Bildes

Novembrī Latvijas Universitātes (LU) Botāniskajā dārzā ienāk Latvijas pirmās brīvvalsts laika aura, jo līdz 20. novembrim norisināsies izstāde „Vecmāmiņas palodze", kurā būs apskatāmi istabas augi, kas tolaik priecējuši un radījuši mājīgumu. Bet sadarbībā ar Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeju notiks sietspiedes, monotipijas un madarošanas darbnīcas.

Palodze ar pelargoniju, līdakasti un amarilli rosina atmiņas un daudziem saistās ar vecmāmiņu vai mīļāko tanti. Pirmās brīvvalsts laikā katras zeltenes lepnums bija kupla mirte. Tomēr pirmās istabas puķes audzēja muižās, no kurienes pamazām tās nonāca pie latviešiem. Istabas puķu dzimtene pārsvarā ir tropu un subtropu josla, Eiropā tās ieceļoja līdz ar jaunu zemju atklāšanu Āfrikā, Amerikā, Āzijā un Austrālijā. Tādēļ tās bija dārgas un vispirms greznoja aristokrātu īpašumus.

Šodien reti kurš iedomājas, ka eksotisko augu ceļš līdz šejienei bijis piedzīvojumiem bagāts. Labi nopelnīt un pārvest augus centās gan misionāri, karavīri un zinātnieki, gan arī laimes meklētāji, kam bija jācīnās ne tikai ar naidīgi noskaņotiem iezemiešiem, bet arī ar tropu slimībām, plēsīgiem zvēriem, indīgiem kukaiņiem un čūskām.

Senāk audzētās istabas puķes nereti arī šodien izrādās mūsu apstākļiem un steidzīgajam dzīvesveidam piemērotākās, jo ir izturīgas un mazprasīgas: mājas svētības, alojes, gumijkoki, papardes un citas. Izstādē būs pieejami arī kopšanas un audzēšanas padomi no 1938. gada, kā arī tā laika mēbeles, sadzīves priekšmeti un izšuvumi.

Darbnīcas notiks:
- 5. novembrī Sietspiedes darbnīca, kuru vadīs Asnate Blenkveina.
- 13. novembrī Monotipijas darbnīca, kuru vadīs Līva Kaprāle.
- 19. novembrī Madarošanas darbnīca, kuru vadīs Kristīne Šica.

Darbnīcas būs atvērtas no plkst. 12.00 līdz 15.00. Tajās būs iespēja izdaiļot audumu, tādēļ vēlams līdzi paņemt gaišu kreklu, maisiņu, lakatiņu vai citu drānu.
 
Puķu kopēji, cienāt puķes un neaizmirstiet, ka tās ir nākušas no tālām aizjūras zemēm. Daudzkārt esmu dzirdējis aizrādījumus, ka dažas puķes vairs neesot modernas. Vai tad mīļā puķīte ir vainīga, ka to ir aicinājuši visos dzīvokļos kalpot dekorācijai? Kas šodien ir nemoderns, rīt var būt atkal moderns. Tā tas bija ar dālijām.

Visu laiku kliedza, ka tās ir vecmeitu puķes, bet tagad dālijas, pateicoties daudzajām jaunajām šķirnēm, ir atkal vienas no modernākajām puķēm. Saprotams dažas puķes tik uz laiku iekaro publikas simpātijas, bet citas puķes ir un paliek publikas mīluļi. Tā, piemēram, gumijas koks „Ficus elastica", ir viena no izplatītākajām puķēm un Latgalē, ja tās trūkst kādā dzīvoklī, tad to uzskata par kaunu. 

Tāpat tas ir ar „Aspidistra", kam piešķir pārdabīgas spējas, it kā pasargājot māju no ļauniem gariem un tāpēc tai ir arī tautas dots nosaukums „Mājas svētība". 

Lai puķes nenogrimtu nebūtībā – gādā dārzkopji caur rūpīgu izlasi un krustojumu palīdzību, tie gādā jaunas šķirnes, zinātnieki svešās malās atrod jaunas sugas. Un līdz ar jaunām sugām un šķirnēm neaizmirst arī vecās."  V.Orechovs „Istabas puķes" (1938)

Ieejas maksa skolēniem — Ls 0,50, pensionāriem un studentiem — Ls 1,00, pieaugušajiem — Ls 1,50.
Ieeja bez maksas: pirmsskolas vecuma bērniem, Latvijas Universitātes studentiem un darbiniekiem, I un II grupas invalīdiem, bērniem bāreņiem, daudzbērnu ģimenēm un politiski represētajām personām.


Papildus uzziņām: www.botanika.lu.lv





LU Botāniskais dārzs






Bilde ©



Uzzināt/Pieteikties nodarbībām vecākiem
8 + 8 =
 
Privātuma Politika | Lapas karte | Archīvs