Pasaules Diabēta diena Rīgā 2022: Zināšanas un apmācība par cukura diabētu - drošākai nākotnei!
 
 
Ikgadējais Pasaules Diabēta dienai vēltītais pasākums notiks 26. novembrī no plkst.10.00 līdz plkst.13.00 Latvijas Universitātes Lielajā AulāRaiņa bulvārī 19, 2.stāvā. Šī gada Pasaules Diabēta dienas tēma – zināšanas un apmācība par cukura diabētu - drošākai nākotnei!.
 
Pasaules Diabēta Diena ir pasaules mēroga globāla kampaņa sabiedrības informēšanai par cukura diabēta pazīmēm, riska faktoriem, komplikācijām un ārstēšanas iespējām, ko koordinē Starptautiskā Diabēta Federācija (International Diabetes Fe deration). To atzīmē viena no insulīna atklājēja - Frederika Bantinga - dzimšanas dienā 14.novembrī, kuru 2006.gadā ANO oficiāli izsludināja kā Pasaules Diabēta dienu.
 
Gaišzils Aplis – Cukura Diabēta Zīme Gaišzilā krāsā ir debesis, kas vieno visas nācijas. Daudzām tautām šī krāsa simbolizē dzīvi un veselību, un tā ir arī ANO karoga krāsa. Aplis simbolizē cukura diabēta ārstēšanā un diabēta pacientu aprūpē iesaistīto cilvēku vienotību, vēršoties pret diabēta pandēmiju. Tikai kopīgiem spēkiem mēs varam gūt panākumus diabēta ierobežošanā, samazināt šīs slimības negatīvo ietekmi uz cilvēku likteņiem un valstu attīstību.

Aicināts ir ikviens interesents. Ieeja ir par brīvu!
 
 
PASĀKUMA PROGRAMMA:
 
  • izstāde - Latvijā pieejamie glikometri,
  • glikozes līmeņa noteikšana asinīs,
  • savas maizes vienību skaitīšanas prasmju pārbaude kopā ar diabēta māsu,
  • endokrinologa konsultācija par jaunām tehnoloģijām diabēta kontrolē,
  • uztura speciālista konsultācija,
  • psihologa konsultācija,
  • diabēta aprūpes jaunās tehnoloģijas - Latvijā pieejamiem insulīna sūkņiem un glikozes līmeņa nepārtrauktās mērīšanas sensoriem,
  • aizrautigi ārsti un pētnieki par cukura diabētu:
- > leskaties acis diabetam! (diabēts un acis)
- > vai diabēta komplikācijas var prognozêt?
- > glikozes līmeņa noteikšanas sensors - visuredzošā acs
- > kas diabētam vēderā? (zarnas un mikrobioms)  
 
Uzziņām tālrunis: 29409313 darba dienās no 12.00 lidz 15.00, vai e-pasts: 
 
 
KO VARAM DARĪT PASAULES DIABĒTA DIENĀ?
 
  1. Piespraudīsim nozīmīti ar gaišzilo apli un izjutīsim, ka esam vienoti!
  2. AR LUKTURĪŠIEM, SVECĒM VAI CITĀDI IZGAISMOJIET kādu celtni, vides objektu, veikalu un tā skatlogu, biroja, aptiekas vai mājas logu zilā krāsā, lai demonstrētu solidaritāti ar cukura diabēta pacientiem!
  3. Piespraudiet nozīmīti ar zilo apli kādam ievērojamam vai jūsu dzīvesvietā pazīstamam cilvēkam! Nofotografējiet šo brīdi, informējiet par to vietējo laikrakstu, radio un ievietojiet to sociālajos tīklos, vai arī nosūtiet attēlu uz Starptautiskās Diabēta Federācijas interneta vietni www.worlddiabetesday.org .
  4. APZINIET SAVUS “DIABĒTA VAROŅUS” UN INFORMĒJIET PAR VIŅIEM SABIEDRĪBU! Vai jūs pazīstat cilvēku, kurš ir sniedzis informāciju un atbalstu cukura diabēta pacientiem, informējis sabiedrību par cukura diabētu, aizstāvējis cukura diabēta pacientu tiesības? Pastāstiet par to sociālajos tīklos, avīzei, TV, radio, lai šis piemērs dotu spēku arī citiem! 
  5. SAPULCINIET DRAUGUS UN CILVĒKUS AR CUKURA DIABĒTA RISKA FAKTORIEM, piemēram, paaugstinātu asinsspiedienu, palielinātu ķermeņa svaru, un Pasaules Diabēta dienā sarīkojiet pārgājienu, nūjošanas vai cita veida fizisko aktivitāti! Uzaiciniet iesaistīties arī endokrinologu un ģimenes ārstu! Informējiet aktivitātes dalībniekus par cukura diabēta riska faktoriem! Pēc aktivitātes kopā ieturiet veselīgu maltīti! Nofotografējiet aktivitātes un pastāstiet par to sociālajos tīklos, laikrakstos, TV un radio.
 
Izglītojot sabiedrību par cukura diabēta profilaksi un pirmajām pazīmēm, kā arī sekmējot diabēta pacientu ārstēšanu un aprūpi ir iespējams samazināt saslimstības pieaugumu, sekmēt cukura diabēta pacientu dzīves kvalitāti un iespējas dzīvot pilnvērtīgi un aktīvi.
 
Veselības aprūpes speciālisti – ārsti, medicīnas māsas, farmaceiti un veselības aprūpes organizatori tiek aicināti ieviest uz pierādījumiem balstītas, mūsdienīgas ārstēšanas metodes cukura diabēta pacientu aprūpē, lai sasniegtu labākus ārstēšanas rezultātus. Ikviena cukura diabēta pacienta tiesības un pienākums ir mācīties par savu slimību un ikdienā īstenot veselības aprūpes speciālistu ieteikumus par atbilstošu dzīvesveidu, uztura principiem, paškontroli un ārstēšanu, jo bez tā cukura diabēta ārstēšanai nebūs rezultātu.
 
Latvijas Diabēta asociācija vēsta, ka cukura diabēta ārstēšana, apmācība, medikamenti un tehnoloģijas ir tiesības, nevis privilēģija. Tomēr šo tiesību īstenošana, mūsdienīgu ārstēšanas metožu izmantošana ik dienu, ik stundu, visu dzīvi pēc diabēta diagnozes noteikšanas ir cukura diabēta pacienta atbildība un izvēle.
 
 


Latvijas Diabēta AsociācijaLatvijas Diabēta asociācija

 
 
Bilde ©PDD
 
Uzzināt/Pieteikties nodarbībām vecākiem
6 + 2 =
 
Privātuma Politika | Lapas karte | Archīvs