Zvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīva
 


Bildes


Zvaigznes dienā mēs biedrība ''Nepaliec Viens'', kopā ar bāreņu biedrību "Saules Bērni" viesojāmies Sociālās aprūpes namā ''Stūrīši'', kas atrodas Talsu novada Laidzes pagastā. Sociālās aprūpes nams „Stūrīši" nodrošina ilgstošu sociālo aprūpi un sociālo rehabilitāciju cilvēkiem ar garīga rakstura un fiziskiem traucējumiem. Pašlaik aprūpē atrodas 77 cilvēki, no tiem 15 pārvietojas ar ratiņiem.

Viesošanās mērķis bija kopā ar iemītniekiem radoši un omulīgi pavadīt laiku, lai iepazītu un novērtētu iemītnieku radošās spējas, kā arī kopā svinētu Zvaigznes Dienu.

Pasākuma pirmajā daļā tika plānots veidot kolāžas par tēmu "Mana Zvaigzne", bet pasākuma otrajā daļā - iepazīstināt viens otru ar savu veikumu. Lai izveidotu kolāžu, tika sagādāti žurnāli un avīzes, kā arī līme un otas. Kolāžu veidošana bija brīvprātīgs pasākums.

Tie, kuri piedalījās, izvēlējās aplikācijas, izplēsa vai izgrieza tās no žurnāliem un līmēja uz papīra, tādi veidojot savu stāstu. Šāda aktivitāte nodrošina sīkās motorikas nodarbinātību, veicina iztēli, vērīgumu un simbolu veidošanu. Kolāžu veidošanā piedalījās 36 iemītnieki.

Pielietot kolāžas tehniku bija interesants veids, kā komunicēt ar lielāko daļu aprūpes nama iemītniekiem. Viesošanās reizēs ne vienmēr ir laiks parunāties ar visiem iemītniekiem, bet šī tehnika ļauj vairāk iepazīt katru tās veidotāju individuāli. Izmantojot dažādos žurnālu attēlus kā simbolus, katra veidotajā darbā bija redzams tā īpašnieka dzīves uztvere, intereses, izdoma.

Visi kolāžas veidotāji sevi personificēja ar kādu attēlos redzamu cilvēku. Interesanti bija vērot, kādus tēlus viņi izmantoja, lai attēlotu sevi. Daļai pasākuma dalībnieču tās bija jaunas, skaistas, labi koptas sievietes; citas savukārt sevi interpretēja kā mazus bērnus. Vīriešiem kā sevis apzīmēšanas tēli tika izmantoti labi ģērbti, kopti vīrieši vai sabiedrībā populāri mākslinieki. Viņu darbos dominēja mobīlie tālruņi, automašīnas un sievietes.

Pārsteidzoši ar kādu aizrautību iemītnieki gatavoja šos darbus. Ja sākuma uzsākt pašu procesu bija pagrūti, jo ne visi gribēja to darīt, tad "iekustināti" vairs negribēja darbu beigt. Pabeigtais darbiņš bija kā katra šī cilvēka dzīves gājums (CV). Pēc uzmanības, ar kādu viņi klausījās katra darba interpretācijas skaidrojumu no mūsu puses, varēja spriest, ka pasākums un tā process visiem patika.

Vēlamies teikt īpašu paldies, aprūpes nama darbiniecēm Laurai Šneiderei un Līgai Anusei par brīnišķīgu līdzdarbošanos un atbalstu nama iemītniekiem, kuri piedalījās rīkotajās aktivitātēs.

Kolāžas tika pabeigtas līdz pusdienas laikam. Lai nepārtrauktu dienas kārtību, pasākuma otru daļu turpinājām pēc pusdienām, kurā kolāžas autors varēja ar savu darba rezultātu iepazīstināt arī pārējos iemītniekus un darbiniekus.

Lai mūsu viesošanās paliktu atmiņā, ne tikai ar darbošanos, bet arī ar našķiem, cienastā līdzi atvedām gardas maizītes un kliņģeri no kafejnīcas Sala, kā arī apetelīgu svētku kūku ar piparkūkām no Mārtiņa Beķerijas.

 

Spied uz bildes, lai apskatitu galeriju. Var izmantot <<>> taustiņus.


 

Jāpiebilst, ka sociālās aprūpes nama ''Stūrīši'' iemītnieki ir radoši un aktīvi, turklāt pagājušajā gadā sevi ir pierādījuši arī kā aktierus. Trīs nedēļu laikā tika apgūta modernizēta „Sniegbaltīte un 7 rūķīši" ludziņa, kuru pārveidoja sociālā darbiniece Lāsma Šnēfelde. Paralēli mēģinājumiem, kuri notika katru dienu, tika veidotas arī vajadzīgās dekorācijas. Katrs klients savam tēlam –rūķim-veidoja gan bārdu, gan darbarīku. Dekorāciju veidošanā palīdzēja arī klienti, kuri nepiedalījās izrādē. Pavisam ludziņā piedalījās 13 aktieri, no kuriem 10 bija klienti. Viņu lomas bija: 6 rūķīši, Sniegbaltīte, karaļdēls, mednieks un spogulis.

Atvadoties no nama iemītniekiem uzdāvinājām viņiem noderīgas lietas zīmēšanai un veidošanai. Bet no nama iemītnieka Jāņa (73.gadi) mēs dāvanā saņēmām vēstuli ar Tēvreizi "Mūsu Tēvs debesīs..."


Uz tikšanos nākamreiz!




Nepaliec VIens



Bildes ©
 
Privātuma Politika | Lapas karte | Archīvs