Bērni un jaunieši ar īpašām vajadzībām vasaras nometnē Dzintaros 2016

 

 

Jūlija sākumā rekolekciju mājā “Dzintari” bērni un jaunieši ar īpašām vajadzībām piedalījās vasaras nometnē. Nometne ir viena no aktivitātēm projektā “Mīlestības graudi” kuru īstenoja Jauniešu Pastorālās mājas jaunieši sadarbībā ar organizāciju “Caritas Latvija” un Kalkutas māsām.

Nometnē kopumā piedalījās 13 bērni un jaunieši ar īpašām vajadzībām vecumā no 6 līdz 23 gadiem, kā arī vairāku bērnu vecāki. Atsevišķiem nometnes dalībniekiem bija garīga rakstura traucējumi, citiem – nespēja patstāvīgi kustēties, tāpēc bērnus un jauniešus šajās dienās pavadīja asistenti no Jauniešu pastorālās mājas. Laikā, ko bērni pavadīja ar asistentiem, viņu vecāki varēja baudīt kopīgas sarunas un piedalīties darbnīcās. Mammas varēja radīt rotas rotu darbnīcā, ko vadīja Svetlana Zaumane, savukārt kulinārijas darbnīcā kopā ar Irēnu Pujāti bija iespēja sagatavot tiramisu un salātus vakariņu galdam.

Nometnes dalībniekiem tika piedāvātas mākslas un mūzikas terapijas nodarbības. Kā pastāstīja Jauniešu pastorālās mājas vadītāja Diāna Mekša, mūzikas terapijas nodarbībās un brīžos, kad tika spēlēta ģitāra, varēja manīt, cik ļoti bērniem patīk mūzika, cik ļoti tā spēj atbrīvot, iesaistīt. Neskatoties uz savām dažkārt tik ierobežotām fiziskām spējām, katrs varēja iesaistīties. Piemēram, kāds no bērniem, kurš spēj pārvietoties tikai rāpus, uz ceļiem mūzikas ritmā dejoja.

Bērnu vecāki pēc nometnes atzina, ka ļoti priecājas, ka jaunieši iejutās asistentu ādā un pavadīja laiku ar viņu bērniem. Sabiedrībā joprojām sociālais darbs nav pienācīgi novērtēts un attīstīts. Vecāki ļoti novērtēja šo iespēju pavadīt laiku sarunās ar citām mammām, kā arī sajust, ka kādam rūp šo bērnu un ģimeņu vajadzības.

Arī asistenti sacīja, ka nometne bija īpašs pasākums. Lai arī dažkārt morāli bija smagi, jo bija sajūta, ka neko šiem bērniem palīdzēt nevar, jaunieši pilnībā nodevās bērniem un ar prieku pavadīja laiku pat vairāk, nekā bija paredzēts programmā. Piemēram, Ieva Jokste atzina, ka brīžiem jutusies nedroša, baidoties kļūdīties, tomēr pieredze esot bijusi unikāla un mīlestības pilna.

Tāpat jaunieši apbrīnoja bērnu vecākus, kas upurējas, nesūdzas, bet mīl un palīdz saviem bērniem. “Uz šiem vecākiem skatos ar apbrīnu, un priecājos, ka Dievs devis viņiem drosmi un spēku, un mīlestību audzināt šos bērniņus,” sacīja Zane Tiltiņa. Savukārt atsevišķi bērni teica, ka jau tagad ilgojas pēc nākamā gada nometnes. Ņemot vērā, ka gribētāju ir daudz, D. Mekša uzskata, ka nākamgad būtu jārīko divas nometnes.

 

Spied uz bildes, lai apskatitu galeriju. Var izmantot < > taustiņus.

 

Projekta viens no mērķiem bija ar žēlsirdības darbiem sagatavot jauniešus ceļam uz Pasaules Jauniešu dienām. Daži no projekta dalībniekiem uz Jauniešu dienām pavisam drīz dosies. Tāpat projekta dalībnieki ir pārliecināti, ka labie darbi ir jāturpina, tāpēc jau tagad ir zināms, ka septembrī notiks sporta pasākums bērniem ar autismu, tāpat ir doma rīkot mūzikas konkursu cietumā, vēlreiz tikties ar bēgļiem un rīkot citus pasākumus.

Projekta rīkotāji pateicas visiem, kas palīdzēja. Katru dienu bija iespēja piedalīties Svētajā Misē, ko vadīja priesteris Aleksandrs Stepanovs un jezuītu tēvs Jānis Meļņikovs. Pateicoties ASV karavīriem, bērniem bija iespēja doties pastaigā gar jūru. Savukārt Nauris Babrovskis katru dienu veda uz nometni tos bērnus, kas nakti pavadīja mājās. D. Mekša pateicas arī citiem, piemēram, Kalkutas māsām, S. Zaumanei, I. Pujātei, arī Matiasam Heinam, kurš iesaistīja bērnus mūzikas un sporta aktivitātēs, un "Bonifatiuswerk", kas nometni atbalstīja finansiāli.

Turklāt projekta dalībniekiem būs iespēja doties pieredzes apmaiņas braucienā uz Maltu, jo Maltas “Caritas” ieinteresējās par projektu “Mīlestības graudi” un nākotnē vēlas īstenot kādu kopīgu labu darbu ar Latvijas jauniešiem.

 


Jauniešu Pastorālā Māja

  
 
 
Bilde ©Katolis.lv

 
Privātuma Politika | Lapas karte | Archīvs