Ciemos pie jauniešiem ieslodzījumā Cēsu audzināšanas iestādē un Iļģuciema cietumā

 

 

Gatavojoties Pasaules Jauniešu dienām, projekta „Mīlestības graudi” dalībnieki martā viesojās Cēsu audzināšanas iestādē un Iļģuciema cietumā, lai ienestu prieku un cerību ieslodzījumā esošo jauniešu ikdienā. Kopā tika spēlēts improvizācijas teātris, dziedātas dziesmas un pavadīts laiks sarunās. 

Piepildīta diena - ar mīlestību, smiekliem un pozitīvām emocijām. Diena, kas tika pavadīta ar jauniešiem ieslodzījumā - Cēsu un Iļģuciema cietumos. Projekta "Mīlestības graudi" ietvaros, gatavojoties Pasaules Jauniešu dienām. Uz mūsu jautājumu: kāda pozitīva īpašība jums patīk cilvēkos? - puiši no Cēsu audzināšanas iestādes atbildēja: labestība un smaids. Tad nu Viesturs, Renāte, Ilze, Lota, Mareks, Edgars, Inga un Diāna no sirds ar to dalījās.

Pirms došanās jauniešiem notika tikšanās un mēģinājumi, tomēr, dodoties uz cietumu, uztraukums bija, jo gandrīz neviens no projekta dalībniekiem līdz šim nebija saskāries ar cilvēkiem ieslodzījumā. Tomēr uztraukums lēnām zuda, kad viesus sagaidīja pretimnākoši iestāžu darbinieki un jaunieši, kas bija gatavi iesaistīties piedāvātajās aktivitātēs. Projekta dalībniece Ilze Cepurniece stāstīja: “Arvien vēl domāju par to, cik ļoti mēs esam ierobežoti savos uzskatos un pieņēmumos. Kad domāju par to, kā būs komunicēt ar jauniešiem no cietuma, domāju, ka tas varētu būt diezgan haotiski un neorganizēti, jo sabiedrībā ir pieņemts, ka tie ir "sliktie puiši". Taču rezultāts ir pavisam citādāks - viņi bija ļoti disciplinēti, atklāti, pēc mīlestības un socializēšanās alkstoši cilvēki. To pašu varu teikt par Iļģuciema meitenēm - ļoti jaukas, pretimnākošas.”

Cēsu audzināšanas iestādē puiši ne tikai piedalījās piedāvātajās aktivitātēs, bet arī nodziedāja pašu sacerētu dziesmu repa stilā, kas bija veltīta mammām, māsām un draudzenēm. Uz atvadām viņi aicināja braukt vēl. Savukārt Iļģuciema cietumā pārsteigums bija meiteņu muzikālie talanti – viņas pašas dziedāja, kā izrādījās, viņām ir arī savs koris. Arī meitenes aicināja braukt vēl.

Kā pastāstīja Iļģuciema cietuma kapelāna Daina Strelēvica, šādas tikšanās un iespēja parādīt savus talantus ceļ meiteņu pašapziņu. Tas ir tik ļoti nepieciešams tāpēc, lai meitenes arī pēc ieslodzījuma nekristu atpakaļ atkarībās, bet gan turpinātu attīstīt savu radošo potenciālu un iekšējo bagātību. Viņa arī sacīja, ka lieliska bija improvizācijas teātra aktiera Viestura Vizuļa vadītā improvizācijas teātra nodarbība, tāpēc D. Strelēvica cer, ka izdosies cietumā rīkot regulāras nodarbības, lai attīstītu jauniešu fantāziju, drosmi un domāšanu. Pats V. Vizulis pēc pasākuma sacīja: “Improvizācijas žanrā cilvēks bieži sevi un apkārtējos pārsteidz ar kādu spontānu ideju, kura pierāda, ka radošās spējas mums ir dotas visiem. Šādi radoši uzplaiksnījumi notika arī Cēsīs un Iļģuciemā. Atliek cerēt, ka kādam notikušais stiprināja ticību savam potenciālam un bezambīciju draudzībai.”

Pēc pasākuma projekta dalībniece Lota Zvaigznīte sacīja, ka abās vietās jaunieši bija atsaucīgi un pretimnākoši, tāpēc viņa labprāt atgrieztos un kopā ar šiem jauniešiem būtu vēl. I. Cepurniece secināja: “Ir tik patīkami redzēt, ka tik vienkāršas lietas kā teātris, muzicēšana un kopā būšana spēj darīt laimīgus ne tikai tos, kas to visu saņem, bet arī “devējus”. Lai arī šie cilvēki ir likumpārkāpēji, redzēju viņu acīs, ka viņi grib to pašu mīlestību, uzmanību, kā pārējie. Cik ļoti brīvi, nepiespiesti cilvēki var būt iekšēji pat tad, kad visapkārt ir žogs, kam netikt pāri. Ļoti ceru, ka saglabāsim atgriezenisko saiti ar ieslodzītajiem, lai viņi jūt, ka nav vieni, ka visiem ir tiesības kļūdīties, ka mēs visi esam viens vesels.” Savukārt seminārists Mareks Brenčs atzina, ka tā bija lieliska pieredze, kas pēc tam rosinājusi eksistenciālas pārdomas arī savā dzīvē.

 

Spied uz bildes, lai apskatitu galeriju. Var izmantot < > taustiņus.

 

Līdz Pasaules Jauniešu dienām Krakovā palikuši vēl aptuveni četri mēneši, tāpēc jaunieši turpinās sēt mīlestības graudus. Nākamais pasākums plānots 23. aprīlī ģimenēm, kurās aug bērni ar autismu. Lai pasākums izdotos, ir nepieciešami vēl brīvprātīgie, kas varētu asistēt sporta aktivitātēs. Pasākums notiks Latvijas Sporta akadēmijā sadarbībā ar akadēmijas studentiem. Pirms pasākuma notiks divas tikšanās, lai iepazītos ar bērnu vecākiem un izspēlētu spēles.

Projektu īsteno Jauniešu Pastorālā māja sadarbībā ar "Caritas Latvija". Projektu finansiāli atbalsta organizācija "Bonifatiuswerk".

Projektā “Mīlestības graudi” maijā ir paredzēta vēl pastaiga gar jūru kopā ar bēgļu ģimeņu bērniem, dziedot latviešu tautas dziesmas un spēlējot latviešu tautas rotaļas. Projektu noslēgs dienas nometne ģimenēm ar bērniem ar īpašām vajadzībām, par kuru vēl tiks sniegta sīkāka informācija.

Lai pieteiktu dalību kādā no projekta pasākumiem lūdzam sazināties ar Diānu, tālrunis: 26394426 vai e-pasts:

 


Jauniešu Pastorālā Māja

  
 
 
Bilde ©

 
Privātuma Politika | Lapas karte | Archīvs