Uzticības un godprātības nozīme tirgus vidē
 
 
Savas karjeras laikā kā starptautisks baņķieris un vēlāk kā starptautiska ražošanas uzņēmuma finanšu direktors, es uzzināju, ka raksturam ir nozīme daudzu iemeslu dēļ. Faktiski raksturs, kas sastāv no uzticamības, godīguma un mīlestības darbā, var būt vissvarīgākie panākumu gūšanas faktori karjerā.
 
Reiz man, kā finanšu direktoram, lūdza parakstīt finanšu dokumentu kopumu, par kuriem es zināju, ka tie ir neprecīzi. Kad es atteicos, prezidents un īpašnieks darīja zināmu, ka varētu sekot mana atlaišana. Es viņam teicu, ka nevaru to parakstīt un drosmīgi un pazemīgi teicu, ka arī viņam tos parakstīt nevajadzētu. Tāpat informēju viņu, ka bankām ir īpaša tiesiskā aizsardzība un, ja viņš parakstīsies, lai apstiprinātu, ka skaitļi ir precīzi, viņam var draudēt cietumsods.
 
Viņš nekad nebija domājis par šāda veida sekām. Parasti viņam bija ērti stāstīt klientiem un piegādātājiem lietas, kas bija izdevīgas, bet ne patiesas. Bet tas bija juridisks dokuments, un viņš mani uzklausīja. Vēlāk par šo padomu viņš man pateicās, un šī mijiedarbība izraisīja mūsu starpā atklātākas un godīgākas diskusijas par uzņēmuma finansiālo stāvokli un vērtējumu. Viņš bija sapratis, ka var man uzticēties.
 
Kas piesaista mūsu uzmanību? Padomājiet par to šādi: kuru kolēģi sanāksmē jūs visvairāk vēlaties dzirdēt? Vai tas ir cilvēks, kuram patīk runāt un bieži to dara, bet ne ar atklātību, godīgumu vai zināšanām? Vai arī kāds, kuru pazīstat, kuram var uzticēties, runās patiesību mīlestībā? Savos 40 uzņēmējdarbības gados es pārliecinājos, ka sanāksmju telpā visietekmīgākais un uzklausītākais cilvēks ir tas, kuram cilvēki visvairāk uzticas.
 
Kā mēs vēlamies, lai pret mums izturas? Kā Kristus sekotājs, es zinu, ka Dievs sagaida, ka mēs "mīlēsim viens otru", kā teikts Jāņa 13:34 un daudzās citās vietās. Tas nozīmē, ka esam gatavi stāstīt citiem patiesību un izturēties pret viņiem ar cieņu un laipnību, tieši tā, kā mēs vēlētos, lai pret mums izturas. Tā sauktais "zelta likums", kas saka, ka mums tas jādara "Un, kā jūs gribat, lai ļaudis jums dara, tāpat darait viņiem" (Lūkas 6:31), tas ir nekļūdīgs princips, kuram sekot.
 
Vai esat gatavs maksāt, cik varētu maksāt apņemšanās ievērot godprātību? Neizbēgami mēs saskarsimies ar situācijām, kurās, šķiet, gandrīz neiespējami pateikt patiesību; kad mēs varam kaut ko zaudēt - pārdošanas darījumu, paaugstinājumu, prēmiju vai pat darbu. Šajās situācijās es mēģināju sev atgādināt, ka Dievs skatās un klausās un ka mans raksturs tiek pārbaudīts. Es centos nekad neaizmirst, ka Dievs var cienīt tikai patiesumu, un es vēlējos, lai cilvēki man uzticas. Salamana pamācības 10:9 apgalvo: "Kas nevainīgi dzīvo, dzīvo droši, bet, kas staigā netaisnus ceļus, tas atklāsies savā nepievilcīgajā īstenībā."
 
Interesanti, ka mūsu attiecības ar Dievu var būt balstītas tikai uz uzticību vai ticību, kā mēs to dažkārt saucam. Protams, mēs varam arī teikt, ka arī mūsu ciešākas attiecības ar cilvēkiem arī ir balstītas uz uzticību. Cilvēki vēlas iepazīt un tuvoties citiem, par kuriem ir pārliecība, ka var uzticēties. Kā Salamana pamācībās 20:6 teikts: "Daudzus cilvēkus daudzina rimtus un tiklus esam, bet kas atradīs vīru, kas būtu rimts un taisnīgs?"
 
Katrā labā darba vidē uzticamie cilvēki ir visietekmīgākie un visaugstāk novērtētie. Kā uzņēmumu vadītājiem un īpašniekiem mums jāatceras, ka uzticības un tuvākmīlestības vides izkopšanai ir ļoti liela atpakaļatdeve gan tagadnē, gan mūžībā.
 
 
Džeimss D.Firnštāls
 
© 2022. Džeimss D. Firnštāls kopš ir CBMC International prezidents un no 2011. gada, strādājot ar biznesa un profesionālu vīriešu un sieviešu komandu 90 valstīs, kuras vieno aizraušanās ar Jēzus Kristus evaņģēlija palīdzību pārveidotu globālo tirgu.
 
CBMC
 
1065 N. 115th Street, Suite 210. Omaha, Nebraska 68154, U.S.A.
TEL.: (402) 431-0002 ? FAX: (402) 431-1749 
E-Mail:  Web site: www.cbmcint.org
CBMC - LATVIJA : Māris Dižgalvis, valdes priekšsēdētājs,
(e-pasts:  )
Latviešu valodas tulkojums CBMC-Latvija, Copyright 2022. 

 Bilde © Businessamlive
 
 
 
Privātuma Politika | Lapas karte | Archīvs