Latviešu dzejnieka Andreja Eglīša simtgadei veltītie pasākumi


Šogad 21. oktobrī izcilajam latviešu dzejniekam Andrejam Eglītim (21.10.1912. - 23.02.2006.) – 100 gadu jubileja. Godinot Andreju Eglīti – Pasaules Brīvo Latviešu apvienības Tautas balvas laureātu, Latvijas Zinātņu akadēmijas Goda locekli un Rīgas Latviešu biedrības Goda biedru, Rīgas Latviešu biedrība sadarbībā ar Latvijas Zinātņu akadēmiju, Latvijas Nacionālo bibliotēku un Latvijas Rakstnieku savienību rīko dzejnieka atcerei veltītus sarīkojumus.

Piektdien, 19. oktobrī plkst. 14, Rīgā, Eiropas Savienības mājā notiks Andreja Eglīša simtgadei veltīta dzejas pēcpusdiena Brīvības un Tēvzemes tēma Eiropas dzejā

Dzejoļi par dzimtenes mīlestību un brīvību ir katrai Eiropas Savienības valstij. Latvijai izcils piemērs ir Andrejs Eglītis, kura alkas pēc brīvības savai Tēvzemei izpaudās īpaši spēcīgā un ar metaforām bagātā dzejā. Eglīša vārdi komponistes Lūcijas Garūtas kantātei "Dievs tava zeme deg" un citi viņa darbi paliek neizdzēšami Latvijas kultūras atmiņā. Turklāt Andrejs Eglītis ne tikai savu dzeju, bet arī savu darbu un aktivitātes veltīja Latvijas brīvībai, vadot trimdas Latvijas Nacionālo fondu. Viņa dzīves darbs norāda, ka māksla ir cieši saistīta ar dzīvi un ar katras tautas tiekšanos pēc brīvības.

Dzejnieka dzimšanas dienā 21. oktobrī plkst. 14.00 pie nama Rīgā, Tērbatas ielā 46, kurā dzīvoja Andrejs Eglītis, svinīgi tiks piestiprināta piemiņas plāksne. Plāksnes autors - mākslinieks Jānis Strupulis. Piemiņas plāksne tapusi ar Nacionālās apvienības „Visu Latvijai!"- „Tēvzemei un Brīvībai / LNNK" iniciatīvu un atbalstu. Nacionālās apvienības deputāti ziedoja līdzekļus, lai tiktu izveidota un uzstādīta atceres zīme dzejniekam.

No plkst. 15.00 interesentiem būs iespēja apmeklēt dzejnieka A. Eglīša grāmatu izstādi. Izstādi īpaši piemiņas reizei veidojusi Latvijas Nacionālā bibliotēka, tā būs skatāma Rīgas Latviešu biedrības Lielās zāles vestibilā.

Savukārt plkst. 16.00 Rīgas Latviešu biedrības Lielajā zālē notiks koncerts „Liec zobenu zem galvas un dziļi neiemiedz...". Tajā tiks atskaņota komponistes Lūcijas Garūtas un A. Eglīša nemirstīgā kantāte - latvju lūgsna „Dievs, Tava zeme deg!", kas kļuvusi par Latvijas likteņa traģiskā samezglojuma zīmi un svētu, neaizskaramu kultūras simbolu. Koncertā piedalīsies aktieris Oļģerts Šalkonis un akadēmiķe Ausma Cimdiņa. Muzicēs solisti Jānis Kurševs un Gundars Dziļums, obojiste Inese Grāvleja, arfiste Jekaterina Suvorova, pianiste Ilze Dzērve, ērģelnieks Roberts Hansons un Latvijas Universitātes absolventu jauktais koris „Jubilate" Jura Kļaviņa vadībā, Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas kamerkoris „Fortius" Māras Marnauzas vadībā. Programmā skanēs arī Leona Amoliņa un Roberta Hansona kora dziesmas.


Papildus uzziņām: www.rlb.lv




Rīgas Latviešu biedrība
Atvērt ar mobilām ierīcēm QR kods






Bilde ©






Uzzināt/Pieteikties nodarbībām vecākiem
10 + 2 =
 
Privātuma Politika | Lapas karte | Archīvs