Bildes Video


Rīgas Latviešu biedrība ir izveidojusi informatīvu video par latviešu valodas attīstību pēdējos 150 gados. Šodienas lietuvieši un latvieši (latgaļi, kurši, sēļi) ir ļoti senas baltu tautas. Baltu pirmtauta heti bija jūdu kaimiņi. Jeruzālemē senā templī ir mozaīka ar Lielvārdes jostas rakstu zīmēm. Baltu zemes pletās no Elbas līdz Volgai; baltu atzars ir arī vikingi (kuru karaļi vēlāk izveidoja krievu valsti).

Mums un leišiem (pie kuriem 14.gs. aizgāja zemgaļi) ir sena vēsture. Par to būtu vairāk jārunā un jāstāsta. No seno valodu saimes latviešu/leišu valodas ir vienas no nedaudzajām, kas spējušas palikt dzīvas līdz mūsdienām. Latviešu valoda (t.i., latgaļu, kuršu, sēļu valodas) nes savās skaņās senlaiku vēstījumus.

Tāpēc latviešu/latgaļu valoda ir ievērības cienīga arī citām tautām, ne tikai mums pašiem. Ne velti Prāgas universitātē ir katedra, kurā čehi (!) studē latviešu valodu. 




Vienlaikus gan katram būtu jājautā sev - ko vērta ir, piemēram, zinātnieku aprakstos glabāta seno prūšu valoda (prūši bija stiprākā no baltu tautām), ja šodien vairs nav dzīva tā tauta, kas tajā runāja ?

Iespējams, ka vēl svarīgāk šodien ir - apturēt latviešu izmiršanu un bēgšanu no savas zemes? To var, ja pārveidosim Latviju par sociāli atbildīgu un tiesisku valsti.





Bildēs par Dzīvi





Bildes ©Latvijas Institūts



 
Privātuma Politika | Lapas karte | Archīvs