Atklāta vēstule Ministru kabinetam un Saeimai par pieejamu un kvalitatīvu veselības aprūpi 
  
Latvijas Cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācija SUSTENTO un Latvijas Jauno ārstu asociācija ir sagatavojusi un nosūtījusi aicinājumu Ministru kabinetam un Saeimai, kurā prasa nodrošināt pieejamu un kvalitatīvu veselības aprūpi visiem, pieškirot šim mērķim papildu finansējumu 2023. un 2024. gadā. Aicinājumam pievienojušās un atklāto vēstuli parakstījušas arī citas ārstu, māsu un pacientu organizācijas.
 
Vēstules autori norāda, ka izvirzītās prasības atbilst jau iepriekš pašu politiķu apstiprinātajiem dokumentiem. Šī gada budžeta ietvaros veselības aprūpes izdevumiem jāsasniedz 12% apmēru no valsts budžeta izdevumiem (papildu ~140 mljn. eiro), savukārt 2024. gada budžeta ietvaros nepieciešams nodrošināt veselības aprūpes finansējumu 15% apmērā no valsts budžeta izdevumiem (papildu ~310 mljn. eiro). Šos līdzekļus būtu jāiegulda sabiedrības veselības pamatnostādņu realizācijai, kā arī pacientu līdzmaksājumu un rindu uz medicīnas pakalpojumiem mazināšanā. 
 
”Pacientu organizāciju gatavība rīkoties un plašā iesaiste, vēršoties pie amatpersonām, norāda uz slikto šī brīža veselības aprūpes pieejamības un kvalitātes līmeni, kas neuzlabosies, ja veselības aprūpes finansējums netiks palielināts”, norāda SUSTENTO vadītāja Gunta Anča.
 
Lai aizstāvētu pacentu tiesības uz pieejamu un kvalitatīvu veselības aprūpi, 11.maijā plkst. 08:15 paredzēts pikets pie Saeimas! 
 
Atcerēsimies, ka tā nav tikai mūsu dzīve, tā ir mūsu bērnu, mazbērnu, vecāku dzīves! 
 
  
 

LR Valsts prezidentam Egilam Levitam

LR Ministru prezidentam Arturam Krišjānim Kariņam

LR veselības ministrei Līga Meņģelsonei

LR finanšu ministram Arvilam Ašeradenam

LR Saeimas Sociālo un darbu lietas komisijas 

priekšsēdētājai Ingai Bērziņai

LR Saeimas deputātiem

Rīgā, 2023. gada 19. aprīlī

ATKLĀTĀ VĒSTULE

 

Ir pagājuši četri mēneši kopš 14. Saeimas apstiprināšanas, brīža, kad vēl topošie parlamenti locekļi izteicās par veselības aprūpes nozares nozīmīgumu, nepieciešamo nozares finansiālo atbalstu un nozares sakārtošanu, kas ik vienam Latvijas pacientam nestu jūtamus uzlabojumus. Diemžēl jaunajai Saeimai un Valdībai uzsākot darbu, jau pirmajos mēnešos solījumi, parakstītās vienošanās un veselības aprūpes nozares nozīmīgums pārtapuši par pēdējā atvilktnē noliekamo kārtējo plānu, kuru neviens no politiķiem vairs neplāno aiztikt.

2022. gadā 7. septembrī koalīcijas partijas parakstīja ar medicīnas nozares un pacientu organizācijām memorandu, kurā apsolījās celt nozares finansējumu līdz 15% no valsts budžeta kopējiem izdevumiem, mazināt pacientu līdzmaksājumus, celt pacientu aprūpes kvalitāti, ka arī nodrošināt pacientiem vienlīdzīgu pieeju veselības aprūpes pakalpojumiem. 

Jau apstiprinot 2023. gada valsts budžetu, veselības aprūpes nozares finansējums procentuāli samazinājies gan no valsts budžeta kopējiem tēriņiem, gan no valsts iekšzemes kopprodukta. Savukārt pacientiem, inflācijas dēļ turpina pieaugt izdevumi no pašu kabatas par zālēm un medicīnas pakalpojumiem. 

Politiskās partijas ignorē ne tikai nozarei un pacientiem dotos solījumus, bet turpina nepildīt pašu valdības deklarācijā apstiprinātos mērķus, kas paredz nozarei veltīt vismaz 12% no valsts budžeta kopējiem izdevumiem, nodrošināt tarifu faktiskās izmaksas un uzlabot pacientiem veselības aprūpes pieejamību. Lēmumpieņēmējiem jāapzinās, ka Latvijas veselības aprūpe pašlaik ir atkarīga no cilvēkiem, kuru vidējais vecums ir 55 gadi. Tas ir tāpat kā balstīt valsts drošību uz armiju, kuras kareivju vidējais vecums ir 50 gadi. Tā nav nopietna, tālredzīga un politiski atbildīga attieksme. 

 

Ņemot vērā minēto, aicinām Valsts prezidentu, Latvijas Republikas Saeimas pārstāvjus un Valdības locekļus steidzami meklēt risinājumus, lai:

1. Šī gada budžeta ietvaros veselības aprūpes izdevumi tiktu palielināti, sasniedzot 12% apmēru no valsts budžeta izdevumiem (+140 mljn. Eiro)

2. 2024. gada budžeta ietvaros nodrošināt veselības aprūpes finansējumu pieaugumu atbilstoši sabiedrības veselības pamatnostādnēm (+310 mljn. Eiro)

3. Mazināt pieaugošo veselības aprūpes pakalpojumu pacientu līdzfinansējumu un gaidīšanas rindas

 

Apliecinām gatavību pulcēt nozares darbiniekus un pacientus šī gada 11. maijā, lai prasītu politiķu atbildību pret uzņemtajām saistībām!

  

Cerot uz valstisku rīcību, 

Latvijas Jauno ārstu asociācijas valdes priekšsēdētājs Dr. Artūrs Šilovs

Latvijas Cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācijas SUSTENTO vadītāja Gunta Anča 

 
 Bilde © 
Uzzināt/Pieteikties nodarbībām vecākiem
2 + 3 =
 
Privātuma Politika | Lapas karte | Archīvs