Kampaņa Baltijas jūrai un Latvijas piekrastei - Mana jūra 2013


Jau otro gadu Vides izglītības fonds aicina ikvienu interesentu kaut uz vienu dienu pievienoties piejūras izpētes ekspedīcijā, kampaņas Mana jūra ietvaros. Ekspedīcijas dalībnieki kājām mēros vairāk kā 500 kilometrus garo ceļu gar visu Latvijas piekrasti – pētot, dokumentējot un iepazīstot vietējo dabu un cilvēkus. Kampaņa Mana jūra norisinās no 8. jūlija līdz 8. augustam un tās mērķis ir popularizēt Baltijas jūras un Latvijas jūras piekrastes unikālās dabas vērtības un pievērst uzmanību jūras piesārņojošo atkritumu problemātikai. Šogad pasākumos tiks apkopots ne tikai izziņas prieks un rūpes par Latvijas piekrasti, bet arī aktivitātes ar mākslas un mūzikas elementiem. Pieteikšanās ekspedīcijai no 8. jūlija.
 
Katru ekspedīcijas dienu piekrastē notiks Zaļās nodarbības ar vides ekspertiem vai tikšanās ar cilvēkiem, kuru mūžs vai intereses saistītas ar jūru – bāku pārziņiem, kapteiņiem, jūras entuziastiem. Tā būs iespēja ne tikai izzināt Latvijas dabas unikalitāti un vietējo stāstus, bet arī cept sklandraušus piejūras mājās un meklēt atpūtnieku aizmirstos dārgumus Vecāķu pludmalē.
 
Ekspedīcijas dalībnieki piestās arī tādās piekrastes pilsētās, kā Ventspils, Liepāja, Jūrmala, Rīga un Salacgrīva, lai vadītu radošās nodarbībās Jūras svētku, Summersound festivāla un citu pasākumu ietvaros.
 
Ar šī gada kampaņu tiek aizsākts arī koncertu cikls Mana jūra skan, kas ir muzikāls veltījums Latvijas piekrastes dažādībai un tiks īstenots kopā ar Latvijas māksliniekiem, sākot no klasikas un džeža, beidzot ar ambientās mūzikas un video mākslas apvienojumu. Bezmaksas koncerti notiks gan pilsētās, gan krastmalās, gan piejūras bākās un piedāvās klausītājiem iespēju tikties gan ar Latvijas bardiem un Austru Pumpuri, rakstnieku un publicistu Rimantu Ziedoni, čellistu Ēriku Kiršfeldu un vijolnieci Lieni Neiju - Kalniņu, saksafonistu Arti Gāgu, kā arī ar citiem māksliniekiem.
 
Šogad pirmo gadu, sadarbībā ar Zilā Karoga programmu, iesaistoties iedzīvotājiem un ZK Nacionālajai žūrijai, tiks noskaidrota Latvijas labākā peldvieta. Apbalvotajā pludmalē tiks uzstādīts recycled dizaina soliņš, kas tiks veidots sadarbojoties mēbeļu dizaineriem JUBKA un riteņu meistariem Rīgas Darbnīca, kas no otreiz pārstrādātiem dēļiem un divriteņu rāmjiem izveidos unikālu soliņu - simbolu priekam un vēlmei uzkavēties pludmalē.
 
Visas ekspedīcijas maršrutā, veicot jūras piesārņojošo atkritumu monitoringus, notiks mītiskā tēla - Atkritumu Haizivs medības, kurās sadarbībā ar Zaļo jostu tiks veikta piekrastes sakopšana un unikālu datu apkopošana turpmākām aktivitātēm atkritumu situācijas risināšanai jūrā un piekrastē.
 
 
 
 
Mana jūra organizē Vides izglītības fonds sadarbībā ar starptautisko projektu MARLIN Baltic Marine litter, kas ir četru valstu vides organizāciju iniciatīva, izveidota ar mērķi noskaidrot cilvēku radīto atkritumu daudzuma situāciju Baltijas jūras piekrastē, apkopot šo informāciju un izmantot piekrastes piesārņojuma samazināšanā.
 
Ja vēlies pievienoties ekspedīcījai Tev noderēs zināt praktiskās lietas:
 
Satikšanās punkti
Ekspedīcijas „Mana jūra" komanda vienmēr apmetīsies netālu no piekrastes – kempingos vai pie kāda jūrai draudzīga saimnieka. Apmešanās punkti tiks atzīmēti maršruta kartē jau laicīgi (skatīt zem sadaļas ''maršruts'' un tie arī būs aptuvenās satikšanās vietas, pievienojoties ekspedīcijai lai kopīgi uzsāktu noteikto piekrastes maršruta posmu un līdzdarbotos attiecīgās dienas aktivitātēm (skatīt zem sadaļas ''maršruts'').
 
Mantas
 
Ekspedīciju „Mana jūra" pavadīs busiņš, kurā iespējams ievietot smagās mantas (telti, guļammaisu, tūrisma paklājiņu), lai nav nepieciešams nest tās līdzi dienas maršrutā.
P.S. Lai mantas nenoklīstu – lūgums tās ielikt VIENĀ sainī.
 
Ieteikumi, ko ņemt līdzi ekspedīcijas somā:
  • Maiņas apavus, ērtas drēbes, lietus/vēja mētelis, saulesbrilles;
  • Saules cepuri/lakatu;
  • Dzeramā ūdens pudeli;
  • Traukus ēdienam un to piederumiem (trauks, krūzīte, dakšiņa, nazis, karote);
  • Pretapdeguma krēmu, kā arī pretodu līdzekli, plāksterus un citas higēnas preces;
  • Ūdens pudeli, pusdienu pārtiku;
  • Guļammaisu, telti un paklājiņu;
  • Telefonu un telefona lādētāju.
 
 
Izmaksas
Ekspedīcijas laikā dalībnieki sedz savas ēdināšanas un naktsmītņu izmaksas. Orientējošās naktsmītņu izmaksas piekrastē ap 3-4LVL apmērā.
Arī transportu dalībnieks organizē sev pats.
 
Svarīgi: teltis piekrastē var tikt celtas tikai tam paredzētajās vietās!
 
Aptuvenais dienas grafiks
Ekspedīcijas rīts katru dienu sāksies plkst. 9:00 ar iziešanu no naktsmītņu vietas. Atkarībā no maršruta notiks jūras piesārņojošo atkritumu monitorings (uzskaite) piekrastē, kā arī dažāda veida Zaļās nodarbības, iesaistot vietējos iedzīvotājus un vides aizsardzības ekspertus. Dienas aktivitātes (skatīt zem sadaļas MARŠRUTS).
 
Plānotais ekspedīcijas komandas ierašanās laiks nometnē ap plkst.18:30.
Ap plkst.21:00 katru vakaru notiks vakara pasēdēšana pie ugunskura ar siltu tēju, kā arī dzīvo mūzikas pieskaņu no jūras un cilvēku balsīm.
 
 
''Mēs domājam, ka tas ir labākais veids, kā iemīlēt un novērtēt mūsu jūru un piekrasti. Jo nevar iemīlēt un patiesi rūpēties par to, ko nepazīst.'' Mana Jūra 2013
  
Uzziņām tālrunis: +371 25434337  e-pasts:  mājas lapa: www.manajura.lv

 
 
 







Bilde ©



Uzzināt/Pieteikties nodarbībām vecākiem
4 + 6 =
 
Privātuma Politika | Lapas karte | Archīvs