Bildes


Īsta mīlestība ir pilnīga un beznosacījuma cita cilvēka pieņemšana. Pieņemšana nozīmē, ka mēs esam ar mieru būt kopā ar cilvēku tādu, kāds viņš šobrīd ir, un netaisāmies viņu kaut kā mainīt vai „uzlabot". Tāpat, pieņemšana nozīmē, ka mūsu attieksme pret partneri nemainās, pat, ja viņš/-a dara vai saka kaut ko tādu, kas mums nepatīk.

Lai kādu iemīlētu, vispirms viņš/-a jāciena. Un, noteikti jāciena pats sevi. Katrs no mums ir unikāls un vērtīgs – neatkarīgi no saviem panākumiem, ārējā izskata vai stāvokļa sabiedrībā. Kaut par to vien ir vērts cienīt ikvienu cilvēku, kas dzīvo uz šīs Zemes. Cienīt savu partneri nozīmē izturēties pret viņu kā pret cienīgu cilvēku, kurš spēj uzņemties atbildību par sevi un savu dzīvi, spēj pieņemt saprātīgus lēmumus, spēj pats/-i atrisināt savas problēmas un parūpēties par sevi. Cienīt otru nozīmē arī neuzskatīt sevi par visgudrāko, kurš zina un prot darīt visu labāk un tāpēc var visus pamācīt. Tāpat mums jāciena sava partnera laiks, robežas, vēlmes, plāni utt. Tāpat jāizturas arī pret sevi.

Ja jūs gribat saņemt mīlestību, tad dāviniet to citiem. Jo vairāk jūs dāvināsiet, jo vairāk saņemsiet. Mīlestība ir līdzīga bumerangam – tā vienmēr atgriežas. Var būt ne vienmēr no tā paša cilvēka, kam jūs to dāvājat, bet tā tik un tā pie jums atgriezīsies. Ja jūs gribat izjust īsto mīlestību, jums jābūt gataviem dāvināt savu mīlestību par to neko negaidot un neprasot. Īsta mīlestība pretī neko neprasa.
Pirms sākt attiecības ar kādu cilvēku, jautājiet sev nevis, ko cits cilvēks varēs jums dot, bet, ko JŪS varēsiet dot viņam/-ai. Slepena laimīgo attiecību formula ir vienmēr pievērst uzmanību nevis tam, ko jūs varat PAŅEMT, bet tam, ko jūs varat DOT.

Ja mīli kādu, tad jāļauj viņam/-ai būt brīvam/-ai. Būt brīvam/-ai pieņemt savus lēmumus, dzīvot tā, kā grib viņš/-a, nevis kā gribam mēs (piem., turpināt mācības, aizbraukt pastrādāt ārzemēs, nomainīt labi apmaksātu darbu pret sirds lietu, turpināt pīpēt utt.). Ir tāds ķiniešu sakāmvārds: „Ja jūs mīlat kādu, tad palaidiet viņu brīvībā. Ja viņš pie jums atgriezīsies, tad viņš ir jūsu, bet, ja neatgriezīsies – viņš nekad nebūs jūsu". Cieniet sava partnera vajadzības un vēlmes. Katram no mums ir nepieciešama sava telpa attiecībās, iespēja dzīvot savu dzīvi. Savādāk, mēs jūtamies kā slazdā.

Ja gribi iemācīties mīlēt, tad, vispirms, tiec galā ar saviem vecajiem aizvainojumiem, skumjām, bailēm, aizspriedumiem. Ar visu to, kas traucē tev vienkārši mīlēt. Mūsu greizsirdība, nepārliecinātība sevī, iekrampēšanas attiecībās emocionāli žņaudz nost mūsu mīļotu cilvēku un grauj mīlestību. Mīlēt nozīmē atbrīvoties no bailēm, aizspriedumiem, egoisma (viss tikai man un vēlreiz man), prasībām, gaidām.

Uzticēšanās (sev, partnerim, jūsu attiecībām, dzīvei) ir vitāli nepieciešama divu cilvēku attiecībām. Bez uzticēšanās viens cilvēks kļūst trauksmains, aizdomu un baiļu pilns, bet cits jūtas kā slazdā. Tāpēc, nav iespējams patiešām mīlēt kādu, ja viņam neuzticies. Nākotne ne obligāti būs tāda pati kā pagātne. Ja iepriekšējās attiecībās partneris mūs piekrāpa, sāpināja, izmantoja, tas vēl nenozīmē, ka mūsu tagadējais partneris darīs to pašu. Uzticēšanās arī nozīmē, ka, ja kāds mums stāsta par partneri sliktas lietas (piem., viņš/-a ir redzēts/-a ar citu sievieti/vīrieti vai viņu tur aizdomās par dalību kādās briesmīgās lietās), mēs nevis uzreiz tam noticam un taisām partnerim skandālu pieprasot paskaidrojumus, bet ticam, ka mūsu partneris nav spējīgs ne uz ko sliktu, aizstāvam viņu un visu mierīgi izrunājam tikai ar viņu pašu un ticam viņam.

Ja gribi iemācīties mīlēt, tad jāiemācās piedot. Katrs no mums pieļauj kļūdas, un, ja tu gribi, lai citi tev piedotu, esi gatavs piedot arī citiem.

