“Trūkuma” Pandēmija: pietrūkst cilvēku kuri mums rūp
 
 
Tā kā palikt mājās Covid-19 pandēmijas laikā šķita gudri, es pirmajos mēnešos jutos kā novecojis par pāris gadiem. Es nebiju pārāk daudz ēdis vai skatījies pārāk daudz televizora. Un tas nebija tāpēc, ka es neko nedarīju, jo es izmantoju laiku, lai koncentrētos uz projektiem, kurus es jau gadiem ilgi biju vēlējies darīt. Tas notika tāpēc, ka man pietrūka cilvēku - būt kopā ar viņiem.
 
Man pietrūka kafijas dzeršanas kafejnīcās, pusdienošana ar draugiem vai mūzikas spēlēšana, bet īpaši man pietrūka jauno cilvēku, kas parasti ir daļa no manas dienas. Mēs apmeklējam lielu baznīcu, kurā ir pāris tūkstoši cilvēku un lielākā daļa no tiem ir jauni. Mēs ar sievu tur esam viens no vecākajiem pāriem. Dažreiz ierodas arī vecāki cilvēki, bet starp pastāvīgajiem apmeklētājiem mēs esam vecākie vai tuvu tam. Tas nozīmē, ka apkārt skraida daudzi bērni un pusaudži un skan skaļa, augstas enerģijas mūzika.

Visvairāk man pietrūka vestibilā gūtās enerģijas. Runājot ar cilvēkiem, priecīgi sveicinot cilvēkus, kurus neesmu redzējis kopš iepriekšējās svētdienas, uzlādējoties nākamajai nedēļai. Es nemēģinu atcerēties bērnu vārdus. Man vienkārši patīk šī aktivitāte un tas, kā jaunie vecāki cenšas kontrolēt savus mazuļus. Būtībā man pietrūka regulāra tikšanās ar cilvēkiem klātienē.

Ir teikts, ka mēs kļūstam par piecu tuvāko draugu aritmētisko vidējo - kļūstam līdzīgi tiem, ar kuriem visvairāk kopā pavadām laiku. Ja esam kopā ar gudriem cilvēkiem, kuri izaicina mūs lasīt un izglītoties, mēs to dabiski darām. Ja mūsu draugi ir sportisti, mēs kļūsim par labākiem sportistiem. Ja mūsu draugi ir augstprātīgi vai pretekļi, mēs sākam sekot viņu piemēram. Tātad, to, kādi mēs kļūstam, ļoti ietekmē mūsu izveidotās draudzības.

Motivējošais runātājs Čārlijs "Lieliskais" Džonss bieži teica, ka pēc pieciem gadiem mēs būsim tie paši cilvēki, izņemot izlasītās grāmatas un satiktos cilvēkus. Kā jau mēs varētu sagaidīt, Bībelē ir daudz teikts par mūsu attiecību ar citiem cilvēkiem nozīmību. Lūk, daži piemēri.

Mēs esam radīti attiecībām. Kopš pasaules sākuma Dievs vēlējās izbaudīt attiecības ar Sevis radītajiem cilvēkiem, bet tāpat atzina, ka mums ir vajadzīgas veselīgas attiecības ar citiem cilvēkiem. "Un Dievs Tas Kungs sacīja: "Nav labi cilvēkam būt vienam; Es tam darīšu palīgu, kas atbilstu viņam."" (1. Mozus 2:18).

Vientulība var būt briesmīgi sāpinoša. Tāpat, kā atrašanās kopā ar cilvēkiem mūs motivē, šādas mijiedarbības trūkums var būt novājinošs. "Tur ir kāds, kas ir viens pats bez draugiem; un nav viņam ne dēla, ne brāļa, un tomēr viņš nemitas pūlēties līdz nāvei, un viņa acis nevar beigt skatīties sakrātajās bagātībās. Patiesībā viņam taču būtu jāsaka: kam par labu es nopūlos līdz nāvei un neatļaujos sev nekāda prieka? - Arī tā ir niecība un greiza rīcība!" (Salamans mācītājs 4:8).

Būt kopā ar citiem cilvēkiem sniedz daudz priekšrocību. Spēja sadarboties ar citiem cilvēkiem ir kas vairāk, kā tikai vientulības novēršana. "Diviem ir labāk nekā vienam būt, tāpēc ka viņiem tad iznāk labāka alga par viņu pūlēm; ja viņi krīt, tad viens palīdz otram atkal tikt uz kājām. Bet nelaime tam, kas ir viens! Kad tas krīt, tad otra nav, kas viņu pieceļ... Un, ja kāds var vienu pārvarēt, tad divi taču var tam pretī stāties, un trīskārtēju auklu nevar tik drīz pārraut" (Salamans mācītājs 4:9-12).

Cerams, ka nākamajos mēnešos mēs varēsim atsākt pavadīt laiku kopā ar vecajiem draugiem, atrast jaunus, iesaistīties jaunās un aizraujošās aktivitātēs un veidot jaunus un pozitīvus ieradumus. Mums ir lieliska iespēja atrast jauno normālo. Atcerieties, ka tie, ar kuriem kopā pavadām visvairāk laika, var spēcīgi ietekmēt to, kas mēs esam un kādi mēs kļūsim. Tādēļ, izvēlieties gudri.
 
 
 
Džims Matiss 
 
Džims Matiss ir rakstnieks un neliela uzņēmuma īpašnieks Overland Park, Kanzasā. Viņa jaunākā grāmata ir "The Camel and the Needle, A Christian Looks at Wealth and Money." Iepriekš viņš vadīja kafejnīcu kā arī bija Kanzasas pilsētas CBMC izpilddirektors Misūri.
 
CBMC
 
1065 N. 115th Street, Suite 210. Omaha, Nebraska 68154, U.S.A.
TEL.: (402) 431-0002 ? FAX: (402) 431-1749 
E-Mail:  Web site: www.cbmcint.org
CBMC - LATVIJA : Māris Dižgalvis, valdes priekšsēdētājs,
(e-pasts:  )
Latviešu valodas tulkojums CBMC-Latvija, Copyright 2021. 

 Bilde © Mackey house 
 
 
 
Privātuma Politika | Lapas karte | Archīvs