Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Zvaigznes diena-2015 Sociālās aprūpes namā „Stūrīši”
 

Talsu novada Laidzes pagastā, 5 km no Talsu pilsētas kopš 2008. gada 18.gs. izveidotā Mācītājmuižas un Leprazorija kompleksā darbojas Sociālās aprūpes nams „Stūrīši", kurā tiek nodrošināta ilgstošā sociālā aprūpe un sociālā rehabilitācija pensijas vecuma personām un pilngadīgām personām ar invaliditāti. Līdzīgi kā iepriekšējos gados, arī šogad Zvaigznes dienā viesojāmies pie SAC "Stūrīši" iemītniekiem. Lai īstenotu viesošanos kā tikām iecerējuši kopā ar mums viesojās biedrība "Saules Bērni" un mūziķis Aivars Lapšāns.
 
Lai nedaudz mainītu ierasto dienas kārtību nama iemītniekiem, bijām iecerējuši kopīgi muzicēt un kreatīvā veidā kopā ar nama iemītniekiem izveidot novēlējumu jaunajā gadā. 
 
Mūziķis Aivars Lapšāns izvēlējās atbilstošu mūziku, uzklausot dažādo klausītāju gaumi, tā radot fantastisku gaisotni. Mūzikas pavadījumā un ar dziesmu palīdzību, liekot centra aktīvakajai publikai, atcerēties zināmās melodijas – dziedot tās līdz, tā atcerēties jaunību un citus iespējams labākus laikus.
 
Starp mūzikas klausīšanos un dejošanu Andra (bāreņu biedrība "Saules Bērni") un Edmunds (biedrība ''Nepaliec Viens''pasākuma dalībniekiem, piedāvāja iespēju pirkstiņu krāsas tehnikā, izveidot aprūpes nama esošo iemītnieku un tā sociālo darbinieku kopīgu darbu- koku. Koka lapotni vai vaiņagu veidoja iemītnieki paši, izvēloties sev mīļāko tās dienas krāsu, iemērcot  tajā trīs pirkstus un uzspiežot tos uz papīra, klāt pierakstot savu vārdu. Pēc nospieduma veikšanas katrs izteica aprūpes nama iedzīvotājiem un darbiniekiem novēlējumu jaunajam 2015. gadam.
 
Šajā  aktivitātē varēja līdzdarboties ikviens, kurš to vēlējās. Bija arī cilvēki, kuri atteicās, jo šāda pirkstu nospiedumu tehnika viņiem iespējams asociējās ar sliktu dzīves pieredzi. 
 
Lai koks būtu pilnīgs, tika pieaicināti tās dienas sociālie darbinieki, kuri arī labprāt atstāja savus pirkstu nospiedumus uz koka sakņu daļas. Darbu pabeidzot, katra dalībnieka pirkstu nospiedums tika apvilkts kā lapiņa, tā veidojot koka vaiņagu, un saknes savilktas ar koka stumbru, izveidojot vienu veselumu. Novēlējuma veidošanā piedalījās aptuveni 35 iemītnieki un aprūpes nama darbinieki.

Mums, Edmundam, Aivaram un Andrai atstājot savus pirkstu nospiedumus, darba vēstījums bija – Lai vienmēr būtu kāda svaiguma vēsma, kas spēcinātu šī koka saknes uzturēt dzīvību tā lapotnei.

Pateicībā par kopā pavadīto laiku aprūpes nama iemītnieku vēderpriekam atvedām piparkūkas, marmelādi un gardo „Mārtiņa beķerejas” kliņģeri ar laba vēlējumiem arī no beķerejas darbiniekiem.

Vēlamies pateikties SAC Stūrīši" darbiniekiem, īpaši Lāsmai, Reinim, Marutai, Solveigai, Biaibai un Gitai par palīdzību un līdzdarbošanos kopā ar aprūpējamajiem, kā arī vadītājai Anitai Boitmanei par viņas rūpēm un uzmanību, kas tik ļoti ir nepieciešama iemītnieku labsajūtai un viņu vajadzību nodrošināšanai!

Spied uz bildes, lai apskatitu galeriju. Var izmantot < > taustiņus.



Šobrīd "Stūrīšos" aprūpē atrodas 107 cilvēki, starp kuriem 48 ir ar kustību traucējumiem. No visiem aprūpējamiem ir 44 sievietes un 63 vīrieši.

Centrs klientiem nodrošina gan medicīnisko, gan sociālo aprūpi, cenšoties pietuvināt sadzīves apstākļus mājas videi. Būtisks aprūpes personāla un speciālistu uzdevums ir uzturēt un veicināt katra klienta aktivitāti. Centrā strādājošo uzdevums ir nevis apkalpot, bet būt palīgiem. Šāda nostāja rosina klientu būt aktīvam un līdzdarboties, nevis palikt malā ar pozīciju „man pienākas".

Rehabilitācijas procesā tiek uzturētas ne tikai noteiktas prasmes un spējas, bet arī iespējams būtiski uzlabot gan pašaprūpes spējas, gan emocionālo stabilitāti. Ikdienas aktivitātes, kultūras pasākumi centrā un ārpus tā, darba terapija stiprina klientu gribu, uzlabo savstarpējās saskarsmes spējas un ceļ pašvērtējumu.

Sociālā aprūpes nama „Stūrīši" iemītnieki vienmēr priecājas, kad pie viņiem kāds viesojas vai palīdz ikdienas vajadzībās.  
 
Aprūpes centram allaž nepieciešama ir gultas veļa, dvieļi, higiēnas preces. Ātri novalkājas zeķes, bikses ar gumiju un kokvilnas apakšveļa. Vienmēr noder arī apavi, kancelejas preces radošajām nodarbībām.

Tāpēc, aicinām Jūs atbalstīt kopīgas aktivitātes ar iemītniekiem. Ja vēlaties uzzināt vairāk, lūdzam sazināties ar nama vadītāju Anitu Boitmani vai sekretāri sūtot vēstuli uz  vai tālr. +371 63237736


 

Biedrība „Nepaliec Viens"




Bilde ©

 
Privacy Policy | Sitemap