Suvenīrmonētas: Cēsis - senatne mūsdienās Bildes


Kā pirmā suvenīrmonēta Latvijā 2006.gadā top „Cēsis - senatne mūsdienās" veltīta Cēsu pilsētai. Monētas aversā tiek attēlots Cēsu pilsētas ģērbonis un Cēsu pils. Monētas reversā - Latvijas apveids. Monētas diametrs ir 31 mm, biezums - 2, 25 mm, šķautne – rievota. Veidota no vara, niķeļa un cinka sakausējuma. Pirmā tirāža tika ļoti ātri izpirkta, tādēļ tika izdota atkārtoti.
 
Cēsu pilsētas pirmsākumi meklējami jau 800 gadus tālā pagātnē. Tie saistīti ar Cēsu viduslaiku pili, ap kuru jau 13.gadsimtā izveidojās pilsēta. Pils cauri gadsimtiem ir dalījusi savu likteni ar Cēsu pilsētu cīņās pret krievu, poļu un zviedru karapulkiem. Vairākkārt pārbūvēta un paplašināta, Cēsu pils savu pašreizējo arhitektonisko veidolu ieguva 16. gadsimta sākumā. Pieeju pilij apgrūtināja aizsarggrāvji un stipru mūru ieskautas trīs plašas priekšpilis. Labi nocietinātā pils pirmos nopietnos bojājumus guva tikai Livonijas karā, bet Ziemeļu kara sākumā tā tika pamesta un vairs netika izmantota militāriem mērķiem. Šodien pils ir Cēsu iespaidīgākais vēstures liecinieks un tā savus viesus piesaista ar savu viduslaiku arhitektūras romantisko pievilcību.
 
Suvenīrmonētas: Cēsis - senatne mūsdienās Bildes         Suvenīrmonētas: Cēsis - senatne mūsdienās Bildes
 
Cēsu pili ieskauj divas gravas un to no trim pusēm sargā stāvas kraujas. Pils pamatdaļu veidoja četras celtnes, kas ietvēra neregulāras formas iekšpagalmu. Pēc pamatdaļas tika uzceltas arī trīs priekšpilis, kuras nācās šķērsot, lai iekļūtu pilī. Pils mūri bija ap kilometru gari. Ārsienu biezums sasniedza 3,15 metrus, torņu sienu biezums - pat 4,7 metrus.
 
 
 Suvenīrmonētas: Cēsis - senatne mūsdienās Bildes           Suvenīrmonētas: Cēsis - senatne mūsdienās Bildes 
 
 
Monētu iespējams iegādāties Cēsu tūrisma informācijas centrā, Pils laukumā 9, Cēsis, Latvija. Tālrunis (+271) 64121815, (+371) 28318318 vai  
  
Latvijā suvenīrmonētu veidošanu no idejas līdz taustāmai monētai nodrošina SIA "Publisko & Privāto Partnerattiecību Pārvalde", Rīgā, Graudu ielā 68, C201. Tālrunis uzziņām: (+371) 67876871.
 
Monētas nav izmantojamas kā maksāšanas līdzeklis. 
 
 
 


Bildēs par Dzīvi

 
 
 



Bilde ©




 
 
Privātuma Politika | Lapas karte | Archīvs