Suvenīrmonētas pasaulē un Latvijā Bildes


Lielākais suvenīrmonētu kolekciju tīkls ir „Heritage on a Coin". Šo projektu izveidoja monētu kaltuve Beļģijā „Mauquoy Token Company". Šajā programmā jau piedalās 35 valstis, Latvija – kopš 2006.gada. Ar monētu palīdzību valstis stāsta par dažādām vēsturiskām celtnēm, ievērojamiem cilvēkiem, pilīm, muižām, muzejiem, vēstures pieminekļiem, baznīcām, nacionālajiem parkiem, svētkiem, floru, faunu un vēl daudz ko citu, kas katrā valstī ir ievērības vērts.
 
Monētu kolekciju tīkla dalībvalstis ir Austrija, Beļģija, Horvātija, Kipra, Čehija, Dānija, Igaunija, Somija, Francija, Vācija, Gibraltāra, Grieķija, Ungārija, Islande, Īrija, Izraēla, Itālija, Kenija, Latvija, Lietuva, Luksemburga, Malta, Meksika, Monako, Norvēģija, Peru, Polija, Portugāle, Rumānija, Dienvidāfrika, Spānija, Zviedrija, Nīderlande, Tunisija un Lielbritānija.
 
Monētās attēloto vietu apmeklētāji un tūristi piemiņai kā suvenīrus var iegādāties arī monētas. Izdoto suvenīrmonētu skaits 35 valstīs pavisam sasniedzis jau 930.
 
2002.gadā Beļģijā tika izdota pirmā kolekcijas monēta Bastoņa - vēsturiskais centrs" (Bastogne – Historical Center). Monēta izdota piecas reizes. 2002.gadā – divas reizes sudraba krāsā; 2008.gadā – šampanieša krāsā; 2009.gadā – sudraba krāsā; 2010.gadā – sudraba krāsā. Bastoņa – vēsturiskais centrs ar Mardasson Memoriālu (titulbilde), kas ir Beļģijas veltījums amerikāņu tautai.
 
Bastoņa - vēsturiskais centrs Bildes         Bastoņa - vēsturiskais centrs Bildes
 
Lielās, bagātās valstis izdod šīs suvenīrmonētas lielā skaitā, lielās tirāžās un atkārtojumus; tās tiek izdotas zelta, sudraba un dažādu sakausējumu veidā. Latvijas Nacionālā mantojuma suvenīrmonētu kolekcija nav tik liela un lielās tirāžās, bet to mērķis ir parādīt ievērojamākās vietas, celtnes, notikumus, vēstures un kultūras pieminekļus, kur saprotama kultūra, vēsture un šo laiku notikumi, kā arī nākotne.
 
Latvijas monētu diametrs ir 31 mm. Parasti tās tiek izgatavotas no vara, niķeļa, cinka sakausējuma, kas noturīgs pret koroziju. Monētas reverss ir visām vienāds – centrā Latvijas kontūrkarte ar četrām zvaigznēm katrā malā, ietverot vārdus „Latvian Heritage" (Latviskais mantojums) un „Collection Coin" (Kolekcijas monēta). Monētu biezums ir 2, 25 mm, šķautne – rievota. Monētas nav izmantojamas kā maksāšanas līdzeklis.
 
Turpinājumā stāstīsim par suvenīrmonētām Latvijā, kuru izveidošanu no idejas līdz taustāmai monētai nodrošina SIA "Publisko & Privāto Partnerattiecību Pārvalde". Jūrmalas TIC   šobrīd jau darbojas Latvijā pirmais monētu pārdošanas automāts.
 
 
 


Bildēs par Dzīvi

 
 
 



Bilde ©wikipedia




 
 
Privātuma Politika | Lapas karte | Archīvs