Mīlēt nozīmē dalīties (savās jūtās, domās, vēlmēs, ar visu to, kas mums ir) un komunicēt. Nespēja godīgi un atklāti komunicēt vienam ar otru ir visizplatītākā „slimība", no kuras cieš cilvēki un attiecības. Kad mēs spējam atklāti un godīgi sarunāties, mūsu dzīve mainās. Mācieties izpaust savas jūtas. Dariet citiem cilvēkiem zināmu, ka jūs viņus mīlat un augstu vērtējat. Nebaidieties teikt: „Es tevi mīlu". Nepalaidiet iespēju kādu uzslavēt. Pajautājiet sev - Ja man drīz būtu jāmirst un es varētu piezvanīt cilvēkiem, kurus mīlu – kam es piezvanītu, ko es viņiem teiktu un kāpēc gan es nevarētu izdarīt to tieši tagad? Kad mēs zaudējam sev mīļus cilvēkus, mēs bieži nožēlojam, ka nepateicām viņiem daudz ko svarīgu. Tāpēc negaidiet un sakiet tagad jūsu mīļajiem visu, ko gribat viņiem teikt.

Mīlestība – tā ir uzticība. Ja jūs neesat uzticīgs cilvēkam, patiesībā jūs viņu nemīlat. Jebkurās attiecībās ir gan savi kāpumi, gan kritumi, gan labi, gan slikti periodi. Attiecību dzīvotspēja ir atkarīga no tā, kā mēs tiekam galā ar tumšiem periodiem. Esiet uzticīgi savām attiecībām. Uz šķiršanos neskatieties pat kā uz variantu. Nepadodieties, ticiet, ka jūs tiksiet galā ar problēmām un pēc tumšā perioda jūsu attiecībās noteikti sāksies gaišais.

Patiesi mīlestības pilnām attiecībām ir nepieciešama kaisle. Vienkārši seksuāla kaisle nav mūžīga un tāpēc nevar būt par pamatu ilglaicīgām attiecībām. Kaisle neaprobežojas ar seksu. Daudz stiprāka kaisle nāk no mūsu domām un jūtām. Kaisle – tā, vispirms, ir dziļa interese par savu partneri un entuziasms par jūsu attiecībām. Spontanitāte un pārsteigumi uzliesmo kaisli. Kad zūd kaisle, attiecības sāk lēnam mirt.

Apkoposim būtiskākus momentus. Tātad, mīlēt nozīmē:

  • Domāt par partnera vēlmēm un vajadzībām ne mazāk kā par savējām. 
  • Iemācīties cienīt sevi un savu partneri. 
  • Pievērst uzmanību savam ieguldījumam jūsu attiecībās, nevis jūsu partnera ieguldījumam. 
  • Atbrīvoties no negatīvās savas pagātnes nastas un sākt dzīvi no jaunas lapas. 
  • Iemācīties piedot. 
  • Atklāti un godīgi izpaust savas jūtas, domas, vēlmes. 
  • Uzturēt kaisli savās attiecībās. 
  • Iemācīties uzticēties partnerim, uzticēties savām attiecībām un rīkoties tā, lai tās nekad nebeigtos.


Pietiekoši daudz vārdu man vajadzēja, lai aprakstītu, ko nozīmē mīlēt. Cik bieži mums, pieaugušiem, ir grūti divos vārdos atbildēt uz sarežģītiem jautājumiem! Taču bērniem tas izdodas samērā viegli.

Lūk, kā bērni skaidro, ko nozīmē mīlēt: „Kad omītei sākas artrīts, viņa vairs nespēja noliekties un nolakot nagus uz kājām. Tad opaps sāka to darīt viņas vietā pat tad, kad viņam arī sākas artrīts rokās. Tā ir mīlestība".

„Kad tevi kāds mīl, viņš tavu vārdu īpaši izrunā. Tavam vārdam ir mājīgi uz viņa mēlītes".
„Mīlestība ir tad, kad tu dalies ar saviem ceptiem kartupeļiem un negaidi, ka kāds arī dalīsies ar tevi".
„Mīlestība ir tas, no kā tu smaidi pat tad, kad esi noguris".
„Mīlestība ir tad, kad mamma vāra tētim kafiju un vispirms nogaršo pati, vai garšīgi ir sanācis".
„Ja gribi iemācīties labāk mīlēt, jāsāk ar kādu, ko tu ciest nevari".
„Mīlestība ir tad, kad tu saki puikam, ka tev patīk viņa krekls, un viņš sāk to valkāt katru dienu".
„Mīlestība ir kā vecie omīte un opītis, kuri joprojām paliek draugi, pat pēc tā, ka tik labi iepazina viens otru".
„Visvairāk mani mīl mamma. Kaut kā neredz nevienu citu, kurš dotu man buču pirms miega".
„Mīlestība ir tad, kad mamma dod tēvam labāku vistas gabaliņu".
„Mīlestība ir tad, kad mamma redz tēvu netīru un nosvīdušu un vienalga saka, ka viņš ir visskaistākais".
„Mīlestība ir tad, kad tavs kucēns tevi nolaiza pat pēc tā, ka tu viņu atstāji vienu pašu uz visu dienu".
„Es zinu, ka mana vecāka māsa mani mīl, jo viņa man atdod visas savas drēbes un viņai nākas pirkt sev jaunas".
„Kad tu kādu mīli, tev skropstās atvērās un no tām izlido zvaigznītes".
„Nevajag teikt „Es tevi mīlu", ja tas tā nav. Bet, ja tā ir taisnība, tad atkārto to biežāk, lai tie, kurus tu mīli, neaizmirstu to".





Natālija Breitberga

Psiholoģe-psihoterapeite
www.psihoterapeite.lv






Bilde ©



Šeit komentāri ir liegti. Jaunus komentārus pievienot vairs nevar.

 
Privātuma Politika | Lapas karte | Archīvs