Zvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīva
 

Zvaigznes diena-2014 Sociālās aprūpes namā „Stūrīši”


Talsu novada Laidzes pagastā, 5 km no Talsu pilsētas kopš 2008. gada 18.gs. izveidotā Mācītājmuižas un Leprazorijas kompleksā darbojas Sociālās aprūpes nams „Stūrīši", kurā tiek nodrošināta ilgstošā sociālā aprūpe un sociālā rehabilitācija pensijas vecuma personām un pilngadīgām personām ar invaliditāti. Mūsu viesošanās notika Zvaigznes dienas noskaņā, kuras mērķis bija kopā ar sociālās aprūpes nama iemītniekiem veidot tematiskas kolāžās, sniedzot iespēju   radoši izpausties un sajust gandarījumu par paveikto.
 
Nedaudz mainot ierasto dienas kārtību centra iemītniekiem, mēs Andra (bāreņu biedrība "Saules Bērni") Lūcija un Edmunds (biedrība ''Nepaliec Viens'') nodomājuši kopā čakli padarboties, lai izveidotu jaukas kolāžas. Kamēr sarīkojam pamatnes līmēšanai un aplikācijas materiālu telpā sanāca 25-30 nama iemītnieku, kuri labprātīgi vēlas piedalīties aktivitātē.
 
2013. gadā Zvaigznes dienā, kad viesojāmies SAC Stūrīši" sniedzot muzikālu priekšnesumu pirmais jautājums pēc sasveicināšanās skanēja: Vai mēs veidosim kolāžas?" Daudzi centra iemītnieki šādu aktivitāti atceras, kad 2011. gada Zvaigznes dienā veidojām kolāžās par tēmu “Mana Zvaigzne”.
 
Šoreiz iedomātā tēma kolāžām bija Brāļu Grimmu pasaka „Pelnrušķīte” motīvi. Andra īsā, improvizētā versijā izstāstīja pasakas saturu, noskaidroja vai klātesošajiem ir atmiņā šī pasaka, un vienojāmies par kopēju darbu. Aplikāciju veidošanai tika izdalīti dažādi žurnāli un dalībnieki ķērās pie darba. Viņi labprāt šķirstīja žurnālus un meklēja sev iedomātos pasakas tēlus. Dalībniekiem netika dotas šķēres, attēlus vajadzēja pašiem vien ar pirkstiem izknibināt. 
 
Šajā atbildīgajā darbā viņiem nāca palīgā Lūcija un aprūpes centra sociālā darbiniece Lāsma. Īpašs paldies Lāsmai un aprūpes nama darbiniekiem par palīdzību un līdzdarbošanos kopā ar nama iemītniekiem.

Interesanti bija skatīt iemītnieku darbošanos un pašus darbus, jo tajos bija redzami viņu sapņi, ilgas un domas. Neviens no dalībniekiem nevēlējās iegūt otra izvēlēto attēlu no žurnāla, bet radošajā periodā izveidojas daudz domu apmaiņu un savstarpēju diskusiju. Darbošanās ilga vairāk kā divas stundas un tas pagāja nemanot. Katrs darbs tika rūpīgi apskatīts un ar Andras palīdzību „tulkots”, jo zem izvēlētajiem tēlu simboliem bija saskatāma šī cilvēka klusās vēlmes un gaidas Jaunajā gadā. Kopīgo rosīšanos bildēs iemūžināja Edmunds. 

Pateicībā par kopā brīnišķīgi pavadīto laiku iemītniekiem mēs vēderpriekam atvedām gardo „Mārtiņa beķerejas” kliņģeri un piparkūkas ar laba vēlējumiem no beķerejas darbiniekiem.

 

Vēlamies pateikties un uzslavēt aprūpes darbiniekus un SAC Stūrīši" vadītāju Anitu Boitmani par viņu rūpēm un uzmanību kuru viņi velta iemītnieku vajadzību nodrošināšanai un labsajūtai!

 

Spied uz bildes, lai apskatitu galeriju. Var izmantot < > taustiņus.



Šobrīd "Stūrīšos" aprūpē atrodas 98 cilvēki, starp kuriem daudzi nav spējīgi pārvietoties pašu spēkiem. No visiem aprūpējamiem ir 39 sievietes un 59 vīrieši. Jaunākajam ir 20 gadi, bet vecākajam ir 91 gads.

Centrs klientiem nodrošina gan medicīnisko, gan sociālo aprūpi, cenšoties pietuvināt sadzīves apstākļus mājas videi. Būtisks aprūpes personāla un speciālistu uzdevums ir uzturēt un veicināt katra klienta aktivitāti. Centrā strādājošo uzdevums ir nevis apkalpot, bet būt palīgiem. Šāda nostāja rosina klientu būt aktīvam un līdzdarboties, nevis palikt malā ar pozīciju „man pienākas".

Rehabilitācijas procesā tiek uzturētas ne tikai noteiktas prasmes un spējas, bet arī iespējams būtiski uzlabot gan pašaprūpes spējas, gan emocionālo stabilitāti. Ikdienas aktivitātes, kultūras pasākumi centrā un ārpus tā, darba terapija stiprina klientu gribu, uzlabo savstarpējās saskarsmes spējas un ceļ pašvērtējumu.

Sociālā aprūpes nama „Stūrīši" iemītnieki vienmēr priecājas, kad pie viņiem kāds viesojas vai palīdz ikdienas vajadzībās.  
 
Aprūpes centram ir nepieciešamas funkcionālās gultas, skapīši ar izbīdāmu galdiņa virsmu (kā slimnīcās), lai guļošie klienti varētu uzturēt spējas pašiem paēst, paņemt sev nepieciešamo pie gultas, lai viņus būtu iespējams profesionāli apkopt un aktivizēt. Vienmēr iztrūkstoša ir gultas veļa, dvieļi, higiēnas preces. Ātri novalkājas zeķes, bikses ar gumiju un kokvilnas apakšveļa. Vienmēr noder arī apavi, kancelejas preces radošajām nodarbībām.

Tāpēc, aicinām Jūs atbalstīt kopīgas aktivitātes ar iemītniekiem. Ja vēlaties uzzināt vairāk, lūdzam sazināties ar nama vadītāju Anitu Boitmani vai sekretāri sūtot vēstuli uz  vai tālr. +371 63237736





Biedrība „Nepaliec Viens"





Bilde ©




 
Privātuma Politika | Lapas karte | Archīvs