Nometne pusaudžiem ar autiskā spektra traucējumiem #sASTopisevi Līvbērzē 2023  
No 20. līdz 24. jūlijam Līvbērzē (Jelgavas novadā) norisinājās “Pagalma” vasaras nometne, kuras laikā dalībnieki labāk iepazina sevi, savus talantus, meklēja radošus veidus, kā tos izpaust, kā arī drosmi darīt un nebaidīties no kļūdām. Aiz dažām prieka piepildītām dienām nometnē patiesībā stāv ļoti daudz cilvēku, kā arī ieguldīta darba un gatavošanās gan nometnes laikā, gan jau vairākus mēnešus iepriekš. Tāpēc no sirds gribam teikt PALDIES:
 
Daudzfunkcionālais centrs "Solis Augšup" un tā vadītājai Diānai Mekšai, bez kuras nerimstošā atbalsta, pārcilvēciskajām darba spējām un beznosacījumu mīlestības "Kustībai Pagalms" savus darbus veikt būtu teju neispējami.
 
Ikvienam brīvprātīgajam, kas pielika roku šī gada nometnes tapšanā un norisē, veltot savu enerģiju un sirdssiltumu cilvēkiem, kam tas ļoti nepieciešams. Paldies, Katrīna, Evija, Karīna, Agnese, Anastasija C., Aiva, Krista Kristiāna, Devid, Agni, Kintija, Elizabete, Norbert, Dāvi, Anastasija V., Riccardo, Salome, Vigo, Elija, Amanda, Kārli, Brigita, Aija, Jūlija, Laura, Katažina!
 
Īpašs paldies Līvbērzes Sv. Jāzepa rekolekciju mājas komandai par mierpilno un sirsnīgo uzņemšanu, Betānijas dominikāņu māsas par finansiālo atbalstu ukraiņu ģimenēm, Fishing Discount par makšķerēšanas piederumiem īpašajam rīta copes konkursam, kā arī Rīgas Domes Izglītības, kultūras un sporta departamentam un Eiropas Solidaritātes korpusam par finansiālo atbalstu nometnes norisē – bez tā mūsu vasaras lielākais piedzīvojums nebūtu iespējams!
 
Kur Tevī mīt radošuma dzirksts?
 
Pirmā diena paskrēja nemanot. Nometni iesākām iepazīstoties gan savā starpā, gan ar nometnes teritoriju, kā arī kopīgi izstrādājot nometnes noteikumus. Turpinājumā kopā ar psiholoģijas maģistrantūras studenti Viktoriju Skroderi nometnes dalībnieki kopīgi meklēja atbildes uz jautājumu, kā atklāt un attīstīt radošumu sevī.
Vēlāk katram bija iespēja izpausties radoši mūzikas, rokdarbu, rotu un atslēgu piekariņu izgatavošanas darbnīcās. Dienas noslēgumā pārrunājām pirmos iespaidus un izjūtas par nometni, kā arī ierakstījām tos dienasgrāmatās.
 
Starp citu - izjūtu un iespaidu pierakstīšana nometnes laikā dienasgrāmatā ir šī gada jaunums, kas palīdzēs dalībniekiem izdzīvot nometni apzinātāk un sasniegt projekta #sASTopisevi mērķi.
  
 
Palūkoties apkārt un ieraudzīt citu talantus!
 
Nometnes otrajā dienā dalībniekiem bija iespēja ne vien atklāt un apzināties savus talantus, bet arī attīstīt spēju pamanīt apkārtējo talantus un iedrošināt vienam otru. Talantu tēmai bija veltīts gan rīta cēliens, kurā notika brīvprātīgo vadīta nodarbība, gan pārējās dienas aktivitātes. Dalībnieki izveidoja savu īpašo pūķi, kā arī piedalījās mākslas darbnīcā, kurā katrs varēja izpausties sev tīkamākajā mākslas veidā. Dienas noslēgumā notika mākslas darbu izstāde, kurā varēja apskatīt visus izveidotos mākslas darbus.
 
Kā jau kārtīgā izstādē, bija gan mākslas kuratore, gan katram dalībniekam tika piešķirta īpaša nominācija. Izstādes noslēgumā bija iespēja pagatavot un nobaudīt dažādus bezalkaholiskos kokteiļus. Sava talanta izrādīšana publiski sākumā prasa lielu drosmi (par to vairāk rītdien), bet noteikti ir tā vērta, jo ir vienīgā iespēja, kā ļaut talantam tālāk iepriecināt arī citus.
 
 
 
Kad Tu pēdējo reizi biji drosmīgs un izkāpi no savas komforta zonas?
 
Trešās dienas ietvaros nometnes dalībniekiem bija iespēja pabūt ārpus komforta zonas, jaunā vidē, kas ļāva gūt daudz jaunu iespaidu. Diena iesākās dalībniekiem kopā ar brīvprātīgajiem sarunājoties par drosmi un uzdrošināšanos, kā arī izspēlējot un pārrunājot uzvedību dažādās sociālās situācijas. Dienas lielais notikums bija izbrauciens uz Dobeli. Dobelē pabijām gan Ķestermeža parkā, kur bija iespēja kārtīgi izkustēties un pēc tam baudīt pikniku dabā.
 
Pat lietus mūs neiztraucēja! Dienas beigās jau tradicionāli visi kopā pulcējāmies nometnes noslēguma vakarā. Baudījām gan vakara programmu, kuras laikā tika teikts paldies brīvprātīgajiem un nometnes atbalsta personālam, gan ēdienu, mūziku un vienkārši kopābūšānu. Priekšā nometnes pēdējā diena, tāpēc dosimies atpūsties un krāt spēkus tai.
 
 
Nometnes pēdējā dienā, dalībnieki kopā ar psiholoģijas maģistrantūras studenti Sigitu Lielbriedi runāja par to, kā veselīgi uztvert savas neveiksmes un kļūdas.Dienas turpinājumā dalībniekiem bija iespēja piedalīties kulinārijas meistarklasēs. Pēc meistarklases visi kopīgi baudījām dalībnieku pagatavotos desertus. Nometnes noslēgumā, kā ierasts, atskatījāmies un dalījāmies ar nometnē piedzīvoto, iegūto un izvērtējām nometni.
 
 
Mūsu organizētās vasaras nometnes ir jau kļuvušas par ierastu un gaidītu vasaras notikumu, tomēr katru gadu cenšamies augt, un ne vien mācīties no iepriekšejo gadu kļūdām, bet arī turpināt veiksmīgās pieredzes, lai nometnē ikviens justos pieņemts un iekļauts.
 
Varbūt jau pamanīji, ka šī gada nometnē īpaši centāmies iekļaut izglītojošu saturu par labbūtības un mentālās veselības tēmām.
 
Ja tevi interesē uzzināt vairāk, ieskaties un pieseko mūsu projekta @sastopisevi Instagram kontam, jo tur atradīsi mūsu veidotu izglītojošu saturu par nodarbībās apskatītajām tēmām.
 
 
Tāpat arī paldies Tev, ka seko līdzi, kā mums gāja nometnē!
 
Kustība Pagalms
 
 Bilde © 
 
Privacy Policy | Sitemap