Zvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīva
 

Kolāžu veidošana un Graffiti māksla Ģimenes krīžu centrā “Dzeguzīte”

Skolotāju dienas ietvaros biedrība ''Nepaliec Viens'' devās uz Ģimenes krīžu centru "Dzeguzīte", kurā šobrīd darbojas bērnu nams, atbalsta nodaļa un pirmskolas grupas. Viesošanās mērķis bija apciemot bērnus, jauniešus, kā arī pasniedzējus, lai kopā radoši pavadītu laiku, veidojot kolāžas, kā arī rādītu un stāstītu jauniešiem par graffiti mākslu, tādējādi akcentējot un suminot pasniedzēju darbu.

Pašlaik ĢKC "Dzeguzīte" mitinās ap 30 bērnu. Tajā darbojas bērnu nams, atbalsta nodaļa un pirmskolas grupa. Bērnu nama mērķis ir nodrošināt bāreņu un bez vecāku gādības palikušo bērnu diennakts aprūpi, dzīvesvietu, sociālo rehabilitāciju, kā arī veicināt bērna un ģimenes atkalapvienošanos vai jaunas ģimenes iegūšanu.

Lai varētu īstenot plānotās aktivitātes, līdzi brauca Ģirts Pijols un Toms Kreislers. Abi puiši mācās Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolā. Ģirts sevi saista ar graffiti mākslu, popularizējot to pretēji tam, kā to dara citi, kuri ''ķēpā'' māju sienas. Savukārt Toms brīvajā laikā nodarbojas ar projektu fotografēšanu. Dažas no viņa bildēm būs redzamas zemāk pasākuma galerijā.

Iepazīstoties ar "Dzeguzītes" jauniešiem un darbiniekiem, jaunieši stāstīja arī par graffiti "ēnas" pusēm, pieminot vairākus piemērus, kuri bija labi argumenti tiem, kam interesētu šāda nodarbošanās, darītu to saskaņā ar sabiedrisko kārtību un sirdsapziņu. Mūsdienās par graffiti dēvē vienu no ielu mākslas žanriem, kurā izmanto marķierus un krāsas aerosolus.

Sākumā bērniem un jauniešiem bija dots uzdevums no žurnāliem un avīzēm izgriezt dažādus sev tīkamus un saistošus attēlus, veidojot savu kolāžu ar noteikumu ka tajā, kā centrālais tēls būs viņš pats. Katrs izvēlējās aplikācijas, izplēsa vai izgrieza tās no žurnāliem un līmēja uz papīra, tādi veidojot savu stāstu. Kolāžu veidošanā piedalījās 14 dalībnieki.

Kolāžas tehnika ir viena no vieglākiem mākslas izpausmes veidiem, kuru izmanto kā metodi sociālajā darbā. Šī metode ļauj vairāk iepazīt katru tās veidotāju individuāli.

Pēc kolāžu veidošanas visi ārpus iestādes telpām varēja redzēt kā Ģirts uz divām plāksnēm graffiti tehnikā zīmē "Dzeguzītes" vadītājas Ingas vārdu (to izvēlējās darbinieki un bērni). Katram bija iespēja klātienē redzēt, kā top bilde un uzdot jautājumus par to, kas interesē.

Pēc Graffiti paraugdemonstrējuma bērniem un jauniešiem, kuri veidoja kolāžas, bija iespējams saņemt no sociālā pedagoga Andras Eitvides komentārus un skaidrojumu par savu darbu un iepazīstināt ar to pārējos dalībniekus.

Audzēkņu darbos varēja iepazīt šo bērnu skaudro dzīves pieredzi, nākotnes sapņus un ieceres. Kāda bērniņa darbā viņš sevi personificē ar kaķīti, kuru visi žēlo, samīļo un pabaro, jo dzīvnieciņš dažās mājās ir mīļāks, aprūpētāks nekā viņš - cilvēka bērns. Kāda cita audzēkņa darbā ir redzams konkrēts mērķis profesijas izvēlē, kas spēs viņam nodrošināt stabilu dzīvi; cita jaunieša darbā redzam centienu aizmirst mājas, kā "bokserim" cīnīties par savu vietu dzīvē  un velmi laimi meklēt svešumā. Meitenēm galvenā vēlme ir būt atzītām, mīlētām un skaistām, sabiedrībā atpazīstamām personām.

Noslēgumā visi kopā notiesājām gardo Mārtiņa Beķerijas svētku klinģeri, kas bija atvests līdzi cienastam.

Spied uz bildes, lai apskatitu galeriju
. Var izmantot <<>> taustiņus.
 
 

''Jau kuro reizi pārliecinos, ka kolāžas ir superīgs veids, lai neverbāli varētu komunicēties gan ar bērnu, gan pusaudzi, gan pieaugušu cilveku. Ir interesanti vērot, kā bērni meklē un izvēlas attēlus, savstarpēji komunicējot, pārspspriež tos. Jebkurš no pasākuma dalībniekiem ar aizrautību - pat azartu, "plosās" pa žurnālu kaudzīti, meklējot tikai sev tīkamos attēlus.

Bet vēl interesantāk šis kolāžas ir tulkot -lasīt, jo tad caur šiem attēliem tu iepazīsti līdz šim nezināma cilvēka dzīvi. Un interesanti ir tas, ka neviens no bērniem neiekāroja otra bērna izvēlētos attēlus, jo katram no viņiem bija savs vēstījums....
'' Andra Eitvide

Paldies komandai, Dzeguzītes audzēkņiem, un visiem tiem labajiem cilvēkiem, kas nodrošina šo bērnu dzīvi!



Nepaliec Viens


Bildes ©
 
Privātuma Politika | Lapas karte | Archīvs