Personīgais aicinājums - jēdziena izmantošana
 
 
Dažkārt mēs dzirdam cilvēkus sakām par lietām, ko viņiem patīk darīt: "Tas ir mans aicinājums." Bet kas ir šī noslēpumainā lieta, ko dažreiz dēvējam par "aicinājumu"? Pieredze man ir mācījusi, ka aicinājums ir tā vieta, kur krustojas mūsu intereses, apdāvinātība un iespējas, "saldā vieta", kur mēs izceļamies.
 
Apdāvinātība un talants ir termini, ko bieži lieto kā sinonīmus. Man bija skolotājs, kurš izteica apgalvojumu, kuru es neesmu aizmirsis. Viņš teica: "Talants ir vārds, ko lieto cilvēki, kuri nevēlas darīt darbu, lai aprakstītu tos, kas to dara." Tā var nebūt absolūta taisnība, bet ir vērts par to padomāt.
Mēs apdāvinātību vai talantu varētu aprakstīt kā "ieinteresētību ar turbokompresoru". Ja kāds ir tik ieinteresēts vai aizrautīgs par kādu priekšmetu, ka ir gatavs pavadīt vairāk laika, lai to izpētītu, praktizētu vai mācītos par to nekā citi cilvēki, mēs bieži sakām, ka viņš ir apdāvināts. Viņi liek darāmajam izskatīties tik viegli!
 
Vai ir iespējams, ka talants, vairāk nekā iedzimta spēja, ir vēlme un spēja mācīties? Piemēram, ja mēs pavadām pietiekami daudz laika un pūļu, mācoties labi spēlēt kādu instrumentu, kāds var saukt mūs par "talantīgiem". Ja mēs sakām, ka kāds ir talantīgs, mēs patiešām sakām, ka cilvēks ir veltījis daudz vairāk laika un uzmanības savai konkrētajai nodarbei, nekā tai būtu gatavi veltīt lielākā daļa no mums.
 
Ja mēs kaut ko tik ļoti mīlam, ka lielu daļu savas dzīves pavadām, mācoties par to, darot to un kļūstot labākiem, un, kad mums ir iespējas izmantot šo prasmi, mēs varam teikt, ka mēs esam aicināti - ka tas ir mūsu aicinājums. Es zinu, ka, ja mēs strādājam saskaņā ar savu aicinājumu, darbs ir prieks. Mēs nevēlamies apstāties, un laiks paiet ātri, kamēr mēs to darām. Mēs varam justies tā, it kā mēs būtu dzimuši to darīt.
 
Un pretēji, darbs ārpus mūsu aicinājuma var kļūt garlaikojošs. Darbs kļūst arvien grūtāks, un rezultātā mēs bieži vien mēs to paveicam slikti. Cik procentiem cilvēku šķiet, ka viņi darbojas saskaņā ar aicinājumu? Es domāju, pamatojoties uz to, cik daudz cilvēku saka, ka viņiem nepatīk viņu darbs, ka tas ir mazs skaitlis. Būtu skumji, ja mēs nekad neizjustu prieku par to, ko mums šeit paredzēts darīt.
 
Pieaugot, man bija nepareizs priekšstats par to, kas ir talants, domājot, ka man vai nu tas ir, vai man tā nav. Ja es mēģināju kaut ko, un tas likās grūti un neguvu tūlītējus panākumus, es pieņēmu, ka neesmu talantīgs šajā jomā. Tomēr, kļūstot vecākam, es sapratu, ka, strādājot vairāk, uzzinot vairāk par to vai saņemot norādījumus no mentora, šo prasmi es varu attīstīt.
 
Tajā pašā laikā mēs, kas esam Jēzus Kristus sekotāji, no Svētajiem Rakstiem zinām, ka Dievs aicina un sagatavo katru no mums konkrētām kalpošanas jomām. Psalmā 139:14 ir teikts, ka mēs esam "brīnišķīgi radīti", un es ticu, ka tas ietver mūsu īpašās intereses un spējas.
 
Aprakstot Baznīcu vai to, ko Bībele sauc par "Kristus miesu", apustulis Pāvils rakstīja: "Jo, kā mums vienā miesā ir daudz locekļu, bet ne visiem locekļiem ir vienāds uzdevums, tāpat mēs daudzi kopā esam viena miesa Kristū, bet savā starpā visi esam locekļi. Kad nu mums, pēc mums piešķirtās žēlastības, ir dažādas dāvanas..." (Romiešiem 12:4-8). Lai būtu visefektīvākie, mums katram ir jāziedo savas dāvanas - jāizpilda savs aicinājums.
 
Dāvana vai aicinājums ir aizrautība, turbo aktīva interese, kas motivē mūs veltīt nepieciešamo laiku, meklēt labākos skolotājus un attīstīt talantus, kas mūsu dzīvei piešķir jēgu un prieku.
 
 
Džims Matiss
 
Džims Matiss ir rakstnieks un neliela uzņēmuma īpašnieks Overland Park, Kanzasā. Viņa jaunākā grāmata ir "The Camel and the Needle, A Christian Looks at Wealth and Money." Iepriekš viņš vadīja kafejnīcu kā arī bija Kanzasas pilsētas CBMC izpilddirektors Misūri.
 
 
Jim Firnstahl, President
2850 N. Swan Road, Suite 160, Tucson, Arizona 85712, U.S.A.,
 | www.cbmcint.org
CBMC - LATVIJA : Māris Dižgalvis, valdes priekšsēdētājs,
 | www.cbmc.lv
Latviešu valodas tulkojums CBMC-Latvija, © 2023. 

 Bilde © vocationassignment weebly
 
Privātuma Politika | Lapas karte | Archīvs