Atbildības uzņemšanās un darba veikšana 
Mēs dzīvojam neparastā laikā. Šķiet, arvien vairāk cilvēku nevēlas uzņemties atbildību par saviem lēmumiem un rīcību. Dažiem tas ir kļuvis par ieradumu, vainot citus - cilvēkus, konkrētas institūcijas vai sabiedrību kopumā - un uzņemties upura lomu. Ja tas neizdodas, viņi uzskata, ka tā nav viņu vaina, bet gan "sistēmas" vai kāda cita vaina. Tomēr patiesība ir tāda, ka liela daļa no tā, kas ar mums notiek, patiešām ir mūsu atbildība. Ja mums neizdodas vai mēs nesasniedzam savus mērķus vai centienus, tā nav neviena cita vaina, bet gan mūsu pašu vaina.
 
Helēna Kellere slimības dēļ zaudēja gan redzi, gan dzirdi, jau 19 mēnešu vecumā. Tomēr ar uzticīgas instruktores, Annes Sulivanas palīdzību, viņa pārvarēja savu vērā ņemamo invaliditāti, lai kļūtu par rakstnieci, invaliditātes tiesību aizstāvi un lektori. Viena no viņas stiprajām pusēm bija tā, ka viņa nekad nemeklēja attaisnojumus. Tā vietā viņa spēja atzīt: "Tas, ko es meklēju, nav ārā. Tas ir manī."
 
Atsaucoties uz Kelleres piemēru, vadības konsultants Tims Kīts saka: "Ārsti nepadara jūs veselus. Dietologi nepadara jūs slaidus. Skolotāji nepadara jūs gudrus. Treneri nepadara jūs spēcīgus. Viņi palīdz, bet atbildība ir jāuzņemas jums un jāpadara nepieciešamais darbs."
 
Tirgus vidē mēs to redzam katru dienu. Lai iegūtu darbu, mums parasti ir jāaizpilda CV, jāaizpilda pieteikums un jātiek intervētiem. Lai veiktu pārdošanu, mums ir jākomunicē ar potenciālajiem pircējiem un jāinformē viņi par mūsu produkta vai pakalpojuma vērtību un priekšrocībām. Lai iegūtu paaugstinājumu vai algas palielinājumu, mums ir jāpierāda, ka esam tā cienīgi. Kā saka Kīts, mums ir jāuzņemas atbildība un jādara darbs.
 
Bībelei par to ir daudz sakāmā. Piemēram, Tā apstiprina godīga darba tikumu. "Jo, kad bijām pie jums, mēs noteicām jums: ja kas negrib strādāt, tam arī nebūs ēst" (2. Tesaloniķiešiem 3:10). Pat pirms 2000 gadiem Svētie Raksti mācīja: "Nav tādas lietas kā bezmaksas pusdienas."
 
Mēs varam apbrīnot kolēģi, kurš izprot, kā efektīvi integrēt savu ticību savā darbā, taču mums būs jāpieliek pūles, lai to paveiktu arī paši. "Centies būt Dieva acīs krietns darbinieks, kam nav ko kaunēties un kas pareizi māca patiesības vārdu" (2. Timotejam 2:15). "Patiesības vārds" - Dieva patiesība, kas atklāta Svētajos Rakstos - nenāk pie mums caur osmozi. Mums ir jāvelta laiks Bībeles lasīšanai, studēšanai, meditēšanai par izlasīto un iegaumēšanai, lai turpmāk iegūtās patiesības un principus pielietotu praktiski.
 
Tajā pat laikā, lai kļūtu par konsekventu, auglīgu "Kristus vēstnieku" (2. Korintiešiem 5:20), mums ir arī jāsaprot, ka, tāpat kā svarīga loma mūsu panākumos ir mums pašiem, tāpat tas ir atkarīgs no Dieva. Filipiešiem 2;13 teikts: "Jo Dievs ir tas, kas jums dod gribu un veiksmi pēc Sava labā prāta."
 
Tas saskan ar to, ko Jēzus mācīja Saviem mācekļiem, kad Viņš paziņoja, "ES ESMU īstais vīnakoks, un Mans Tēvs ir dārza kopējs. Ikvienu zaru pie Manis, kas nenes augļus, Viņš noņem, un ikvienu, kas nes augļus, iztīra, lai tas jo vairāk augļu nestu. Jūs jau esat tīri to vārdu dēļ, ko Es uz jums esmu runājis. Palieciet Manī un Es - jūsos. Kā zars nevar nest augļus no sevis, ja tas nepaliek pie vīnakoka, tāpat arī jūs, ja nepaliekat Manī. ES ESMU vīnakoks, jūs tie zari. Kas Manī paliek un Es viņā, tas nes daudz augļu, jo bez Manis jūs nenieka nespējat darīt" (Jāņa 15:1-5). Mums ir jāuzņemas iniciatīva un jāpieliek nepieciešamās pūles, bet, lai īstenotu Dieva nolūkus mūsu dzīvē, mums ir jāpaļaujas uz Viņu. Kā rakstīja apustulis Pāvils, "Es visu spēju Tā spēkā, kas mani dara stipru" (Filipiešiem4:13).
 
 
Roberts Dž. Tamasi 
 
Roberts Dž. Tamasi ir autors vairākām grāmatām, tajā skaitā "Marketplace Ambassadors: CBMC’s Continuing Legacy of Evangelism and Discipleship"; "Business at Its Best: Timeless Wisdom from Proverbs for Today’s Workplace"; "Tufting Legacies; The Heart of Mentoring", kopā ar līdzautoru David A. Stoddard un rediģējis citas grāmatas. Roberts katru otro nedēļu publicējas blogā: www.bobtamasy.blogspot.com
 
CBMC
 
Jim Firnstahl, President
2850 N. Swan Road, Suite 160, Tucson, Arizona 85712, U.S.A.,
 | www.cbmcint.org
CBMC - LATVIJA : Māris Dižgalvis, valdes priekšsēdētājs,
 | www.cbmc.lv
Latviešu valodas tulkojums CBMC-Latvija, © 2023. 

 Bilde © fingerprintforsuccess
 
Privātuma Politika | Lapas karte | Archīvs