Astotās klases principi visiem dzīves posmiem
 

 

Nesen man bija iespēja uzstāties ar runu mūsu apvidus pamatskolas astotklasnieku karjeras dienā. Šī bija, iespējams, mana vissvarīgākā lieta, ko darīju šomēnes, bet varbūt pat šogad. Tā kā esmu profesionāls fotogrāfs, tad runāju par karjeras iespējām šajā jomā, un tāpat izskaidroju plašākus, vispārīgākus jautājumus, kuri varētu palīdzēt viņiem turpmākajā dzīvē.

Lūk, daži punkti, par kuriem runāju. Kā turpinājumā redzams, šiem principiem ir stingrs, biblisks pamats:  

Atklāj to, kas tevi aizrauj agri. Lielākā daļa cilvēku saprot, kas viņiem patīk vislabāk vidusskolas laikā. Es skolēniem teicu, ka nepieciešams pieturēties pie šīs sapratnes par to, kas sagādā prieku. Tas, visticamāk, ir tas, kam viņi radīti. “Visu, ko tava roka spēj ar taviem spēkiem veikt, to dari…” (Salamans Mācītājs 9:10).

Neļauj nevienam nozagt tavus sapņus. Ja tu skolas gadiem “tiec cauri” bez citu pūlēm apspiest tavus sapņus, tad tu esi daudz veiksmīgāks par vairumu. Daudzas izglītības sistēmas veidotas tā, lai mācītu cilvēkiem ierasties laikā, darīt to, ko liek, un nepieļaut kļūdas. Tas ir tas, ko sabiedrībai vajag šajā industriālajā laikmetā. Tomēr šobrīd pasaule mainās. Mums nepieciešami kreatīvi cilvēki ar svaigām idejām, aizrautību un vēlēšanos pasauli padarīt labāku. "Nepieļaut kļūdas" nav pamatnosacījums panākumu gūšanai.  Kļūda ir, ja jūs vienu un to pašu kļūdu pieļaujat vēl un vēl, neveicot nekādas korekcijas. Ja jūs no kļūdām mācāties, tad tās ir vērtīgas. “Svētīgs tas vīrs, kas pastāv kārdināšanā, jo, norūdījumu sasniedzis, tas saņems dzīvības vainagu, ko Viņš ir apsolījis tiem, kas Viņu mīl” (Jēkaba 1:12).

Tiecies pēc izcilības. Viduvējs vairs nav gana labs. Koncentrējaties uz to, ko mīlat, un tiecieties būt tajā vislabākais.  Veiksmīgākie cilvēki nav ļoti daudzpusēji. Panākumu atslēga ir būt labākajam kādā jomā. Es jauniešiem atgādināju par olimpisko čempionu Toniju Hauku, pasaulē lieliskāko skeitbordistu. Ir daudzas jomas, kurās viņš ir ne visai labs, lietas, kuras viņam neinteresē. Bet daudzus gadus viņš bija visprasmīgākais, visaugstāk vērtētais skeitborda meistars jebkurā vietā visā pasaulē. Mums jācenšas panākt to pašu mūsu interešu un prasmju sfērās.  “Un visu, ko vien jūs darāt vārdos vai darbos, to visu darait Kunga Jēzus Vārdā, pateikdamies Dievam Tēvam caur Viņu” (Kolosiešiem 3:17).

Mācies visas dzīves garumā. Ja šodien es zinātu tikai to, ko iemācījos skolā, ieskaitot koledžu, es būtu dumjš un nekam nederīgs cilvēks. Pasaule vienmēr mainās, un, lai būtu veiksmīgi, mums jāmainās līdzi, pielāgojoties un mācoties bez apstājas. Ja jūs šodien neesat apguvuši neko jaunu, jūs atpaliksiet. Mūsdienās mācīšanās mūža garumā ir obligāta. Un viena no atslēgām mācīšanās procesam ir vienkārši lasīšana – un vēlreiz lasīšana. “Gudrs visu dara ar prātu, bet bezprātis izklāsta visiem tikai savu smieklīgo nesapratību” (Salamana Pamācības 13:16).

Visbeidzot, esi godprātīgs. Ja tu melo vai krāpies, tu nekad nekļūsi par ko vairāk kā meli vai krāpnieku. Cilvēki vēlas veidot biznesu tikai ar cilvēkiem, kuriem uzticas. Viņi nevēlas uztraukties par to, vai jūs esat godīgi pret viņiem. Un bēdīgā ziņa ir tā, ka, ja vienreiz uzticēšanās ir pazaudēta, vairumā gadījumu tā vairs nav atjaunojama. Iegūt godīga cilvēka reputāciju var prasīt visu dzīvi, bet, pieļaujot vienu kļūdu, to zaudēt var vienā mirklī un uz visiem laikiem. “Sirdsšķīstība vadīs tiklos, bet nelietīga ļaunprātība nievātājus galīgi sagraus” (Salamana Pamācības 11:3).

 
 
Džims Matiss

Džims Matiss ir fotostudijas īpašnieks  Overland Park, Kanzasā, kura specializējusies komerciālo un scenogrāfisku portretu izgatavošanā. Džims ir autors grāmatai par digitālo fotogrāfiju: „Augstas veiktspējas fotokameras vienkāršiem cilvēkiem.” Iepriekš viņš vadīja kafejnīcu kā arī bija Kanzasas pilsētas CBMC izpilddirektors Misūri. 


CBMC International
 
1065 N. 115th Street, Suite 210. Omaha, Nebraska 68154, U.S.A.
TEL.: (402) 431-0002 ? FAX: (402) 431-1749 
E-Mail:  Web site: www.cbmcint.org
CBMC - LATVIJA : Dainis Šmits, prezidents
(e-pasts:  )
Latviešu valodas tulkojums CBMC-Latvija, Copyright 2014.
 





Bilde ©waketech




 
 
Privātuma Politika | Lapas karte | Archīvs