. Mūsu reklamēšanās, vienalga, vai pastāvīgi publicējoties sociālajos medijos vai arī pārspīlējot savus stāstus, var viegli uzpūst mūsu ego, vēlmi konkurēt un lielību."

Viens no draudiem, kuru uzsvēra Rendijs, ir kārdinājums dot priekšroku tiem, kuri ieņem stāvokli, kurš var mums palīdzēt paaugstināt mērķus un ambīcijas. Kad mūs mīl cilvēki, kuriem ir vara, ietekme, laba atpazīstamība vai bagātība, ir diezgan viegli sākt viņus uzskatīt par prioritāti un nozagt laiku nabadzīgajiem, atšķirtajiem un neievērojamiem.

Bez šaubām, ar varu apveltītie, ietekmīgie un pārtikušie, bieži vien klienti vai investori, ir kritiski svarīgi mūsu organizāciju izdzīvošanai un izaugsmei. Bet, kā Jēzus Kristus sekotājiem, viens no mūsu svarīgākajiem uzdevumiem, ir kalpot Viņam un virzīt citus pie Viņa, tad mums jāpatur prātā Viņa teiktais: "...Cilvēka Dēls nav nācis, lai Viņam kalpotu, bet ka Viņš kalpotu..." (Mateja 20:28). Līdzīgā veidā, viens no labākajiem veidiem, kā reprezentēt Jēzu, ir kalpošana citiem, īpaši tiem, kuri nevar atlīdzināt.

Tas var būt pretrunā ar daudzu darījumu pasaulē iesaistīto filozofiju un vērtībām, bet Jēzus prezentētās patiesības un principi ļoti bieži bija pretēji videi, kurā dzīvoja Viņš un Viņa sekotāji. Piemēram, apustulis Pāvils rakstīja: "Ne strīdēdamies, ne tukšā lielībā, bet pazemībā cits citu uzskatīdami augstāku par sevi" (Filipiešiem 2:3). Un viņš nepieļāva, ka varētu būt izņēmumi priekš tiem, kuri iesaistīti biznesā vai komercijā.

Atklāti sakot, uz mani, manas karjeras laikā, vislielāko iespaidu atstāja tie darba devēji un vadītāji, kuri mani vērtēja augstāk kā sevi pašu, kuri pielika īpašus pūliņus, lai mani celtu, interesētos, kā man klājas un pat palīdzētu manā darbā, ja vien radās tāda iespēja. Es varu jums apliecināt, apziņa, ka viņiem patiesi rūp mana labklājība, mani iedvesmoja strādāt vēl uzcītīgāk un censties pārspēt viņu gaidas!

Kā citā Rakstu vietā teica Pāvils: "Turiet vienādu prātu cits pret citu, neesiet iedomīgi, bet sniedziet roku zemajiem! Neliecieties paši gudri esam" (Romiešiem 12:16). Tas vienādi darbojas pret visiem cilvēkiem, neatkarīgi no viņu statusa vai darbu jomas, vienalga, vai darījumu vidē, izglītībā, politikā, medijos vai garīgajā kalpošanā. 

 

Roberts Dž. Tamasi 

Robert J. Tamasy 

ir viceprezidents bezpeļņas organizācijai Līderu Mantojums, Atlantā, ASV. Roberts ir autors grāmatām Business at Its Best: Timeless Wisdom from Proverbs for Today’s Workplace; Tufting Legacies; un līdzautors, kopā ar David A. Stoddard, The Heart of Mentoring, u.c. Viņš publicē blogā: www.bobtamasy.blogspot.com. 


CBMC International
 
1065 N. 115th Street, Suite 210. Omaha, Nebraska 68154, U.S.A.
TEL.: (402) 431-0002 ? FAX: (402) 431-1749 
E-Mail:  Web site: www.cbmcint.org
CBMC - LATVIJA : Māris Dižgalvis, valdes priekšsēdētājs,
(e-pasts:  )
Latviešu valodas tulkojums CBMC-Latvija, Copyright 2017. 

 Bilde ©btwixtandbtweenblog

 

 
Privātuma Politika | Lapas karte | Archīvs