Pirmais grūtnieču soļojums atklāj topošo māmiņu kustību par veselīgu un kustīgu dzīvesveidu


Grūtniecība nav slimība, bet, lai tā noritētu veiksmīgi, veselīgs, ar nepieciešamajiem vitamīniem un minerālvielām bagāts uzturs, kustīgs dzīvesveids un svaigs gaiss vitāli nepieciešami topošās māmiņas un gaidāmā mazuļa veselībai. Lai atgādinātu par šīm it kā vienkāršajām lietām tieši rudenī, kad tā vien gribas satīties segā pie TV ekrāna, 3. oktobrī tika aizvadīts pirmais simboliskais „Grūtnieču soļojums". Ar to atklāta simboliska grūtnieču kustība par sportisku dzīvesveidu, lai uzsvērtu, ka vitamīniem un minerālvielām bagāts uzturs, kā arī svaigs gaiss un kustības ir būtiskākās lietas, par kurām ikvienai topošajai māmiņai jādomā grūtniecības laikā. 
 
Ņemot vērā topošo māmiņu interesi, pasākuma organizatori jau tuvākajā laikā grūtnieces pulcēs regulāriem kopīgiem sportiskiem soļojumiem, par konkrētu laiku un vietu informējot ar sociālo mediju un dažādu organizāciju starpniecību.
 
„Topošās māmiņas, kas mazuļus gaida gada vēsajos mēnešus, svaigā gaisā uzturas nelabprāt, bieži aizpildinās ar bailēm no saaukstēšanās un iespēju robežās visu laiku pavada telpās. Jā, rudens un ziema Latvijā ir ikgadējais vīrusinfekciju laiks, tomēr šāda rīcība ir nepareiza. Nesaktoties uz to, līst ārā vai snieg, vismaz trīsdemsit minūtes ik dienu ir jāpavada svaigā gaisā. Lai uzlabotu pašsajūtu vēlams arī aktīvi kustēties, nodarboties ar gadalaikam un veselības stāvoklim atbilstošām fiziskajām aktivitātēm – tās gan iepriekš saskaņojot ar ārstu. Grūtniecēm rudens periodā būs piemērota nūjošana, kuru ziemā var nomainīt ar distanču slēpošanu," skaidro ginekoloģe un dzemdību speciāliste Elīna Bērziņa.
 
Arvien vairāk grūtnieču domā par veselīgu dzīvesveidu – pareizu, vitamīniem un minerālvielām bagātu uzturu, kā arī atteikšanos no kaitīgajiem ieradumiem un tas ir apsveicami. Tomēr speciālistu novērojumi liecina, ka izpratne par terminu „veselīgs dzīvesveids" bieži ir ļoti virspusēja, turklāt lielākā daļa sieviešu, tostarp topošo māmiņu, aizmirst, ka, pat ik dienas ēdienkartē iekļaujot vajadzīgos vitamīnus, ir nepieciešams aktīvi kustēties un uzturēties svaigā gaisā, lai uzņemtajām minerālvielām un vitamīniem ļautu uzsūkties organismā.
 
„Veselīgs, uzturvielām bagāts, pilnvērtīgs uzturs – termini, par kuru nozīmību ir pārliecināta ikviena mūsdienīga sieviete, arī topošā māmiņa. Uz jautājumiem vai ēdat veselīgi, vai uzņemat visas nepieciešamās uzturvielas apstiprinoši atbild lielākā daļa sieviešu. Diemžēl pēc padziļinātas sarunas 60% gadījumu jāsecina, ka „veselīgās ikdienas ēdienkartes" pamatu veido tādi produkti kā marinēti gurķi un cepti kartupeļi. Turklāt, ļoti izplatīts ir arī maldīgs priekšstats par to, ka visu iespējams panākt un atrisināt vien ar ēdienkarti, neaptverot to, ka bez kustībām un svaiga gaisa, vērtīgās vielas no apēstā nespēj organismā pilnvērtīgi uzsūkties. Daļa no tām tiek vienkārši izvadītas no organisma, kamēr apēstās kalorijas uzkrājas gan," savā pieredzē dalās uztura speciāliste Liene Sondore.
 
 
Spied uz bildes, lai apskatitu galeriju. Var izmantot taustiņus.



Apvienojoties Latvijas Vecmāšu, Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijām, kā arī uztura speciālistiem, „Grūtnieču soļojuma" ietvaros tika izstādīta arī īpaša pārtikas produktu instalācija, attēlojot to produktu daudzumu un daudzveidību, kas katrai topošajai māmiņai jāapēd ik dienas, lai uzņemtu savai un gaidāmajam mazulim nepieciešamos vitamīnus, minerālvielas un mikroelementus. Produktu instalācija ikvienam klātesošajam lika aizdomāties par to, kas slēpjas zem vispārzināmas frāzes „pilnvērtīgs uzturs".

Papildus uzziņām: Elīna Dreimane 29131280,  vai Kristiāna Sālzirne (tālrunis un e-pasta adrese noņemta 12.okt.21)



Biedrība „Nepaliec Viens"


Bilde ©



 
 
Privātuma Politika | Lapas karte | Archīvs