Zvaigznes diena-2017 Sociālās aprūpes namā „Stūrīši”
 
 
Kopā ar biedrību "Saules Bērni" un mūziķi Aivaru Lapšānu Zvaigznes dienas noskaņās 7.janvārī viesojāmies Sociālās aprūpes namā "Stūrīši". Tas kopš 2008.gada atrodas Talsu novada Laidzes pagastā, 18.gs. izveidotajā Mācītājmuižas un Leprazorija kompleksā nodrošinot ilgstošu sociālo aprūpi un sociālo rehabilitāciju pilngadīgām personām. 
 
Lai arī ceļš bija vietām sasnidzis un ledains, diezgan laicīgi ieradāmies Talsos. Mūsu rīcībā bija vairāk kā stunda, līdz mēs varēsim ierasties SAC "Stūrīsī", kad iemītnieki būs ieturējuši maltīti. Tāpēc nolēmām pakavēties un devāmies uz Talsu tūrisma informācijas biroju. Krāšņi un mājīgi iekārtotās telpas tik ļoti iederējās Talsu pilsētas veidolā, ka tas mūs iedvesmoja. Mums radās priekšlikums saistībā ar mācītāju, vijolnieku K.F.Amendu (1771-1836) kurš bija tuvs komponista Ludviga van Bēthovena draugs. Tūrisma informācijas centrs un pilsēta Talsi varētu aicināt viesus un iedzīvotājus Latvijā ar saukli - Talsos dejo valsi, Talsi lūdz uz valsi. Ar vēsturisko aicināt šodienā. Tad jau pienācis laiks, kad mums ir jādodas uz SAC "Stūrīši".
 
Lai nama iemītniekiem ierastā dienas kārtībā ienestu vairāk prieka un sadraudzības gaisotnes, bijām iecerējuši kopīgi sadziedāties un noskaidrot, kā iemītnieki ir pavadījuši pagājušo gadu.
 
Iemītnieki, pulcējoties sanāksmju telpā, pauda sajūsmu un prieku par to, ka esam ieradušies. Kā iepriekšējos gados, musu ierašanās mērķis bija kopā radoši pavadīt laiku, iepriecināt iemītniekus Zvaigznes dienā. Kopā sapulcējās 30 iemītnieki, gan vīrieši, gan sievietes, dažādā vecumā, ar atšķirīgām kustību un komunikāciju spējām. Taču dažādu veselības stāvokļa  un aprūpes vajadzību dēļ pievienoties nevarēja iemītnieku lielākā daļa.
 
Iepriekšējos gados viesojoties, apciemojām un sveicām arī guļošos un mazāk kustīgos iemītniekus. Taču šogad kopā ar sapulcējušiem iemītniekiem nolēmām, ar mūsu palīdzību veidot pašiem savu zvaigzni, kuru varētu uzdāvināt kādam citam aprūpes mājas iemītniekam, aiznesot sveicienu arī no mums. 
 
Bet pirms sākt veidot savu zvaigzni biedrības ''Nepaliec Viens'' vadītājs Alfs apliecināja ka esam pateicīgi par iespēju ciemoties SAC "Stūrīši", lai kopā priecātos, sagādātu prieku nama iemītniekiem. 
 
Iemītniekiem palīdzēja un viņu iedrošināja biedrības "Saules bērni" radošā pērsona Andra, rādot to, cik vienkārši ir izveidot zvaigzni no papīra lapas. Iemītniekiem palīgos devās Alfs un aprūpes mājas darbinieces - Laura, Sintija un Maruta. Zvaigznes veidošana izraisīja kā izbrīnu, tā arī pārsteiguma brīžus, jo zvaigzne katram sanāca savādāka un iespējams arī tāpēc, katram bija īpašs prieks par savu paveikto. Kamēr daži vēl veidoja, tikmēr citi iemītnieki nolēma izrotāt telpu, iekarinot zvaignes telpā pie griestiem un sienām. 
 
Beidzot rokdarbus aicinājām iemītniekus sadziedāties. Noskaņu radīja mūziķis Aivars Lapšāns atskaņojot dažādas ziemassvētku tautiskās dziesmu melodijas. Daži iemītnieki paši un kopā ar citiem dziedāja savas iemīļotās dziesmas, tikmēr citi paši vai atrodot sev partneri metās deju solī.
 
Pateicībā par kopā pavadīto laiku (2,5st.) aprūpes nama iemītnieku vēderpriekam atvedām skābās ledenes un sirsnīgu sveicienu no „Mārtiņa beķerejas” darbiniekiem, īpaši cepto kliņģeri.
 
Vēlamies pateikties SAC „Stūrīši" visiem darbiniekiem par palīdzību un līdzdarbošanos kopā ar aprūpējamajiem, kā arī vadītājai Anitai Boitmanei par viņas rūpēm un uzmanību, kas tik ļoti ir nepieciešama iemītnieku labsajūtai un viņu vajadzību nodrošināšanai!
 
 

Spied uz bildes, lai apskatitu galeriju. Var izmantot < > taustiņus.

 

Šobrīd "Stūrīšos" aprūpē atrodas 126 pilngadīgas personas, kuras vecuma vai veselības stāvokļa dēļ nespēj sevi aprūpēt. Pārsvarā tās ir personas ar mentālām saslimšanām vai mentāla rakstura traucējumiem.

Centrs klientiem nodrošina gan medicīnisko, gan sociālo aprūpi, cenšoties pietuvināt sadzīves apstākļus mājas videi. Būtisks aprūpes personāla un speciālistu uzdevums ir uzturēt un veicināt katra klienta aktivitāti. Centrā strādājošo uzdevums ir nevis apkalpot, bet būt palīgiem. Šāda nostāja rosina klientu būt aktīvam un līdzdarboties, nevis palikt malā ar pozīciju „man pienākas".

Rehabilitācijas procesā tiek uzturētas ne tikai noteiktas prasmes un spējas, bet arī iespējams būtiski uzlabot gan pašaprūpes spējas, gan emocionālo stabilitāti. Ikdienas aktivitātes, kultūras pasākumi centrā un ārpus tā, darba terapija stiprina klientu gribu, uzlabo savstarpējās saskarsmes spējas un ceļ pašvērtējumu.

Sociālā aprūpes nama „Stūrīši" iemītnieki vienmēr priecājas, kad pie viņiem kāds viesojas vai palīdz ikdienas vajadzībās.  
 
Aprūpes centram allaž nepieciešama ir gultas veļa, dvieļi, higiēnas preces. Ātri novalkājas zeķes, bikses ar gumiju un kokvilnas apakšveļa. Vienmēr noder arī apavi, kancelejas preces radošajām nodarbībām.

 

Aicinām Jūs atbalstīt un īstenot aktivitātes kopā ar iemītniekiem. Iepriekš lūdzam sazināties ar SAC "Stūrīši" sūtot vēstuli uz e-pastu:  , tālr. +371 63225583 vai vairāk lasot www.redcross.lv/lv/social/sac-sturisi 




Biedrība „Nepaliec Viens"



Bilde ©

 
Privātuma Politika | Lapas karte | Archīvs