Zvaigznes diena-2013 Sociālā aprūpes namā „Stūrīši”


Talsu novada Laidzes pagastā, 5 km no Talsu pilsētas kopš 2008. gada 18.gs. izveidotā Mācītājmuižas un Leprazorijas kompleksā darbojas Sociālās aprūpes nams „Stūrīši", kurā tiek nodrošināta ilgstošā sociālā aprūpe un sociālā rehabilitācija pensijas vecuma personām un pilngadīgām personām ar invaliditāti. Mūsu viesošanās notika Zvaigznes dienas noskaņā, kuras mērķis bija ar mūziku un cienastu dāvāt mīlestību aprūpes nama iemītniekiem un pateikties darbiniekiem par viņu rūpēm un darbu, ko viņi velta iemītnieku vajadzību nodrošināšanai un labsajūtai.

Pusaplī sasēduši, aprūpes nama iemītnieki ar nepacietību mūs jau gaidīja. Kamēr mūziķe Sintija Grava ar skaņas vīru Andri (Nepaliec Viens) uzliek un skaņo līdzi atvestās mūzikas iekārtas, Andras (Saules bērni) un Edmunda (Nepaliec Viens) uzdevums ir aprunāties ar nama iemītniekiem. Pirmais jautājums pēc sasveicināšanās skan: Vai mēs veidosim kolāžas?" Neticējām, ka viņi vēl tās atceras, jo tās veidojām viesojoties pirms 2 gadiem, arī Zvaigznes dienā.

Šoreiz mēs tās neesam iecerējuši, bet personīgi vēlamies nodot sirds siltumu ikkatram no viņiem, saliekot kopā plaukstas, skatoties otram acīs, lūdzam novēlēt viens otram to, ko pats gribētu vēlēt sev; vaicājot vai to saprot, viņi piekrītoši māj ar galvu un atsaucas, bet uzsākta ķēdīte ātri pārtrūkst... tad Andra saprot, ka viņiem ir svarīgi, lai mēs katram no viņiem, uzsverot un parādot to, ka šis cilvēks mums ir īpašs, paspiežam viņa roku, lai sveiktu Jaunajā gadā un Zvaigznes dienā, kā arī apsveiktu ar Pareizticīgo ziemassvētkiem.


Turpinājumā klātesošos aprūpes nama iemītniekus ar savām dziesmām uzrunāja kristīgā mūziķe Sintija Grava. Mūziķe kopā ar iemītniekiem sadziedājās dziedot dziesmas - Ak, eglīte, Mazais bundzenieks, Klusa nakts, svēta nakts, kā arī izpildīja savas dziesmas - Svēts ir Kungs, Tu esi mīlestībai radīts, Lūgums Dievmātei, Un sirds man gavilē, Sniegpārslām dejojot un Gods lai ir Tēvam.


Priecājos piedalīties Zvaigznes dienas labdarības pasākumā, kurā varējām iepriecināt sev līdzās esošos  brāļus un māsas, kuri Jēzus mīlestību saņēma arī caur dziesmām, jo dziesma ir divkārša lūģšana, tā teicis svētais Augustīns. Par saņemto prieku liecināja Viņu laimīgās sejas....  tā pēc pasākuma pauda mūziķe Sintija Grava.

Īpašs paldies aprūpes nama darbiniekiem par brīnišķīgu līdzdarbošanos un dziedāšanu kopā ar nama iemītniekiem, veltot klātesošajiem uzmanību un iedrošinājumu.

Atvadoties aprūpes nama iemītniece Inga Mazīte dāvāja pašas sacerētu dzejoli:

Prieku laimi veselību 
vēlu Jums no sirds,
Asaku nevienu, 
maksā latu vienu.


Spied uz bildes, lai apskatitu galeriju. Var izmantot < > taustiņus.




Šobrīd "Stūrīšos" aprūpē atrodas 90 cilvēki, starp kuriem daudzi nav spējīgi pārvietoties pašu spēkiem. No visiem klientiem 40 ir sievietes un 50 vīrieši. Jaunākajam klientam ir 20 gadi, bet vecākajam 91 gads.

Centrs klientiem nodrošina gan medicīnisko, gan sociālo aprūpi, cenšoties pietuvināt sadzīves apstākļus mājas videi. Būtisks aprūpes personāla un speciālistu uzdevums ir uzturēt un veicināt katra klienta aktivitāti. Centrā strādājošo uzdevums ir nevis apkalpot, bet būt palīgiem. Šāda nostāja rosina klientu būt aktīvam un līdzdarboties, nevis palikt malā ar pozīciju „man pienākas".

Rehabilitācijas procesā tiek uzturētas ne tikai noteiktas prasmes un spējas, bet arī iespējams būtiski uzlabot gan pašaprūpes spējas, gan emocionālo stabilitāti. Ikdienas aktivitātes, kultūras pasākumi centrā un ārpus tā, darba terapija stiprina klientu gribu, uzlabo savstarpējās saskarsmes spējas un ceļ pašvērtējumu.

Sociālā aprūpes nama „Stūrīši" iemītnieki vienmēr priecājas, kad pie viņiem kāds viesojas vai palīdz ikdienas vajadzībās. Šobrīd visnepieciešamākais aprūpes centram ir funkcionālās gultas, skapīši ar izbīdāmu galdiņa virsmu (kā slimnīcās), lai guļošie klienti varētu uzturēt spējas pašiem paēst, paņemt sev nepieciešamo pie gultas, lai viņus būtu iespējams profesionāli apkopt un aktivizēt. Vienmēr iztrūkstoša ir gultas veļa, dvieļi, higiēnas preces. Ātri novalkājas zeķes, bikses ar gumiju un kokvilnas apakšveļa. Vienmēr noder arī apavi, kancelejas preces radošajām nodarbībām.

Tāpēc, ja Jums ir laiks, vēlēšanās un idejas kopīgām aktivitātēm ar iemītniekiem, lūdzam sazināties ar nama vadītāju Anitu Boitmani vai sekretāri sūtot vēstuli uz  vai tālr. +371 63237736





Biedrība „Nepaliec Viens"





Bilde ©




 
Privacy Policy | Sitemap