Bildes

Saistībām ir dažādi veidi un līmeņi. Mana iecienītākā analoģija, lai raksturotu šo jautājumu, ir brokastis ar bekonu un olu. Brokastu gatavošanā, var teikt, ka vista bija iesaistījusies olu piegādē, bet sivēns, kurš piegādāja šķiņķi, bija pilnībā nodevies šim uzdevumam.

Šķiet, ka daži cilvēki nespēj apņemties neko, kamēr citi tikpat ātri uzņemas saistības, cik pēc tam ātri tās nepilda. Citi ir lēni, uzņemoties saistības, bet, ja ko ir apņēmušies, tad to izpilda ar entuziasmu. Es sevi pieskaitu pie pēdējiem.

Pirms vairākiem gadiem mēs ar sievu iesaistījāmies Bībeles studiju grupā. Septiņus gadus mēs sanācām kopā katru ceturtdienu. Mēs izlaidām tikai vienu vai divas studijas visu šo gadu laikā, jo bijām atvaļinājumā. Šajā grupā bija seši pāri, bet ļoti reti kad bijām visi 12. Priekš manis tā bija mistērija – kādēļ cilvēki nespēj pildīt savas saistības.

Galu galā es sapratu, ka cilvēki uzņemas saistības dažādi – citi to dara attiecībā pret pasākumu, citi attiecībā pret citiem cilvēkiem. Mums Bībeles studijas bija svarīgas, bet attiecības bija ļoti svarīgas. Mūsu saistības attiecās nevis uz pasākumu, bet uz cilvēkiem. Būtu viegli izvēlēties ko citu studiju vietā, bet mēs jutāmies tā, ka nespējam nodot draugus, pat, ja viņi regulāri ar saviem darbiem apliecināja, ka mēs viņiem neesam tik svarīgi.

Šie paši principi attiecināmi uz biznesa vidi. Mēs ar sievu varam uzņemties saistības attiecībā uz kādu pasākumu, bet mums noteikti svarīgākas ir saistības pret pasākumā iesaistītajiem cilvēkiem. Tas ir iemesls kāpēc tad, kad pirmajā vietā tiek izvirzītas procedūras vai programmas nevis attiecības, nereti rodas domstarpības. Tādēļ mēs izvēlamies veidot biznesu kopā ar cilvēkiem, kuri mums patīk. Labākās kompānijas to saprot – viņi pieņem darbā personīgo īpašību dēļ un profesionālajās apmāca, nevis otrādi.

Dažiem personību tipiem ir nosliece vairāk saistīties ar notikumiem. Lūk neliels tests: Iedomājaties, ka Jūs kopā ar draugu esat nolēmuši dotie uz kino, un viņš/viņa maina plānu. Vai iesiet vienalga, atrodot citu kompanjonu, viens pats vai arī mainīsiet savus plānus, pārceļot kino apmeklējumu uz laiku, kad arī draugs var tikt? Situācijas var mainīties, bet katram no mums ir tendence vairāk saistīties ar pasākumiem vai cilvēkiem.

Pirms dažiem gadiem es biju bezpeļņas organizācijas valdē, un mēs pieņēmām apzinātu lēmumu – pārstāt būt orientētiem uz pasākumiem un sākt orientēties uz cilvēkiem. Man nav precīzu datu, vai mūsu rezultāti bija labāki, bet mēs jutāmies daudz laimīgāki un augstu vērtējām attīstītās attiecības.

Īpaši krīzes apstākļos jums nepieciešams saprast jūsu līdzgaitnieku attieksmi. Kā teikts Bībelē: " Citam daudz draugu uz nelaimi; tomēr ir draugi, kas ir labāki nekā brālis" (Salamana pamācības18:24).

Vairumā gadījumu ir pietiekami, ja saistību līmenis draugiem ir kā analoģijā ar vistas brokastu olu, bet dažkārt nepieciešams, lai tas būtu kā gadījumā ar brokastu bekonu.




Džims Matiss


Džimam Matīsam (Jim Mathis) pieder fotogrāfijas studija Overland Park, Kanzasā (Missūrī), kas specializējas tirdzniecības un teātra portretu veidošanā. Viņš agrāk bija kafejnīcas vadītājs un Kanzas pilsētas CBMC izpilddirektors.

CBMC

1065 N. 115th Street, Suite 210 ? Omaha, Nebraska 68154 ? U.S.A.
TEL.: (402) 431-0002 ? FAX: (402) 431-1749 E-Mail:

CBMC - LATVIJA : Dainis Šmits, prezidents
(e-pasts: )
Latviešu valodas tulkojums CBMC-Latvija, Copyright 2011.


Bilde ©birdersheaven








Šeit komentāri ir liegti. Jaunus komentārus pievienot vairs nevar.

 
Privātuma Politika | Lapas karte | Archīvs