Zvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīva
 

Ar dāvanu un dziesmām pie SAC


Talsu novada Laidzes pagastā, 5 km no Talsu pilsētas kopš 2008. gada 18.gs. izveidotā Mācītājmuižas un Leprazorijas kompleksā darbojas Sociālās aprūpes nams „Stūrīši", kurā tiek nodrošināta ilgstošā sociālā aprūpe un sociālā rehabilitācija pensijas vecuma personām un pilngadīgām personām ar invaliditāti. Mūsu viesošanās tika paredzēta šogad, kad pēc Zvaigznes dienas pasākuma viens no iemītniekiem mums lūdza uzdavināt viņam ģitāru. Sarūpējuši ģitāru mēs, Alfs, Sintija un Andra devāmies uz SAC „Stūrīši", lai tiktos ar iemītniekiem un nama darbiniekiem, kopā pavadīt laiku, iepriecinātu viens otru dāvājot mīlestību un uzmanību. 

Diena bija brīnišķiga, kā pēc ''pasūtījuma'' - silts un saulains. Mūs sagaidīja sociālā darbiniece Lāsma un SAC „Stūrīši" iemītnieki. Kopā, viens otram piepalīdzot mēs sasēdām pļaviņā. Biedrības Nepaliec Viens vadītājs Alfs Trepšs uzrunājot ikvienu, iedrošināja, ka neskatoties uz likstām un neveiksmēm, Dievs mūs mīl, ikvienu. Tikšanās laikā klātesošos aprūpes nama iemītniekus ar savām dziesmām uzrunāja mūziķe Sintija Grava dziedot un spēlējot ģitāru radīja brīnišķīgu noskaņu.  Savukārt Andra pārrunāja ar klātesošajiem nama iemītniekiem kas jauns ir noticis kopš zvaignes dienas pasākuma. Mums un arī iemītniekiem ir svarīgi, ka viņi jūt cik viņi mums ir īpaši.
 
Mūzikas uzrunāti, dažas dziesmas un dejas improvizēja klātesošie. Īpaša šī tikšanās bija Anatolijam, kurš saņema dāvanā līdz atvesto ģitāru. Viņa jaunības dienas ir pagājušās spēlējot ģitāru dažādos pasākumos. Pateicamies par atbalstu Dominikāņu māsām, palīdzot sarūpēt dāvanu!
 
Lai kopā būšanu vēl labāk atcerētos, līdzi atvedām Mārtiņa beķerijas dāvāto, ļoti gardo klinģeri un laba vēlējumus no beķerijas darbiniekiem.
 
Īpašs Paldies aprūpes nama darbiniekiem par brīnišķīgu līdzdarbošano, par viņu rūpēm un darbu, ko viņi velta iemītnieku vajadzību nodrošināšanai un labsajūtai.
 

Atvadoties SAC „Stūrīši" iemītnieks Jānis rādīja mums savas iemaņas deju ritmos.

 

Spied uz bildes, lai apskatitu galeriju. Var izmantot taustiņus.




SAC "Stūrīši" aprūpē atrodas 90 cilvēki, starp kuriem daudzi nav spējīgi pārvietoties pašu spēkiem. No visiem klientiem 40 ir sievietes un 50 vīrieši. Jaunākajam klientam ir 20 gadi, bet vecākajam 91 gads.

Centrs klientiem nodrošina gan medicīnisko, gan sociālo aprūpi, cenšoties pietuvināt sadzīves apstākļus mājas videi. Būtisks aprūpes personāla un speciālistu uzdevums ir uzturēt un veicināt katra klienta aktivitāti. Centrā strādājošo uzdevums ir nevis apkalpot, bet būt palīgiem. Šāda nostāja rosina klientu būt aktīvam un līdzdarboties, nevis palikt malā ar pozīciju „man pienākas".

Rehabilitācijas procesā tiek uzturētas ne tikai noteiktas prasmes un spējas, bet arī iespējams būtiski uzlabot gan pašaprūpes spējas, gan emocionālo stabilitāti. Ikdienas aktivitātes, kultūras pasākumi centrā un ārpus tā, darba terapija stiprina klientu gribu, uzlabo savstarpējās saskarsmes spējas un ceļ pašvērtējumu.

Sociālā aprūpes nama „Stūrīši" iemītnieki vienmēr priecājas, kad pie viņiem kāds viesojas vai palīdz ikdienas vajadzībās. 
 
Visnepieciešamākais aprūpes centram ir funkcionālās gultas, skapīši ar izbīdāmu galdiņa virsmu (kā slimnīcās), lai guļošie klienti varētu uzturēt spējas pašiem paēst, paņemt sev nepieciešamo pie gultas, lai viņus būtu iespējams profesionāli apkopt un aktivizēt. Vienmēr iztrūkstoša ir gultas veļa, dvieļi, higiēnas preces. Ātri novalkājas zeķes, bikses ar gumiju un kokvilnas apakšveļa. Vienmēr noder arī apavi, kancelejas preces radošajām nodarbībām.
 
Tāpēc, ja Jums ir laiks, vēlēšanās un idejas kopīgām aktivitātēm ar iemītniekiem, aicinām sazināties ar nama vadītāju Anitu Boitmani vai sekretāri sūtot vēstuli uz  vai tālr. +371 63237736





Biedrība „Nepaliec Viens"





Bilde ©


 
Privātuma Politika | Lapas karte | Archīvs